www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 40  /  15/5/2009

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
L’ACEC ret un homenatge a José Luis Giménez-Frontín

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya homenatjarà, el proper 8 de juny, José Luis Giménez-Frontín, amb un acte que se celebrarà a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en què hi participaran Anna Caballé, Nora Catelli, José Corredor-Matheos, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Miquel de Palol i Sergio Vila-Sanjuan.

José Luis Giménez-Frontín va morir el 21 de desembre de 2008, deixant un gran buit al món cultural, però, sobretot, a l’ACEC, de la qual en va ser cofundador, president i secretari general, càrrec que ocupava en el moment de la seva mort. L’ACEC dedica l’homenatge que realitza cada any a un dels seus autors a Giménez-Frontín, “l’obra del qual, de gran categoria i importància, el fa mereixedor”, tal com apunta Montserrat Conill, presidenta de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya. Molts dels socis de l’ACEC han sol·licitat aquest reconeixement, després de la mort sobtada de qui era secretari general de l’entitat, i “la decisió es va prendre de manera unànime”, explica Conill. Giménez-Frontín serà recordat el proper 8 de juny per alguns dels seus amics i companys de professió, que parlaran de la seva trajectòria professional i personal, i de la seva tasca en la defensa dels drets d’autor.

Petita ressenya biogràfica
José Luis Giménez-Frontín (Barcelona, 1943 – 2008) era poeta, narrador, assagista, traductor i crític literari. Els anys 1981 i 1991 va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana pel poemaris Las voces de Laye i per la novel·la Señorear la tierra, respectivament, i el 2006 va obtenir el Premio Esquío de Poesía per Réquiem de las esferas. Havia estat lector de les universitats d’Oxford i Bristol i, durant gairebé quinze anys, va ser el director de la Fundació Caixa Catalunya. Havia estat vicepresident del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), cofundador, president i secretari general de l’Associació Col·legial d’Escrptors de Catalunya (ACEC) i membre de l’Associació Internacional i l’Associació Catalana de Crítics d’Art. La seva trajectòria cultural en el món francès li havia valgut la condecoració de Chevalier de l´Ordre National du Mérite.

La seva trajectòria en l’àmbit de l’assaig i la divulgació cultural es va fer palesa en  obres com El Surrealismo (primera versió, 1978), Camilo José Cela: texto y contexto (1984) i la guia-catàleg del Museu Teatre-Dalí de Figueres (1994). Els seus títols narratius més recents havien estat Señorear la tierra (1992) i La otra casa (1997) mentre que en el registre memorialístic havia conreat obres com Woodstock road en Julio. Notas y diario (1996).

Els seus primers llibres de poesia (La sagrada familia, Amor omnia, Las voces de Laye y El largo adiós) van ser recollits per Pilar Gómez Bedate a Astrolabio. Antología 1972-1988 (1989). Fa dos anys va editar La ruta de Occitania, Poesía reunida (1972-2006). Recentment, també havia publicat els poemaris Zona cero (2003), Réquiem de las esferas (2006) i Tres elegías (2007).

Giménez-Frontín va publicar el seu llibre de memòries, Los años contados, només tres mesos abans de la seva mort; una obra de gran vàlua per la visió de la Barcelona literària i cultural dels anys seixanta fins els nostres dies.

Consulteu El Quinzenal
número 30 i el número 31, dedicats a José Luis Giménez-Frontín.
al sumari
Magdalena Vinent: “La protecció de la propietat intel·lectual és un tema de responsabilitat social”

La periodista Ada Castells, vocal de l’ACEC, va publicar el passat 2 de maig, al suplement Cultura de l’Avui, una entrevista a Magdalena Vinent, directora del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO).

