www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 61  /  25/3/2010

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Els vídeos de les tres sessions de les Jornades de l’Excel·lència Literària de 2010

Els vídeos de les tres sessions de les II Jornades de l’Excel·lència Literària, organitzades per l’ACEC els dies 8, 9 i 10 de març, a l’Ateneu Barcelonès, amb la col·laboració de la Fundació Lluís Carulla, ja es poden consultar al web de l’ACEC. Els vídeos recullen el resum de totes les ponències d’aquest certamen, que es va centrar en l’escriptura, el pensament i els ideals de l’Edat Mitjana com a fonts de l’excel·lència intel·lectual moderna.

Van intervenir a les Jornades Antoni Rossell, Carlos Alvar, Raffaele Pinto, Amador Vega, Josep Maria Benítez, José María Micó, Victoria Cirlot, Ferran García Oliver i Stefano Cingolani.

Sessió 1.
L’Edat Mitjana, l’origen de la novel·la contemporània

Sessió 2. Llull, Boeci, Anselm i Aquino, homes que transcendeixen

Sessió 3. Victoria Cirlot, Ferran Garcia Oliver i Stefano Cingolani tanquen les II Jornades de l’Excel·lència Literària


al sumari
Montserrat Conill participa en una jornada sobre drets d’autor en l’àmbit digital

Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC, va participar, el passat 15 de març, a la ‘Jornada informativa sobre els drets d’autor en relació amb el llibre electrònic i el paper de CEDRO en l’àmbit digital’, organitzada per CEDRO a la Casa de América de Madrid. La trobada, que va reunir uns 200 autors i editors, va reflexionar sobre els dubtes i inquietuds que planteja el llibre electrònic.

Van intervenir a l’acte Juan Mollá, president de CEDRO; Ignacio Latasa, director de Leer-e; Fernando Carbajo, professor de Dret Mercantil de la Universidad de Salamanca; Antonio Gómez Rulfo, president de la Comissió de Noves Tecnologies d’ACE; Antonio María Ávila, director executiu de la FGEE; Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC; Guillem-Jordi Graells, president de l’AELC; Antoni Comas, president del GEC, i Magdalena Vinent, directora general de CEDRO. Tots els ponents van coincidir en la indefinició actual dels diferents models de negoci del sector de l’edició en l’àmbit digital, que genera encara ara molta incertesa, així com en la necessitat de respectar els drets d’autor en aquest escenari i de que tots els agents de la cadena del llibre treballin de forma conjunta, tal com informa el
bloc de CEDRO.

Consulteu els vídeos de les diferents intervencions.
Més informació de la Jornada.

al sumari
‘Poetes i poetes. Poemes llegits pels seus autors’


La llibreria Bertrand va acollir el cicle "Poetes i poetes"(Foto:Carme Esteve)
La llibreria Bertrand de Barcelona va acollir, el 16 i el 23 de març, el cicle “Poetes i poetes. Poemes llegits pels seus autors”, coordinat i presentat per Dante Bertin, amb el patrocini de l’ACEC i CEDRO. Antonio María Flórez, Goya Gutiérrez, Dolors Millat, Chantal Maillard, Jesús Aguado i Teresa Shaw van llegir alguns dels seus poemes durant les dues sessions del cicle, que va tenir molt bona acollida entre el públic.

Després de l’èxit assolit amb el cicle “Tr3s x Tr3s, poetes llatinoamericans de Barcelona” el passat mes de juny, el seu organitzador, Dante Bertini, va pensar en la possibilitat de “donar continuïtat a aquestes trobades poètiques en un lloc tan adient com és la llibreria Bertrand”. Així va sorgir la iniciativa del cicle de lectures “Poetes i poetes. Poemes llegits pels seus autors”. Els sis poetes participants, “de diferent gènere, arribats des de diferents paisatges i cadascun amb la seva diferent i particular veu”, tal com va dir en la presentació Bertini, van llegir fragments de la seva obra.

El cicle es va inaugurar el 16 de març, amb la participació de Flórez, Gutiérrez i Millat, i la segona sessió va ser el dia 23, amb la lectura de Maillard, Aguado i Shaw. Bertnini va fer una petita introducció dels autors participants i va explicar el perquè del nom del cicle: “Mai m’ha agradat la paraula poetessa. Encara que m’expliquin les seves vàlides arrels idiomàtiques, sona a reducció, a inferioritat, a minusvalidesa intel·lectual”.


Galería fotogràfica

al sumari
Poetes i editors al segle XXI


Sergio Gaspar, Albert Tugues i David Castillo(Foto:Albert Masias)
David Castillo i Sergio Gaspar van parlar del futur de l’edició de la poesia, en la sessió que el cicle Encontres 080, coordinat per Albert Tugues, va celebrar el passat 18 de març.

