www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 41  /  29/5/2009

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Tr3s x Tr3s, poetes llatinoamericans de Barcelona


Cristina Peri Rossi, Neus Aguado i Dante Bertini participaran en la primera sessió del cicle(Foto:Carme Esteve)
El cicle “Tr3s x Tr3s, Poetes Llatinoamericans de Barcelona” reunirà, durant els tres primers dilluns del mes de juny –dies 8, 15 i 22–, a la Llibreria Bertrand, autors del nivell de
Neus Aguado, Dante Bertini, Cristina Peri Rossi, Edgardo Dobry, Rodolfo Häsler, Juan Pablo Roa, Arturo Bolaños, Antonio Tello i Mario Satz, tots ells socis de l’ACEC, que llegiran els seus poemes.

Aquestes jornades poètiques, coordinades i presentades per Dante Bertini, són una prolongació de la setmana “Barcelona poesia”, que se celebra del 21 al 27 de maig, i es realitzaran a la segona llibreria més important de Barcelona, la Llibreria Bertrand (Rambla Catalunya, 37). Els poetes participants provenen de diferents països llatinoamericans, però tenen una mateixa característica: “tots ells estan impregnats de l’aire de Barcelona, la ciutat on viuen actualment”, comenta Bertini “Tr3s x Tr3s, Poetes Llatinoamericans de Barcelona” és, possiblement, el principi d’un projecte més gran.

Programa del cicle

Dilluns, 8 de juny
19 hores
Llibreria Bertrand
Participants:
Neus Aguado
Dante Bertini
Cristina Peri Rossi

Dilluns, 15 de juny
19 hores
Llibreria Bertrand
Participants:
Edgardo Dobry
Rodolfo Häsler
Juan Pablo Roa

Dilluns, 22 juny
19 hores
Llibreria Bertrand
Participants:   
Arturo Bolaños
Antonio Tello
Mario Satz


al sumari
La veu dels poetes traductors, a ‘Barcelona poesia’


Imatge del cartell
Miquel de Palol, Anne-Hélène Suárez, Dante Bertini, José María Micó, José Florencio Martínez i Antonio Tello van participar, el passat 27 de maig, al Palau de la Virreina, a la lectura poètica
“La traducció poètica com a forma de poesia”, en el marc de la setmana literària “Barcelona poesia”, coordinada per David Castillo.

Els sis autors, socis de l’ACEC, van llegir des de poetes clàssics xinesos fins a mostres d’autotraducció en un acte que va manifestar la importància de la traducció per acostar la poesia als lectors; “uns exercicis de mimesi, plens d’esculls i complicacions, que han convertit la traducció de poesia en una autèntica forma de creació”, tal com descriu aquesta professió el programa de “Barcelona poesia”, que enguany es va celebrar del 21 al 27 de maig.

Aquesta activitat forma part de la iniciativa “Barcelona, ciutat de la traducció”, un programa dissenyat per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per tal de garantir la presència dels traductors literaris en les programacions culturals de la ciutat. Així, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la traducció ja va estar present a la BCNegra, amb la taula rodona “Argot, Què és i com es tradueix”, que es va celebrar el passat 5 de febrer, i al circuit de Biblioteques de Barcelona, amb el cicle de conferències “Camaleons o la màgia de l’ofici de traduir”, del 16 d’abril al 7 de maig.


La setmana de la poesia a Barcelona
L’edició d’enguany de “Barcelona poesia”, del 21 al 27 de maig, va programar més de cent activitats i va coincidir amb la celebració del cent-cinquantè aniversari dels Jocs Florals. A més, la setmana de la poesia va retre homenatge a Joan Brossa, Joan Salvat-Papasseit, Marià Manent, Joana Raspall, Gerard Vergés, Maria Àngels Anglada i Antonio Machado. També cal destacar, entre la quantitat d’activitats que es van realitzar a diferents espais de la ciutat, el recital de poemes de les antologies Pedra Foguera i Quàntiques, que recullen la veu de joves poetes catalans, el 23 de maig, al Palau de la Virreina. A “Barcelona poesia” tambévan tenir lloc experiències renovades, com la slam poetry o la poesia electrònica o ciberpoesia, que enllaça amb el Festival e-Poetry, que reinventa els límits de l’expressió poètica a través d’Internet.

El Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que va celebrar enguany el seu 25è aniversari i va estar dedicat a Iberoamèrica, va cloure la setmana, el 27 de maig al Palau de la Música. Hi van participar Josep Lluís Aguiló (Manacor), Xuan Bello (Oviedo), Arturo Carrera (Argentina), Olvido García Valdés (Toledo), Darío Jaramillo (Colòmbia), Marina Oroza (Madrid), Reina María Rodríguez (Cuba) i Màrius Sampere (Barcelona).


al sumari
L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu ofereix una vintena de cursos aquest estiu


Imatge del programa dels cursos d'estiu
L’Escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès ja ha obert la matriculació per als vint
cursos d’estiu que ofereix enguany. Els diferents cursos, d’entre 12 i 30 hores de durada, es desenvolupen durant el mes de juliol i estan impartits per reconeguts professionals, com Rolando Sánchez Mejías, Melcior Comes, Maria Rosa Nogué, Helen Gilboy, Marta Luna, Esmeralda Berbel, Mar Tomàs, Rosa Maria Prats, Xènia Dyakonova, Rosa Sala, Andrea Fuentes, Déborah Chomski, Leonardo Valencia, Marta Albadalejo, Laura López i Muriel Villanueva.

La data límit d’inscripció als cursos d’estiu és el 23 de juny de 2009 i la matriculació s’ha de fer a la Secretaria de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Beques de l’ACEC

L’ACEC ofereix cada any beques als seus associats per als cinquanta cursos que l’Escola d’Escriptura inclou en el programa d’hivern. Amb aquests ajuts, l’Associació dóna la possibilitat de realitzar a alguns dels seus socis 180 hores d’entre els cursos oferts, dividits en quatre àrees: escriptura, oficis d’edició, literatura i humanitats i el cicle de conferències “Amb veu pròpia”.


al sumari
Spinoglio presenta ‘Camino de la gloria’


Aldo Ruffinatto, Francesco Spinoglio i Anna Caballé(Foto:Joan Roca)
L’escriptor italià
Francesco Spinoglio va presentar el seu llibre Camino de la gloria a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès, el passat 14 de maig, acompanyat pel professor de la Universitat de Torí i prologuista del llibre, Aldo Ruffinatto, i per Anna Caballé, secretària general de l’ACEC. L’obra, concebuda com una novel·la picaresca del segle XXI, narra les experiències de l’autor des de la seva arribada a Espanya.

El jove novel·lista italià relata, a través del seu alter ego, que defineix com un “heroi del nostre temps”, la història d’un jove que arriba a Sevilla “preparat per a menjar-se el món” i ha d’utilitzar el seu enginy per a viure entre les seves il·lusions i la realitat. Spinoglio, que homenatja l’escriptor nord-americà John Fante en la dedicatòria del seu llibre, afirma que, per a ell, el més important en l’escriptura és “presentar emocions i honestedat”. Per la seva banda, l’antic professor d’Spinoglio, Ruffinatto, assenyala la relació de la prosa de l’autor amb corrents com el realisme nord-americà o amb Cervantes.

Francesco Spinoglio (Casale Monferrato, Itàlia, 1983) ha finançat la publicació dels seus anteriors treballs, del quals cal destacar El Dorado (2006).


Galería fotogràfica

al sumari
Anna Atkins i Isabelle Eberhardt, la importància de dues pioneres


Isabel Núñez i Lydia Oliva(Foto:Carme Esteve)
Isabel Núñez i Lydia Oliva van oferir, dilluns 25 de maig, a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès, la conferència “Anna Atkins i Isabelle Eberhardt. Les Nòmades”, un reconeixement a una de les fotògrafes i una de les escriptores que van ser pioneres a la seva època i van obrir camins a altres dones i a altres artistes, escriptors i fotògrafs, influenciats pels seus treballs –com és el cas de Man Ray, que recull el llegat d’Atkins, o Bruce Chatwin i Goytisolo, que reelaboren la petjada nòmada d’Eberhardt–.

A grans trets, Anna Atkins (1799-1871), botànica britànica i fotògrafa, va ser la primera persona que va publicar un llibre il·lustrat exclusivament amb imatges fotogràfiques. Per altra banda, Isabelle Eberhardt (1877–1904) va ser una escriptora suïssa, convertida a l’islamisme, que va dedicar gran part de la seva vida a recórrer el nord d’Àfrica vestida d’home i va recollir les seves experiències als seus llibre, publicats després de la seva mort.

Les imatges van tenir una presència important en la conferència, així com la contraposició dels dos llenguatges, el fotogràfic i el literari. Aquesta exposició ha format part del cicle de conferències que han realitzat Núñez i Oliva sobre cinc fotògrafes (Anna Atkins, Frances Benjamin Johnston, Berenice Abbott, Lee Miller i Gisèle Freund) i cinc escriptores (Dorothy Parker, Maeve Brennan, Isabelle Eberhardt, Jean Rhys i Natalia Ginzburg).


Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info