www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 55  /  23/12/2009

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Commemoracions literàries del 2010


Aquest any 2010 se celebraran diferents commemoracions relacionades amb dates assenyalades de personalitats literàries d’arreu del món. Conferències, exposicions, taules rodones i edicions especials recordaran aquestes figures en els seus països de naixement respectius. El Quinzenal de l’ACEC n’ha destacat algunes.


Joan Maragall, el gran poeta del modernisme
 
L’any 2010 se celebrarà l’
Any Maragall, que commemorarà els 150 anys del naixement del poeta Joan Maragall (Barcelona, 1860 – 1911) i que s’allargarà tot el 2011, per a recordar el centenari de la seva mort. La Institució de les Lletres Catalanes –amb el suport de l’Associació familiar de Joan Maragall i Clara Noble, la Biblioteca de Catalunya - Arxiu Maragall i el món universitari– donarà el tret de sortida a l’Any Maragall durant el primer trimestre de 2010, quan anunciarà les diferents activitats programades per tal de promoure la memòria i fer créixer el coneixement de la personalitat i l’obra poètica i periodística de l’autor. Per a coordinar totes aquestes iniciatives, s’ha posat en marxa l’Oficina de l’Any Maragall (anymaragall@gencat.cat), oberta a propostes del teixit cultural català per a organitzar actes de celebració per als dos anys vinents.

L’ACEC es va avançar a aquesta celebració amb les IX Jornades Poètiques, que durant els dies 5, 6 i 7 d’octubre va organitzar al Museu Picasso de Barcelona. Les conferències, entre d’altres, de Joan Margarit, Antonio Jiménez Millán, Pere Maragall i Adolfo Sotelo van repassar la trajectòria literària de l’autor de La Vaca cega, la seva personalitat i, sobretot, el contacte que va establir amb intel·lectuals espanyols.

Un altre autor cabdal del modernisme és Raimon Casellas (Barcelona, 1855 – 1910), de qui l’any 2010 es commemorarà el centenari de la seva mort. Crític d’art, narrador i periodista, Casellas és autor d’Els sots feréstecs, obra considerada la primera novel·la modernista. La Institució de les Lletres Catalanes prepara un seguit d’actes per recordar la seva importància en la literatura catalana. Per altra banda, Lleida dedicarà el 2010 al poeta Màrius Torres (Lleida, 1910 - Barcelona, 1942), coincidint amb el centenari del seu naixement. Les activitats inclouran concursos literaris, edicions de llibres i produccions musicals, però sobretot potenciarà més traduccions per a donar-lo a conèixer arreu del món.

I sense sortir de Catalunya, el 22 de febrer farà 25 anys de la mort d’un altre dels grans autors catalans: Salvador Espriu (Sant Coloma de Farners, 1913 – Barcelona, 1985). Poeta, dramaturg i novel·lista, Espriu és un dels escriptors més significatius de la literatura en llengua catalana. La ILC contempla entre les commemoracions previstes la del 25è aniversari de la seva mort, però qui té preparat un programa ampli d’actes –exposicions, conferències i espectacles poètics– per aquest 2010 és El Vendrell, que recordarà l’autor a través de la seva relació amb els vendrellencs Apel·les Fenosa i Pau Casals.

Miguel Hernández, Torrente Ballester, Luís Rosales
 
Una de les celebracions que tindrà més ressò aquest 2010 és la del centenari del naixement de Miguel Hernández (Oriola, 1910 – Alacant, 1942). Considerat un dels grans poetes de la literatura espanyola del segle XX, el Ministeri de Cultura, en col·laboració amb la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC), ha organitzat un ampli programa d’activitats que inclouen una exposició sobre la vida i obra d’Hernández, l’edició d’un catàleg amb articles signats per experts en la seva trajectòria, la reedició de les seves obres completes i un congrés internacional en col·laboració amb la Universitat d’Alacant. Una de les grans impulsores d’aquest reconeixement a l’autor ha estat la Fundación Miguel Hernández, que editarà 52 publicacions i organitzarà col·loquis, jornades, cursos, recitals i trobades literàries al voltant de la figura del poeta. Se celebraran actes a 69 localitats espanyoles i a 20 països d’arreu del món.

