www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 56  /  15/1/2010

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
L’ACEC retalla el pressupost per al 2010

La Junta Directiva de l’ACEC informa als seus socis que en la reunió celebrada el passat 11 de desembre va acordar aplicar un retall important en les previsions econòmiques per aquest 2010, ja que els ingressos del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) han disminuït un 40% i, com a conseqüència, aquesta entitat ha reduït en més d’un 35% els diners que destina cada any a l’ACEC.

Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC, explica que existeixen dos factors en les causes d’aquesta reducció en la recaptació de CEDRO: per una banda, les tarifes establertes als equips, aparells i suports per a compensar els autors per la còpia privada de les seves obres, establertes en l’
ordre ministerial aprovada el juny de 2008, són sensiblement inferiors a les vigents anteriorment. A aquesta circumstància se li ha de sumar, per altra banda, la crisi econòmica, que ha provocat la disminució de la venda de determinats aparells reproductors.

“Aquesta reducció dels ingressos de CEDRO provoca que el pressupost de l’entitat per a aquest exercici sigui extremadament curós amb les despeses i vigilant amb les activitats per tal d’administrar amb eficàcia i satisfacció per als associats els recursos actuals”, ressalta Conill. Una mostra d'aquesta precaució en les despeses és l'eliminació d'El Boletín Informativo de CEDRO, que s'editava de forma impresa des de 1997 i que l'entitat ha decidit deixar de publicar, almenys durant aquest any, per "raons pressupostàries", tal i com informa l'últim butlletí electrònic de CEDRO.

Amb aquesta situació, la Junta ha decidit donar prioritat a tots els programes i projectes de tipus professional (assistència jurídica i fiscal i activitats de benestar del soci) així com als actes culturals de participació dels associats (presentació de llibres, cicles i xerrades), però retallar despeses en activitats de més envergadura, “que estaran condicionades per la possibilitat de trobar un finançament extern”, tal com explica Anna Caballé, secretària general de l’ACEC.al sumari
L’Associació continua apostant per l’activitat cultural


R. Argullol, V. Gómez Oliver i Ll. M. Todó a les Jornades sobre l'Excel·lència Literària de 2009(Foto:Carme Esteve)
Després de les vacances de Nadal, l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) reprèn la seva agenda cultural i continua apostant per diferents iniciatives de qualitat i per oferir alhora als seus socis un espai on expressar-se, trobar-se i poder compartir aquells temes que més els poden interessar.

El cicle Encontres 080, coordinat per Albert Tugues, seguirà bimestralment oferint les seves sessions de debat i diàleg al voltant de la literatura, la poesia i la creació, amb convidats que exposaran la seva experiència i trajectòria personal. De fet, el cicle va reprendre les trobades ahir, 14 de gener, amb  Benet Rossell i Goya Gutiérrez, que van parlar sobre el poeta i el seu doble. I l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu, com sempre ha fet, acollirà diferents presentacions de llibres al llarg de l’any. La primera d’elles, el proper 18 de gener, amb l’obra A la vendimia en Portugal, d’Agustín Calvo Galán, a qui acompanyaran José Ángel Cilleruelo i José Maria de Quintana.

Jornades, seminaris i homenatges

A banda dels cicles i les presentacions de llibres que sempre s’inclouen en el programa d’activitats de l’ACEC, l’Associació té previstos alguns actes especials per aquests propers mesos. Entre aquests, cal destacar les II Jornades sobre l’Excel·lència Literària, una iniciativa que va assolir un gran èxit en la seva
primera edició, el febrer de 2009, i que enguany es repetirà amb la col·laboració de la Fundació Carulla. Una altra de les activitats d’aquesta agenda cultural per al 2010 és l’organització d’un Seminari de Literatura de Viatges.

Amb la intenció d’informar sobre l’actualitat en el sector, l’ACEC oferirà una Jornada sobre el llibre electrònic, en què tractarà alguns dels temes més vigents com ara els canvis produïts en l’edició amb les noves tecnologies, la introducció dels nous formats de lectura i els drets digitals en l’e-book. D’altra banda, entre les previsions d’enguany, i a petició de Carme Riera, també hi ha un acte d’homenatge a l’escriptor i guionista barceloní Antonio Rabinad, soci d’Honor de l’ACEC, que va morir el passat 29 d’agost, als 82 anys.

L’ACEC anirà informant detalladament de cadascuna d’aquestes activitats als seus socis a través de la seva pàgina web i del butlletí electrònic El Quinzenal.

al sumari
Les noves mesures per acabar amb la pirateria a Internet


(Foto:Carme Esteve)
L'aprovació de les modificacions de l'
avantprojecte de Llei d'Economia Sostenible pel que fa a les descàrregues a Internet i el tancament de pàgines web és vista pel sector reprogràfic com un pas important per acabar amb la pirateria a la Xarxa. D'acord amb les noves mesures, caldrà la decisió d'un jutge per a tancar o bloquejar una pàgina web que ofereixi continguts sense els drets d'autor corresponents. D'aquesta manera, es persegueix els productors de la pirateria i no pas els usuaris.

