www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 70  /  30/7/2010

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
L’Associació participa en el replantejament de la Institució de les Lletres Catalanes

Miquel de  Palol, vicepresident de l’ACEC, va comparèixer davant la Comissió de Cultura  del Parlament de Catalunya, en nom de l’Associació, en una sessió en què es va  presentar un projecte de llei per a la nova etapa de la
Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L’objectiu és replantejar i refundar aquesta  entitat.

En la sessió, celebrada el passat 7 de juliol, també hi van  comparèixer el degà de la ILC, Josep Maria Castellet, i el director, Oriol  Izquierdo; així com el president de l’AELC, Guillem-Jordi Graells; la presidenta del PEN Club, Carme Arenas, a banda de la presidenta de la Comissió  de Política Cultural, Maria Mercè Roca, i els representants de tots els grups  parlamentaris.   
 
Reivindicació dels escriptors en  castellà
El projecte, en l’elaboració del qual han treballat els  membres que van comparèixer, contempla la ILC com l’organisme de trobada  institucional amb la societat civil de les lletres, amb atenció a la presència  i el significat en els diversos àmbits: comunicació, ensenyament, ideari, etc.  En el torn d’intervencions, es va mostrar interès pels escriptors en llengua  castellana residents a Catalunya, “en estat precari pel que fa a ajudes  institucionals”. En aquest sentit, la ILC es va presentar com un organisme  d’encontre i diàleg d’escriptors en idiomes diferents, i en aquest punt es va  reconèixer el paper específic de l’ACEC.

La trobada va ser un  tràmit inicial amb el Parlament, òrgan legislatiu que haurà de tramitar la  nova llei, però també una presa de contacte amb els partits per a properes  converses, que es reprendran a partir del mes de setembre.  


al sumari
Els reptes del present digital, per Ada Castells


Ada Castells(Foto:Carme Esteve)
Del 5 al 9 de juliol vaig tenir l'oportunitat d'assistir al curs “El texto digital ante la encrucijada del libro electrónico y del hipertexto”, organitzat a El Escorial pel professor José Manuel Lucía Megías de la Complutense de Madrid. El més interessant va ser veure com els diversos sectors del món del llibre estan assumint i, en alguns casos encara ignorant, els canvis que la tecnologia digital ens imposa.

Rogelio Blanco Martínez, director general del llibre del Ministeri de Cultura, va aportar xifres que donen una idea del valor que té l'edició en l'economia espanyola. Va avisar que degut al pirateig es van perdre 15.000 llocs de treball en el sector de la música i que en el món del llibre ens n'estem jugant 100.000. Per aquest motiu va explicar que s'estava fent una llei per ser més dràstics en contra dels pirates i poder tancar pàgines web, però no hi ha cap data per a la seva elaboració i va recordar que a les Corts no hi ha aliances.

Un altre dels aspectes preocupants és l'IVA que s'aplica als llibres electrònics. Segons va explicar Blanco, la llei europea va fixar un confús 18% quan l'e-book és per subscripció i un 4% si és aïllat. Sobre el preu fixe també mana Europa i “és una veritable bogeria”.

També va voler recordar que, per contra del que es creu, el llibre és un sector poc subvencionat: “Es donen 125 milions d'euros per a l'exportació del vi i dóna feina a 23.000 persones; en canvi, un sector que cobreix 100.000 llocs de treball en rep molt menys”.

En el debat posterior, Julio Larrañaga, professor de Ciències de la Informació de la Complutense, va aportar xifres que indiquen clarament que estem en els inicis d'aquest procés de transformació, ja que només una cinquena part dels lectors s'ha decantat pels nous dispositius de lectura. Ho han fet més els homes que les dones, ja per si més lectores, i en les ciutats entre 10.000 i 50.000 habitants hi ha més lectors d'e-books. El pirateig és tres cops superior al consum legal i la major part dels llibres piratejats són manuals universitaris perquè són cars. En aquest sentit, el professor va reclamar que la clau és abaixar els preus: “Fer-los un 30% més barats és la idea dominant”.