I també farà cent anys del naixement de Gonzalo Torrente Ballester (El Ferrol, A Coruña, 1910 – Salamanca, 1999), novel·lista, crític, dramaturg, professor i periodista enquadrat a la Generación del 36. La SECC, en col·laboració amb la Fundación Torrente Ballester, té previst un calendari d’activitats durant tot l’any per a ressaltar la figura de l’autor de Los gozos y las sombras, entre les quals dues exposicions i la reedició de textos inèdits de l’escriptor. El Ferrol serà un dels escenaris de referència d’aquesta celebració, amb col·loquis, mostres i una ruta pels principals llocs que van marcar la vida de Torrente Ballester.

Un altre autor de la Generación del 36 que celebrarà el centenari del seu naixement és el poeta i assagista Luis Rosales (Granada, 1910 – Madrid, 1992), membre de la RAE, investigador de manuscrits del Siglo de Oro espanyol i Premi Cervantes (1982) pel conjunt de la seva obra literària. Des de la SECC han preparat una gran exposició que s’inaugurarà a Madrid el maig de 2010 i també s’organitzarà un congrés, s’impulsaran reedicions i publicacions, així com el documental El contenido del corazón, dirigit per Emilio Ruiz Barrachina, sobre la vida i obra de l’autor.

 
José Ángel Valente, Buero Vallejo, Martín Gaite i Gil de Biedma

El 18 de juliol de 2010 es compliran deu anys de la mort del poeta, escriptor, assagista i traductor José Ángel Valente (Orense, 1929 – Ginebra, Suïssa, 2000). Diferents institucions culturals programen actes en record a Valente, com ara l’Instituto de Estudios Almerienses, que organitza una conferència el mes de gener a càrrec de l’argentina Marcela Gloria Romano. Per altra banda, la productora 29letras ha realitzat el documental El lugar del poeta, sobre la vida, obra i mort de l’autor. De fet, l’any 2008, com a anticipació d’aquesta efemèride, Galaxia Gutenberg-Círculo de Lectores va publicar las Obras completas de José Ángel Valente, un tom de 1.800 pàgines editat pel poeta i professor canari Andrés Sánchez Robayna, marmessor de l’autor.

I també farà deu anys de la mort d’Antonio Buero Vallejo (Guadalajara, 1916 – Madrid, 2000), considerat un dels dramaturgs espanyols més importants de la segona meitat del segle XX, autor d’obres com Historia de una escalera, El tragaluz i La Fundación, i de la de l’escriptora Carmen Martín Gaite (Salamanca, 1925 – Madrid 2000), reconeguda amb prestigiosos premis com el Nadal, el Nacional de Literatura, el Nacional de las Letras, el Premio Príncipe de Asturias de las Letras i el III Premi de Traducció Ángel Crespo, concedit per l’ACEC, el Gremi d’Editors de Catalunya i CEDRO. De fet, Ediciones Siruela ha recuperat des de fa un parell d’anys les obres de l’escriptora amb el projecte Biblioteca Carmen Martín Gaite.

La pel·lícula El Cónsul de Sodoma, la biografia filmada de Jaime Gil de Biedma (Barcelona, 1929 – 1990), s’estrena el proper 8 de gener coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’autor, un dels poetes més importants de la Generació dels 50. El llargmetratge té com a escenari principal la Barcelona de Bocaccio i la gauche divine dels anys 60 i està basat en els diaris personals de l’autor, però sobretot en la biografia En favor de Venus, que Miquel Dalmau va escriure sobre Gil de Biedma. L’any passat el poeta també va ser homenatjat en el 80 aniversari del seu naixement.