Com serà l’edició de la poesia en el futur, tenint en compte les noves tecnologies digitals. Aquesta era la premissa des de la qual partien els dos ponents per a expressar el seu punt de vista. Tant Gaspar com Castillo van estar d’acord en que hi haurà una coexistència entre l’edició en paper i l’edició digital. Això sí, “s’haurà de reordenar la relació entre poetes, editors, llibreters, distribuïdors, etc., així com les tasques de cadascun d’ells”, explicava Tugues. Entre els nous plantejaments, els ponents van proposar “una mena de cooperativa de poetes i editors que participin en l’edició digital”. I és que l’ideal seria “que s’establís una relació més estreta entre el poeta i l’editor” i recuperar “la tasca que feia abans aquesta figura, és a dir, seguir uns criteris de qualitat i no la demanda del mercat a l’hora de seleccionar i publicar les obres”.  Però l’edició digital de poesia, com la de la resta de gèneres, deixa moltes incògnites obertes i, sobretot, la necessitat de canviar i reestructurar algunes de les funcions en el procés editorial.
 
Sergio Gaspar i David Castillo van cloure l’acte amb la lectura d’alguns dels seus poemes. Gaspar va llegir fragments dels seu últim llibre, Estancias, i Castillo alguns pomes inèdits de denúncia cultural i política.

La propera trobada del cicle Encontres 080, el 18 de maig, portarà per títol “La presència de la poesia a la Nova Cançó” i comptarà amb la participació de Tònia Passola i Rafael Subirachs.

Galería fotogràfica

al sumari
S’obre el termini d’inscripció per a l’escola d’estiu de traducció literària del BCLT

El
British Centre for Literary Translation (BCLT) ja ha obert el període d’inscripció per a l’Escola Internacional  d’Estiu de Traducció Literària 2010, que s’organitzarà, del 18 al 24 de juliol, a la University of East Anglia, Norwich, Regne Unit.

L’Escola d’Estiu és un espai perquè escriptors i traductors estableixin contactes i puguin treballar junts de manera intensiva. Així, l’escola ofereix tallers i seminaris amb grups reduïts, debats, taules rodones i xerrades a càrrec d’escriptors i traductors d’Austràlia, Canadà, Xina, Itàlia, Japó i Mèxic, així com d’agents literaris, editors i redactors.

La novetat d’enguany és que un dels eixos centrals serà Àsia de l’Est, amb tallers de traducció del japonès i el xinès a l’anglès. D’altra banda James St Andre, de la Universitat de Manchester, oferirà una conferència. També tornen a oferir-se alguns dels tallers més exitosos, com els de traducció del francès, l’alemany i l’espanyol a l’anglès, i el de l’anglès a l’italià.

Per a més informació, es pot consultar el web www.bclt.org.uk.

al sumari
La revista ‘Hieronymus Complutensis’ torna a publicar-se

La revista Hieronymus Complutensis, que edita l’Instituto Universitario de Lenguas Modernas y Traductores (IULMYT) de la Universidad Complutense de Madrid inicia un nou camí, després de dos anys sense publicar-se.

Està previst que el primer número d’aquesta segona època surti el 2010, amb una periodicitat anual. En aquest sentit, des de l’ IULMYT es convida a tots aquells que hi estiguin interessats a enviar articles o ressenyes per a la seva publicació, al correu electrònic
iulmyt@filol.ucm.es. El termini de presentació d’articles finalitza el 30 de maig d’aquest any i les llengües de publicació són: espanyol, anglès, francès, alemany i italià.

Les normes formals que han de contemplar tots els articles són:

-    Tots els articles han de contenir un resum i paraules clau en la llengua en què estigui escrit l’article i en anglès; si l’article està escrit en una llengua que no sigui l’espanyol, haurà de contenir el resum i les paraules clau en aquesta llengua.
-    Títol en anglès.
-    Sumari en la llengua en què estigui escrit l’article.
-    Totes les col·laboracions s’hauran d’ajustar al següent format: mida de pàgina 17x24, marges superior i inferior 2,6 cm., esquerre 2,1 cm. i dret 1,8 cm.; tipus de lletra Times New Roman 11 i interlineat exacte a 12; la primera línia de cada paràgraf tindrà un espai de 0,5 cm. Els títols dels epígrafs aniran en negreta i majúscula, els subepígrafs de primer nivell en rodona i negreta i els de segon nivell en cursiva. Les cites superiors a 4 línies es sagnaran del cos del text 1 cm. a l’esquerre i aniran en tipus Times New Roman 10, interlineat exacte a 11 sense cometes. Les notes aniran a peu de pàgina en Times New Roman 10 i interlineat exacte a 11.
-    Els articles presentats tindran una extensió màxima de 15 pàgines.
-    Per a les referències bibliogràfiques es tindran en compte les normes següents:
          Llibres: Cognoms, Nom, Títol en cursiva. Ciutat: Editorial Any, pàgines.
          Capítols de llibres: Cognoms, Nom, “títol”, a: Cognoms, nom, Títol. Ciutat: editorial any, pàgines.
          Revistes: Cognoms, Nom, “Títol”. Títol de la revista número (any): pàgines.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info