L'endemà es tractava de donar veu als nous protagonistes de l'edició, si és que els editors els ho permeten, naturalment. Va ser molt polèmica la intervenció de Luis Collado, de Google Libros, que va comparar la indústria editorial amb els antics fabricants de gel. Collado es va preguntar qui estava fomentant realment la pirateria i va respondre que eren “els qui no estan fent una oferta legal, agradable i senzilla d'utilitzar”. Per als de Google la clau és buscar la màxima visibilitat i que l'usuari “no hagi de fer 28 clics per buscar el que busca”. I de què viu Google Books? “De la publicitat. Com més continguts, més negoci”. En termes d'oportunitat, Collado es va mostrar optimista i va dir que els autors tindríem l'oportunitat d'arribar a més lectors amb la idea del “tots amb accés a tot”.

En la sessió de dimecres, Francisco Cuadrado, del Grup Santillana, va venir a parlar de Libranda, la nova plataforma digital dels grans grups editorials. Va començar aportant les previsions del sector que indiquen que el 2015 els llibres digitals, com a mínim, representaran el 15% del sector o, a tot estirar, el 50%. Va explicar que davant d'això els editors s'han mogut i han creat Libranda, que és “un repositori de continguts que facilita la feina a les llibreries i que ofereix més seguretat en contra del pirateig”. Segons Cuadrado, en aquesta panoràmica, els autors continuarem guanyant el mateix. I a la pregunta de com és això si s'ha reduït despeses de producció, va respondre que els editors han hagut de fer grans inversions per afrontar el nou panorama. Per ara han optat per oferir els llibres un 30% més barats i no considera que se'n vendrien més si es reduís el preu, tot i que va acceptar que Amazon els venia molt barats perquè els interessava vendre els dispositius.

A la taula rodona, Ángel María Herrera, de Bubook, va explicar les noves pràctiques de relació editorial. A Bubook l'autor posa el preu que vulgui al seu llibre i s'endú el 80%. Ja han publicat 26.000 títols. Cobren els extres que, poden ser, fins i tot, que t'escriguin el llibre. Va aportar la xifra que el 2009, als Estats Units, les plataformes de publicació van treure més llibres que les editorials. Herrera té clar que ja que no es pot lluitar en contra de la pirateria hi cal dedicar esforços a donar valor afegit al llibre.

I d'alguna cosa així van anar les dues sessions finals del curs: Laura Borràs, creadora d'Hermeneia, va donar a conèxier creacions de textos digitals que circulen per la xarxa i va enlluernar els assistents amb el seu desplegament de possibilitats creatives; el professor de la Universitat de Roma, Domenico Fiormonte, va explicar quins eren els nous sistemes per digitalitzar els textos, sobretot històrics, de manera correcta. Ells ja parlaven del futur en present que ens serà inevitable.

Ada Castells
Vocal de l'ACECal sumari
L’ACEC sorteja 180 hores lectives entre els seus associats per als cursos de l'Escola d'Escriptura


L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) sortejarà, entre els socis que ho sol·licitin, 180 hores lectives becades per als cursos 2010-2011 de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Els associats de l’ACEC poden optar a un sol curs –els cursos són de 90,  60, 45, 30 i 20 hores– de tots els que s’imparteixen,  tan en llengua catalana com en llengua castellana. El sorteig públic entre els candidats es farà el 27 de setembre,  de manera que s'aniran cobrint el nombre d'hores lectives entre els socis participants, fins arribar a les 180 hores. Els cursos i els horaris es poden consultar a
www.escoladescriptura.org/.

Per tal de poder fer arribar les beques al màxim de socis, enguany no s'acceptaran sol·licituds d'aquells associats que ja hagin obtingut una beca en convocatòries anteriors.