Cal recordar que la SECC organitza a la Biblioteca Nacional, del 17 de desembre d’enguany al 14 de febrer de 2010, l’exposició “Larra. Fígaro de vuelta, 1809-2009”, per a continuar la celebració del bicentenari del naixement de Mariano José de Larra, (Madrid, 1809 – 1837).

Albert Camus, Mark Twain, León Tolstói, Txèkhov i José Lezama Lima

Enguany fa mig segle que va morir Albert Camus (Mondovi, Algèria, 1913 — Villeblevin, França, 1960) i França està commemorant-ho des de principi d’any sense estar-se de res, però amb la polèmica encetada per Nicolas Sarkozy, que ha volgut portar les restes de l’autor al Panthéon de París. Un munt de llibres i diverses emissions especials a les televisions públiques franceses han recordat l’escriptor, filòsof i periodista, Premi Nobel de Literatura el 1957. Entre els llibres publicats, destaca Camus, el intocable, de Jean-Luc Moreau. Es reediten també algunes de les seves obres, com La postérité du soleil, Les possédés i La mort heureuse, en un aniversari que portarà Camus al còmic de la mà de Jacques Ferrandez, que adaptarà L'hôte, mentre que el cine el recordarà amb una versió cinematogràfica del director Gianni Amelio de Le premier homme, novel·la autobiogràfica de Camus.

El 2010 es commemora el centenari de la mort de Mark Twain, (Florida, Estats Units, 1835 – Connecticut, Estats Units, 1910), pare d’un dels personatges més carismàtics de la literatura occidental, Tom Sawyer. L’escriptor nord-americà, autor de més de 500 obres, serà recordat al seu país amb diferents actes recollits a la pàgina web http://www.twain2010.org/. Paral·lelament, la Casa Museu de Mark Twain a Hartford també està organitzant un calendari d’activitats sobre la seva obra i la seva personalitat. Aquí, l’editorial Menoscuatro ha recuperat per a l’ocasió el seu relat El billete de un millón de libras.

Rússia, per altra banda, homenatjarà León Tolstói (Yásnaya Polyana, Rússia, 1828 – Astapovo, Rússia, 1910) de qui farà cent anys de la seva mort. Autor d’obres com Guerra i pau i Anna Karenina, considerades cúspide del realisme, Tolstói és un dels grans novel·listes no només russos sinó de la literatura mundial. Entre els actes previstos a tot el país, cal destacar el documental que es presentarà el mes de novembre a tot el món, que recupera imatges excepcionals de començaments del segle passat amb el propi Tolstói com a protagonista, que mostra els últims anys de la vida de l’escriptor. I també hi haurà un record per a Anton Pavlovich Txèkhov (Rússia, 1860 – Alemanya, 1904) en el 150 aniversari del seu naixement. Metge, narrador i dramaturg rus, mestre del relat curt, va deixar obres com Las tres hermanas, El jardín de los cerezos i El tío Vania. Rússia prepara per a l’esdeveniment el Festival Txèkhov 2010, que comptarà amb presència espanyola, ja que Juan Mayorga ha estat l’encarregat d’adaptar l’obra Planotov, que ja ha estrenat al Centro Dramático Nacional, i que portarà al Festival l’any que ve. També està convidada a Moscou Neva, la ficció sobre la seva vídua Olga Knipper escrita per Guillermo Calderón.

No només Cuba, sinó també la UNESCO commemoraran el centenari del naixement de José Lezama Lima (L’Havana, Cuba, 1910 – 1976) amb exposicions d’art, concerts, publicacions digitals i col·loquis. Tot i que fonamentalment poeta i assagista, la seva novel·la Paradiso va aconseguir una repercussió internacional des del moment de la seva publicació, el 1966. Les obres completes de l’escriptor es publicaran el proper febrer, a càrrec de l’Instituto Cubano del Libro (ICL), que presentarà primer els volums corresponents a la seva poesia i després editarà els seus llibres d’assajos i els seus articles periodístics.

