www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 64  /  7/5/2010

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
L’ACEC homenatjarà Antonio Rabinad el proper 25 de maig


Antonio Rabinad(Foto:Carme Esteve)
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya retrà un homenatge, el proper dimarts 25 de maig, a l’escriptor i guionista
Antonio Rabinad (1927-2009), Soci d’Honor de l’ACEC. L’acte, que es farà al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10, de Barcelona), a les 19.30 hores, consistirà en una taula rodona per parlar de la trajectòria professional i la figura de l’autor, amb la participació de Carme Riera, Enrique Turpin, Fernando Valls, Màxim Pérez i Jordi Gracia.

L’ACEC va nomenar Rabinad Soci d’Honor de l’entitat el 12 de desembre de 2007, juntament amb altres 30 escriptors, en un acte que, segons ressalta Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC, “va tenir com a objectiu retre homenatge als autors que, igual que ell, van creure des dels inicis en l’existència i els propòsits de la nostra Associació”. Conill explica que, “com va demanar sòbriament el poeta i narrador Albert Tugues en tenir notícia de la seva mort, tots els qui valorem la literatura i els llibres reclamem un record per a Antontio Rabinad, que va conèixer l’ànima dels barris i la va escriure”.

Petita ressenya
Antonio Rabinad, considerat per molts crítics un dels millors cronistes de la Barcelona de la postguerra, va publicar diverses obres, entre les quals cal destacar Los contactos furtivos (1952), el seu primer llibre, guanyador del Premi Internacional de Novel·la; A veces, a estas horas (1965); El niño asombrado (Premi Ciutat de Barcelona, 1967); Marco en el sueño (1969); La monja libertaria (1985); La transparencia (1986); Memento Mori (1989), aclamada per la crítica com la gran novel·la de la guerra i la postguerra; Juegos autorizados (1997), El hombre indigno (2000) i El hacedor de páginas, la seva última novel·la, publicada el 2004. També és coneguda la seva faceta com a guionista cinematogràfic, amb les col·laboracions amb el director Vicente Aranda en pel·lícules com Tiempo de silencio i Libertarias.


Rabinad va néixer a Barcelona l’any 1927, en una família originària d’Aragó, i va ser contemporani de Carlos Barral i Jaime Gil de Biedma. El seu estil va estar marcat pel realisme, l’humor i el desencant, sempre amb l’adolescència, la guerra i la postguerra com a marcs de la seva obra.

al sumari
Homenatge a Antonio Rabinad, per Montserrat Conill

L’ACEC ret enguany un merescut homenatge a Antonio Rabinad (1927-2009), el gran narrador de la memòria i, sens dubte, un dels millors cronistes de la Barcelona mestissa de la postguerra.

Escriptor secret, membre de la generació anomenada Escola de Barcelona –tot i que mai se’l citi entre Juan Marsé, Jaime Gil de Biedma, Juan García Hortelano o Carlos Barral en fer referència a ella–, va néixer a Barcelona, fill d’un encarregat portuari d’orgien aragonès que va morir durant la Guerra Civil.

Entre les seves obres, d’una qualitat literària extraordinària, destaquen Los contactos furtivos, que va merèixer el 1952 el Premi Internacional de Novel·la i prohibida per la censura franquista; El niño asombrado –Premi Ciutat de Barcelona 1967–; El hombre indigno –relat de la infantesa i joventut d’un orfe de guerra als suburbis– i Memento mori, considerada per la crítica la millor novel·la de la guerra i la postguerra a la nostra ciutat.

Va ser també guionista de cinema i va escriure per al seu amic, el realitzador Vicente Aranda, els guions de Las crueles, Tiempo de silencio i Libertarias. I, a més, va ser llibreter: venia llibres de vell i de segona mà en una parada del mercat de Sant Antoni.

Gran escriptor del record, amo d’un estil realista, esquitxat d’humor sorneguer i impregnat de desencant, mai va obtenir el reconeixement que mereixia, perquè mai el va perseguir.

Vaig tenir la fortuna de conèixer-lo personalment el desembre del 2007, en un acte en què l’ACEC va nomenar Socis d’Honor a trenta escriptors veterans que, com ell, van creure des del principi en l’existència i els propòsits de la nostra associació. Li vam demanar que pronunciés el brindis i tanqués l’acte. En guardo un record entranyable.