Els socis poden trametre les seves sol·licituds fins al 23 de setembre de 2010 per correu electrònic (secretaria@acec-web.org) o per correu postal (Associació Col·legial  d'Escriptors de Catalunya. Ateneu Barcelonès C/ Canuda, 6 - 5è pis, 08002 Barcelona).

Les beques estan patrocinades per CEDRO.al sumari
Beques per a estades a la Casa del Traductor de Tarazona

El Boletín Oficial de la Provincia de Zaragoza (BOPZ) número 167 va publicar, el passat 23 de juliol, la
convocatòria per a la concessió de catorze beques en metàl·lic per a estades a la Casa del Traductor de Tarazona. Les beques consisteixen en una ajuda econòmica de 30 euros per dia en concepte de pagament públic per a l’estada al centre un període mínim de quinze dies durant l’any 2010. Els interessats poden demanar la sol·licitud a la Secretaria del Centre.

La finalitat dels ajuts és el perfeccionament de la traducció, facilitant als traductors literaris una estada a la Casa del Traductor, on podran trobar els mitjans més idonis per a realitzar el seu treball: biblioteques especialitzades, eines informàtiques, Internet. A més de proporcionar-los l’oportunitat de conviure amb altres professionals amb qui poder compartir i resoldre problemes i experiències relacionades amb el seu treball.

Bases de la convocatòria.

al sumari
L’Ateneu Barcelonès reforma la Sala d’Actes


La Sala d'Actes va acollir les II Jornades d'Excel·lència Literària de l'ACEC(Foto:Carme Esteve)
L’
Ateneu Barcelonès ha iniciat aquest mes de juliol les obres de rehabilitació de la Sala d’Actes, en el marc del conjunt de reformes, adequació i modernització de la seu d’aquesta entitat històrica, que enguany celebra el 150è aniversari de la seva fundació.

Aquest procés de rehabilitació suposarà una transformació interior de la sala, obra de l’arquitecte Joan Bassegoda de l’any 1968. Les principals aportacions que s’assoliran amb aquesta reforma són la millora de la seguretat de la sala; la modernització de les condicions tècniques, amb un nou cablejat d’electricitat, de veu i de dades; la creació d’un espai destinat al regidor i al control de so a la part posterior; i la millora de l’acústica i la il·luminació, a més de la reducció de l’alçada de l’escenari per millorar la visibilitat dels assistents. També es reformarà l’accés a la sala mitjançant una transformació del vestíbul de la segona planta.

D’altra banda, ja s’han acabat les obres de reforma de la Sala Verdaguer, que es va inaugurar el passat 30 de juny, amb l’acte de cloenda del cicle Sense Territori. Mapes del Pensament al segle XXI.

al sumari
‘El Quinzenal’ de l’ACEC marxa de vacances

El Quinzenal, el butlletí electrònic de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), tornarà el proper 10 de setembre, després de les vacances d’agost, per a seguir informant als socis sobre els temes de l’actualitat del sector que més els interessin, així com de les diferents activitats que l’ACEC organitza al llarg de l’any en la seva programació cultural. Durant el mes d’agost tampoc hi haurà el servei de titulars digitals de premsa, que els associats tornaran a rebre a partir de l’1 de septembre.
 
Per altra banda, la secretaria de l’ACEC tornarà a reprendre la seva activitat i seguirà atenent els socis de l’entitat a partir de l’1 de setembre, i romandrà tancada fins llavors.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Diálogos on line con Brenda Navarro 

Divendres, 21 de gener, 20,30h. On line, 

Diálogos on line con Fernanda Melchor 

Dilluns, 21 de febrer, 19,30h. On line, 

Diálogos on line con Pablo Martín Sánchez 

Dilluns, 7 de març, 20,00h. On line, 

''Lilith la primera dona emancipada'', amb Erika Bornay i Elina Norandi 

Dijous, 17 de març, 19,00h. On line, 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info