Altres commemoracions

El 2010 també farà cent anys del naixement del poeta grec Nikos Kavvadias; de l’escriptor francès Jean Anouilh; del poeta xilè Óscar Castro Zúñiga; del poeta i dramatrug francès Jean Genet; del novel·lista xilè Francisco Coloane Cárdenas; i del poeta i traductor hongarès György Faludy, entre d’altres.

I se celebrarà el bicentenari del naixement del filòsof i teòleg català Jaume Balmes; de l’escriptor francès Alfred Louis Charles de Musset; de l’autor espanyol Joaquín María Bover y Roselló; del periodista i escriptor veneçolà Juan Vicente González Delgado; i de l’escriptor i historiador portugués Alejandro Herculano, entre d’altres.

A més, aquest mes de gener continuen els actes de commemoració dels cent anys de la Nouvelle Revue Française, amb una exposició sobre aquesta mítica publicació cultural creada per André Gide, que se celebrarà fins el dia 31 a Caen.

 
El bicentenari de la independència dels països llatinoamericans

Una de les grans commemoracions d’aquest any 2010 és el bicentenari de les independències de les repúbliques iberoamericanes. Per a aquesta celebració, el Govern espanyol ha creat una comissió nacional especial encarregada de coordinar tots els actes que s’organitzaran durant tot l’any. Aquest organisme treballa conjuntament amb el Grupo Bicentenario, un ens constituït a Xile que reuneix tots els països que commemoren els seus bicentenaris entre 2009 i 2011 i que està realitzant i preparant totes les accions que duran a terme a cadascun d’aquests països, que inclouen exposicions, congressos internacionals, cicles de música, documentals i publicacions, celebracions i festivals per a recordar la Revolució Liberal. La cultura hi jugarà un paper molt important, amb la participació d’intel·lectuals, pensadors, historiadors i escriptors en molts dels actes programats.


al sumari
Comunicat de CEDRO ‘Contra la vulneració dels drets d’autor a Internet’

A l’avantprojecte de llei d’Economia Sostenible, presentat fa uns dies pel Govern i encara pendent de tramitació parlamentària, es proposen un seguit de mesures contra la utilització no autoritzada a la Xarxa d’obres protegides pel dret d’autor (llibres, pel·lícules, música, etc.).

Entre les mesures proposades hi ha la de que la Comissió de Propietat Intel·lectual, òrgan administratiu que depèn del Ministeri de Cultura, podria iniciar una sèrie d’actuacions per a interrompre l’activitat de les pàgines web en les quals es vulnera els drets de propietat intel·lectual.

En relació amb aquesta situació, CEDRO considera important explicar que:  


- Els autors i editors de llibres, revistes i diaris es veuen afectats per la pirateria a Internet. Les obres dels nostres representants són reproduïdes i descarregades il·lícitament de la Xarxa, així com altres obres protegides pel Dret d’Autor.

- CEDRO dóna suport a la iniciativa del Govern de lluitar contra la vulneració real i creixent dels drets de propietat intel·lectual a Internet. Cap de les mesures proposades suposa actuacions contra els usuaris, com les que s’han presentat en altres països.

- És imprescindible un pacte d’Estat entre totes les forces polítiques perquè la comunitat intel·lectual no estigui sotmesa a vaivens polítics, partidistes o econòmics. Es tracta d’un acord imprescindible i urgent, ja que la propietat intel·lectual és motor d’innovació, per a garantir el desenvolupament sostenible de la cultura, l’educació i el coneixement científic al nostre país, que és alhora una font de riquesa en termes educatius i culturals i en termes econòmics i de treball. Els països més avançats i amb nivells més alts de democràcia són els que més i millor protegeixen la propietat intel·lectual.

- Els principis vigents de la propietat intel·lectual són vàlids tant per a l’àmbit analògic com per al digital. És per això que calen instruments que garanteixin als autors i editors que les seves obres no seran utilitzades fraudulentament a la Xarxa.