Vinent explica diferents temes d’interès per als autors, com ara les gestions que està realitzant CEDRO perquè els escriptors cobrin els drets d’autor derivats de la digitalització que ha fet Google de les seves obres. Però, sobretot, remarca la importància de protegir la propietat intel·lectual, un tema, segons diu, de “responsabilitat social”, i adverteix que “s’ha de començar per l’educació dels nens i conscienciar-los”. La directora de CEDRO també ressalta la tasca que fa aquesta entitat atorgant llicències de còpia per a aconseguir que empreses, universitats, col·legis, etc., tinguin present que “els autors i els editors tenen dret a una compensació per l’ús de les seves obres”.

Llegiu l’entrevista sencera.


al sumari
Saragossa concedeix beques per a traductors

El Boletín Oficial de la Provincia de Zaragoza (BOPZ) número 103 va publicar, el passat 9 de maig, la convocatòria per a la concessió de dotze beques per a estades a la
Casa del Traductor de Tarazona. Les beques consisteixen en una ajuda econòmica de 30 euros per dia, dels quals el traductor haurà d’abonar a la Casa del Traductor la quantitat de 12 euros per dia més el 7% d’IVA, en concepte de pagament públic per l’estada al centre. Els interessats poden demanar la sol·licitud a la Secretaria del Centre.

Podeu trobar més informació al BOPZ número 103.


al sumari
La revista 'Alga' dedica el número 61 a Giménez-Frontín


Foto dels participants a l'acte(Foto:Carme Esteve)
La revista literària Alga, elaborada pel grup de poesia amb el mateix nom, ret un homenatge a José Luis Giménez-Frontín en el seu número 61, que es va presentar el passat dimecres, 14 de maig, a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès. La presentació, que va tenir un gran èxit d'assistència, va ser un acte molt emotiu que va recordar en tot moment Giménez-Frontín.

Neus Aguado, Pere-Ramon Aguiló, Xavier Carreras, Dante Bertini, Teresa Costa-Gramunt, Xenia Dyakonova, Ignacio Gamen, Goya Gutiérrez, Rosa Lentini, José Mateo, Carlos Vitale, Enric Velo i Goya Gutiérrez van estar presents en l’acte de presentació del nou número de la revista. Alguns dels autors van llegir poemes propis dedicats a José Luis Giménez-Frontín, com és el cas de Lentini i Bertini, y d'altres, fragments poètics de qui va ser secretari general de l'ACEC. Així, la revista Alga recull cinc poemes de l'autor i també els textos que se li dediquen. L'acte del passat 14 de maig va ser tot un homenatge a José Luis Giménez-Frontín.

Galería fotogràfica

al sumari
VISOR’09, una jornada per parlar de literatura criminal


Lorenzo Silva a la Jornada Literària VISOR'09
El Vendrell va acollir, el passat 25 d’abril, la V Jornada literària VISOR’09, patrocinada per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, que va comptar amb la participació de Francisco González Ledesma, Jordi de Manuel, Lorenzo Silva, Cristina Fallarás i Raúl Argemí. L’acte, que enguany portava per títol “Línies d’ombra: Crònica Negra”, va reunir més de vuitanta persones.

“Línies d’ombra: Crònica Negra” va ser una aproximació a la literatura criminal des de l’òptica de la crònica social i política, com a argument creatiu per als autors del gènere. Més de vuitanta persones van omplir la Sala polivalent Vil·la Casals, del Museu Pau Casals del Vendrell, per escoltar les conferències de Francisco González Ledesma, que va parlar de “La novel·la dels carrers”; Jordi de Manuel, que va oferir la xerrada “La narrativa negra: autòpsia de la naturalesa humana i de la societat”; Lorenzo Silva, que va tractar “Els delinqüents mediàtics: de la fascinació a la decepció”; i Cristina Fallarás i Raúl Argemí, que es van centrar en la “Política, economia i altres tripijocs: un filó literari”. Tots aquests autors van exposar les claus que donen sentit a la seva obra i que justifiquen l’èxit d’un gènere literari en auge, que compta amb la denominada crònica de successos com a material inesgotable i font d’inspiració.