Va merèixer i va obtenir l’elogi més preuat, el dels seus col·legues. El proper 25 de maig li retem homenatge perquè, com va demanar sòbriament el poeta i narrador Albert Tugues en tenir notícia de la seva mort, tots els qui valorem la literatura i els llibres reclamem “un record per a Antonio Rabinad, que va conèixer l’ànima dels barris i la va escriure”.

Montserrat Conill
Presidenta de l'ACEC

al sumari
L’ACEC, CEDRO i el Gremi d’Editors de Catalunya convoquen el XIII Premi de Traducció Ángel Crespo

El Premi de Traducció Ángel Crespo, convocat per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, el Centro Español de Derechos Reprográficos i el Gremi d’Editors de Catalunya, arriba a la seva tretzena edició. El guardó, que ret homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo (Ciudad Real, 1926 – Barcelona, 1995), està reconegut com un dels certàmens més prestigiosos del món de la traducció a Espanya, no només per la seva dotació econòmica (12.000 euros), sinó també per l’alt nivell cada any de les obres candidates.

En la convocatòria d’enguany, en ser any parell, podrà optar al premi qualsevol traducció al castellà d’una obra literària (poesia, narrativa o teatre) publicada, per primera vegada i a Catalunya, entre l’1 de gener de 2008 i el 31 de desembre de 2009. El termini de presentació de les obres és el proper 24 de setembre i la resolució del jurat es farà publica durant la primera quinzena del mes de novembre del 2010.

Consulteu les bases del XIII Premi de Traducció Ángel Crespo.

al sumari
Miquel de Palol i Cèlia Sànchez-Mústich, guardonats amb els premis de la Crítica Serra d'Or


Cèlia Sànchez-Mústich i Miquel de Palol(Foto:Carme Esteve)
L’escriptor
Miquel de Palol, vicepresident de l’ACEC, ha obtingut el premi Crítica Serra d’Or de novel·la per El Testament d’Alcestis, i Cèlia Sànchez- Mústich, sòcia de l’ACEC, ha estat reconeguda en la categoria de poesia amb A la taula del mig. El premi en l’apartat de narració ha estat per al menorquí Pau Faner per El cant de l’Alosa. Aquesta festa literària impulsada per la revista montserratina des de 1967 va arribar ahir, 29 d’abril, a la seva 44a edició, amb un acte que va comptar amb la presència de molts representants de la cultura catalana.

Miquel de Palol va guanyar fa pocs dies el Premi Nacional de Literatura amb El Testament d’Alcestis (Empúries), una obra distingida també amb el Premi Mallorca de Narrativa 2008. L’obra guanyadora en la categoria de poesia, A la taula del mig (Moll), parla, segons l'autora, de "no defugir els extrems sinó d'integrar-los en tu, de no perdre't cap matís de les diferents formes de realitat". Sànchez-Mústich considera que "el Serra d'Or és un premi de molta tradició i això li confereix un color especial".

Els premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica i els guardonats reben com a símbol una serreta d'or de solapa. Enguany també han esta distingits Josep Maria Castellet i Jaume Creus, en l'àmbit de la Literatura i assaig; Pere Anguera –a títol pòstum-, Joan Vernet, Ramon Parés i Sharon G. Feldman, en l'àmbit de la Recera; Joan Cavallé, Pep Tosar i Mariaelena Roqué, en l'àmbit del Teatre, i Lluís Farré, Mercè Canals, Salvador Comelles i Ramon Pascual, en l'àmbit de la Literatura infantil i juvenil.

La notícia a la premsa:

Miquel de Palol, premi Serra d'Or
(Avui)

Miquel de Palol, premio de la Crítica Serra d'Or
  (La Vanguardia)

Miquel de Palol, Cèlia Sànchez-Mústich i Pau Faner guardonats amb els Premis Crítica Serra d'Or 2010 (3CAT24)

‘Serra d’Or’ rinde homenaje al historiador Pere Anguera (El Periódico)

'El testament d'Alcestis' de Miquel de Palol, Premi de la Crítica Serra d'Or (Vila Web)