- CEDRO expressa el seu compromís amb tots els drets i llibertats dels ciutadans, i entre ells de forma destacada el dret a la llibertat d’expressió i el dret d’accés a la informació i la cultura. Al mateix temps, CEDRO senyala que no poden invocar-se aquests drets per a justificar actes de vulneració dels drets de propietat intel·lectual. Els dos drets són perfectament compatibles, i lluitar contra la vulneració de la propietat intel·lectual no ha de significar atemptar contra ningun dret individual reconegut a l’ordenament jurídic espanyol.

- La facilitat d’accés a tot tipus de serveis a Internet no justifica les expectatives de “cultura gratuïta”. Per què existeix aquesta expectativa de la gratuïtat respecte els llibres i altres tipus d’obres de creació, i no existeix en canvi en relació amb els productes i serveis que s’utilitzen per a accedir-hi (ordinadors, connexió a Internet, etc.)? Això potser és el reflex de l’escassa valoració social de la creació i la cultura.

- A més de donar suport a la iniciativa del Govern –amb la confiança que, amb les modificacions que es considerin oportunes, obtingui un suport majoritari al Parlament–, CEDRO considera fonamental la formació i conscienciació en matèria de propietat intel·lectual. Com a mostra d’aquest compromís, la nostra entitat va promoure fa uns anys els programes educatius Es de libro (www.esdelibro.es) i Educar para crear (www.educarparacrear.org). Per altra banda, CEDRO també considera necessari donar als usuaris una àmplia oferta legal per a l’accés a les obres en format digital, com la que autors i editors de llibres i publicacions periòdiques, i CEDRO mitjançant les seves llicències (www.conlicencia.com), estan ja proporcionant o desenvolupant.

Aquests dies molts escriptors estan manifestant públicament en els mitjans de comunicació la seva opinió sobre la necessitat d’adoptar mitjans contra la vulneració dels drets d’autor a Internet, que també afecta els llibres. Es pot accedir a alguns d’ells a la secció “Los autors opinan” del lloc web de CEDRO (http://www.cedro.org/opinan.asp).


Repercussions del comunicat en mitjans de comunicació i blocs:

Periodistas en español

Periodismo para periodistas


Kultura libro
 
El correo gallego

La voz de Asturias
 
La información

ABC
 
Silicon News
 
El Norte de Castilla

La Rioja

Las Provincias


al sumari
L'ACEC entrevista Selma Ancira

Montserrat Conill, presidenta de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, ha mantingut una conversa amb la traductora mexicana Selma Ancira, guanyadora del XII Premi de Traducció Ángel Crespo, per la seva traducció del rus al castellà de l'obra Viva voz de vida, de  Marina Tsvietáieva. En aquesta entrevista Ancira parla de l'obra guanyadora, però també explica els seus treballs de traducció dels diaris i les cartes de Tolstói, així com també fa referènciaa a altres autors russos i grecs que ha traduït al llarg de la seva trajectòria professional. Conill i Ancira acaben la conversa xerrant sobre la tasca del traductor, "una feina apassionat i alhora molt complicada".
al sumari
'Quimera' publica una entrevista a Carmen Borja


Carmen Borja(Foto:Carme Esteve)
La revista literària
Quimera publica, en el número de desembre, una extensa entrevista a la poeta, traductora i assagista sòcia de l'ACEC, Carmen Borja. L'autora parla de la seva trajectòria professional, de l'experiència poètica i dels processos creatius, mostrats en obres com Con la boca abierta, Buscando el aroma, Libro de la Torre o Libro del retorno.

Descarregueu-vos l'entrevista en PDF.

al sumari
Juan Antonio Masoliver Ródenas, al Canal-L

El canal literari per Internet Canal-L ha editat en vídeo una conversa entre Juan Antonio Masoliver Ródenas i Juan Gabriel Vásquez que es pot consultar on-line a través del seu web. Els dos autors parlen de l'escriptura, la crítica, la llengua i l'exili.

Vegeu el vídeo.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info