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) celebra aquesta decisió del Govern per lluitar contra la pirateria, tal com manifesta en l'escrit publicat en l'últim número del seu butlletí electrònic:

"Un pas més per acabar amb la pirateria a Internet

L'avantprojecte de Llei d'Economia Sostenible (LES) ha iniciat el seu camí per arribar al Parlament. El text recull una sèrie de mesures per a lluitar contra la utilització no autoritzada a la Xarxa d'obres protegides pel dret d'autor (llibres, pel·lícules, música, etc.). El text definitiu va ser enviat el passat 8 de gener pel Consell de Ministres als òrgans consultius competents, tràmit previ per al seu enviament al parlament.

Es tracta d'una notícia positiva que confirma el compromís del Govern d'acabar amb la pirateria a Internet. les mesures, que van dirigides contra els "promotors" de la pirateria i no contra els usuaris –com passa en països com França o el Regne Unit–, preveuen un procés de caràcter administratiu-judicial. A petició dels titulars afectats, la Comissió de Propietat Intel·lectual, que depèn del Ministeri de Cultura, podrà iniciar un procediment contra qualsevol prestador de serveis de la societat de la informació (pàgines web, etc.) pel fet de donar accés presumptivament a obres protegides sense l'autorització necessària. Per altra banda, els jutjats centrals del contenciós administratiu tindran un termini de quatre dies per a decidir si s'executa la resolució de la Comissió. Els jutjats decidiran en aquest procés si el dictamen de la Comissió afecta als drets i llibertats recollits en l'article 20 de la Constitució".

al sumari
Anna Caballé i Israel Rolón guanyen el premi Gaziel de Biografies


Anna Caballé(Foto:Carme Esteve)
L’obra Una mujer en fuga. Biografía de Carmen Laforet, escrita per Anna Caballé –secretària general de l’ACEC– i Israel Rolón, ha guanyat el premi Gaziel de Biografies i Memòries 2009, dotat amb 20.000 euros, que atorga la Fundación Conde de Barcelona i l’editorial RBA.

La investigació de Caballé i Rolón, que sortirà publicada a l’abril, aprofundeix en la vida de Carmen Laforet (Barcelona, 1923 – Majadahonda, 2004),  sobretot en el seu silenci editorial i personal des de que va guanyar el premi Nadal de novel·la amb Nada, quan només tenia 23 anys. Aquesta obra li va significar una ruptura familiar, ja que molta gent del seu entorn es va veure retratada a la novel·la i es va enfadar amb ella, tot i que Laforet va negar contínuament aquest evident component autobiogràfic. La seva condició de dona en aquella època, doncs, va influenciar molt en la producció de l’escriptora. Caballé afirma que, tot i que va escriure quatre novel·les més, “Laforet només va ser lliure escrivint Nada”.

Es tracta de la primera biografia completa sobre aquesta escriptora, basada a més en 600 cartes, entre elles, la correspondència que Laforet va mantenir amb els editors Josep Vergés (Destino) i José Manuel Lara (Planeta) i que demostra que l’autora no va estar explotada pels seus editors. L’obra, que mostra una Laforet forta abans del seu deteriorament psíquic, també narra la seva vida familiar, amb els problemes que va tenir per a compatibilitzar la seva condició de dona casada –amb Manuel Cerezales– i amb fills amb la seva professió.

Caballé explica que "reconstruir la trajectòria vital i professional de Carmen Laforet no ha esta gens fàcil perquè aquesta escriptora va fer del misteri i del secret una forma de viure". En aquest sentit, per als autors de l'obra "ha estat tot un repte fer aquest llibre" i Caballé se sent satisfeta d'haver rebut aquest premi, "que és un reconeixement després d'un treball que no depèn del tot de tu, ja que si no tens una bona informació no pots fer una bona biografia".

Una mujer en fuga. Biografía de Carmen Laforet va aconseguir la unanimitat del jurat del guardó, format pels historiadors Borja de Riquer i Josep Maria Muñoz, l’editor Joaquim Palau i els periodistes Màrius Carol i Sergio Vila-Sanjuán.

La  informació a la premsa:

La Vanguardia (9-1-2010)

Europa Press (9-1-2010)

ADN (9-1-2010)

El Punt (9-1-2010)

Diari de Girona (9-1-2010)

Qué (9-1-2010)

al sumari
Més de 2.000 socis s’han incorporat a CEDRO el 2009

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) ha arribat als 17.687 socis – 16.098 autors i 1.589 editors–, després de la incorporació de 2.071 membres més durant el 2009.

Els socis de CEDRO reben els drets econòmics anuals que corresponen a determinats usos de les seves obres, com la fotocòpia i la reproducció digital. També poden beneficar-se d’activitats i ajuts addicionals com, en el cas dels autors, de prestacions per a la compra o contractació de serveis i productes sociosanitaris. Per a associar-se a aquesta entitat cal signar un contracte d’adhesió pel qual l’autor o editor encarrega a CEDRO la gestió col·lectiva de determinats drets de propietat intel·lectual de caràcter patrimonial, tant per a l’àmbit analògic como per al digital.

La Secretaria de l’ACEC facilita l’alta dels seus associats a CEDRO i col·labora en la seva tramitació (es pot obtenir informació al telèfon 93 318 87 48, de dilluns a divendres, entre les 16 i les 21 hores, o per correu electrònic a: secretaria@acec-web.org).

Més informació

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info