VISOR’09 és la continuació d’un projecte iniciat l’any 2005 per l’Ajuntament d’El Vendrell, amb l’objectiu de difondre la literatura i els seus diferents gèneres, i la voluntat de convertir la ciutat en un centre de debat cultural, en què la veu dels escriptors serveixi per apropar-los a un públic que busca referents en la cultura.


Galería fotogràfica

al sumari
Mor el periodista Pablo Lizcano


Pablo Lizcano, al costat de la imatge de la portada del seu llibre(Foto:EFE)
L’escriptor i periodista Pablo Lizcano (Madrid, 1951) va morir el passat diumenge 3 de maig, amb 58 anys, després d’una llarga malaltia.

Lizcano, que es va llicenciar en Ciències Polítiques a la Universidad Complutense de Madrid, es va dedicar al periodisme des de ben jove. Després de treballar com a redactor a la revista Cambio 16, va passar a ser, amb només 33 anys, sotsdirector i presentador del programa d’entrevistes Autorretrato, de TVE.  L’any següent, a la mateixa cadena,va dirigir i presentar el magazín Fin de siglo (1985-1987). També va exercir de moderador al col·loqui cinematogràfic Butaca de patio, de Telemadrid, i va tornar a demostrar la seva capacitat d’entrevistador al programa Retratos, que emetia la Cadena Ser. Lizcano, que estava casat amb l’escriptora i periodista Rosa Montero, va ser director de comunicació de diferents organismes i va muntar la seva pròpia empresa especialitzada en comunicació cultural. El 1980, va publicar el llibre La generación del 56. La universidad contra Franco, que es va reeditar el 2006.

La mort de Lizcano  a la premsa

Fallece el periodista Pablo Lizcano (El País)
Fallece el escritor y periodista Pablo Lizcano a los 58 años (Púlico)
Fallece en Madrid el periodista Pablo Lizcano a los 58 años de edad (20 minutos)
Pablo Lizcano, popular rostro de la televisión en los años 80 (El Mundo)
Fallece, a los 58 años, el periodista Pablo Lizcano (El Periódico)


al sumari
‘Encontres 080’ i les poètiques avantguardistes


Anna Bofill, Chantal Maillard i Albert Tugues(Foto:Carme Esteve)
La poeta Chantal Maillard i la compositora Anna Bofill van ser les convidades de la sessió que el cicle “Encontres 080” va dedicar, el passat 7 de maig, a les “Poètiques avantguardistes”.

Les dues convidades a “Encontres 080”, organitzat per Albert Tugues, van explicar d’una manera molt didàctica i divulgativa una de les característiques de l’art d’avantguarda, “la reflexió del creador sobre la mateixa creació mentre està construint”, explica Tugues. I afegeix: “el creador es converteix en un investigador que reflexiona sobre el llenguatge i sobre l’obra”. En aquest sentit, Chantal Maillard, Premi Nacional de Poesia 2004, va puntualitzar que aquesta investigació “ha de tenir un contingut, no només es tracta d’un joc formal”.

Maillard va projectar un curtmetratge que recreava la pel·lícula Film, escrita per Samuel Beckett, amb Buster Keaton com a protagonista, i on, sense haver-hi diàleg, s’expressa la solitud i es qüestiona l’existència de l’ésser humà. En el vídeo de Maillard també el personatge femení –la mateixa autora– s’amaga de tothom per a no ser vista i una de les qüestions que es planteja és: “només es pot ser si s’és percebut”. Després, l’escriptora va llegir alguns dels seus poemes, acompanyats de música contemporània. “Uns poemes en què l’autora es qüestiona el mateix llenguatge mentre va creant”, explica Tugues.

Per altra banda, Anna Bofill va oferir al públic una composició de música contemporània, acompanyada d’un gràfic projectat a la pantalla que, a mesura que la música sonava, explicava l’estructura dels tons i l’evolució d’aquesta música, fins a convertir-se en una partitura. Una mena de poema visual que mostrava un cop més aquesta necessitat d’investigar mentre es crea, tan característica de la poesia, la música i l’art d’avantguarda.


Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info