Miquel de Palol, Cèlia Sànchez-Mústich i Pau Faner, guardonats amb els Premis Crítica Serra d’Or (Flama)
al sumari
Assemblea anual de l’European Writers’ Council

L’Associació Europea d’Escriptors (
European Writers’ Council) va celebrar, el passat 16 d’abril, a Brussel·les, la seva assemblea general anual, en la qual es van aprovar la gestió i els comptes del 2009 i el pla d’activitats i el pressupost del 2010, a banda de l’admissió de les associacions d’escriptors del País Basc, Letònia, Croàcia i Flandes com a membres de l’entitat. Lluís Maria Todó, que hi va assistir en representació de l’ACEC, ressalta en el seu informe sobre l’assemblea que un dels temes principals i nucli de les discussions va ser la defensa decidida i eficaç dels drets dels escriptors i traductors en el marc de la societat digital.

La reunió va anar precedida de diverses activitats que es van celebrar els dies 14 i 15, entre elles una sessió al Parlament Europeu sobre el tema “Els drets d’autor en els mons digitals”, que va tenir com a amfitriona Helga Trüpel, membre del Parlament Europeu i vicepresidenta del Comitè de Cultura i Educació. 

Informe sobre la 24a Assemblea general de l’European Writer’s Council celebrada a Brussel·les el 16 d’abril de 2010


al sumari
Arriba la setmana de la poesia de Barcelona


Imatge del programa de Barcelona poesia
L’ACEC, a través dels seus socis, està present un any més en moltes de les
activitats que proposa la setmana de la poesia de Barcelona, Barcelona Poesia, que se celebra del 13 al 19 de maig. Una de les novetats d’aquesta edició és que el Festival Internacional de Poesia de Barcelona obrirà la setmana poètica, el proper 13 de maig, a les 21 hores, al Palau de la Música, quan fins ara n’era l’acte de cloenda. Participaran en aquest recital Antonio Gamoneda, Tomaz Salamun, Lydia Lunch, Serhií Jadan, Chantal Maillard, Carles Santos, Francesc Garriga i Jaume Bosquet.

Entre les diferents iniciatives, que es faran a diversos espais de la ciutat, cal destacar el reconeixement que rebran poetes com Maragall, Espriu, Màrius Torres, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Miguel Hernández, i la commemoració de les editorials Cafè Central i Quaderns Crema. Però també les XVI Jornades de Poesia i Mestissatge, dimarts 18 de maig, a la Universitat de Barcelona, amb conferències i taules rodones que comptaran amb les intervencions d’autors com Jordi Virallonga, Joaquim Marco, Eduardo Moga i Margarita Ballester, entre d’altres.

Enguany, a més, hi ha una llengua convidada, l’ucraïnès, amb l’activitat “Poetes d’Ucraïna”, divendres 14 de maig, a les 20 hores, al museu Marès. Halyna Kruk, Jerhíi Jadan i Iurii Zavadskyi en seran els convidats. Com l’any passat, un dels espais amb propostes més alternatives serà el Palau de la Virreina, amb la “Nit de Poetry Slam”, “Noves coordenades” i “The Ugly Americans”. Aquest espai també acollirà, en el marc de l’exposició “Guia secreta de la Rambla”, un recital poètic de Cristina Peri Rossi, Miquel de Palol i Josep Pedrals (dissabte, 15 de maig, a les 20 hores).

Més activitats, més autors de l’ACEC
Aquesta edició ofereix una ampliació d’actes, amb tallers, conferències, taules rodones i concerts poètics, com el que se celebrarà dissabte 15 de maig, a les 22 hores, al Pati de l’Institut d’Estudis Catalans, on Joan Margarit, David Castillo i David Mengual oferiran jazz i poesia. I la presència de l’ACEC a la programació de Barcelona poesia queda del tot palesa amb la inclusió del cicle “Encontres 080”, coordinat per Albert Tugues, dedicat a “La presència de la poesia a la Nova Cançó”, dimarts 18 de maig, a les 19.30, a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès. Hi participaran Rafael Subirachs i Tònia Passola.

Entre moltes altres propostes, també hi ha el recital “Recordant Palau i Fabre”, amb Blanca Massé, Jaume C. Pons, Pau Vadell, Emili Bou, Josep Anton Soldevila, Alícia Vacarizo i música de Xavier Valdivieso, al Cafè de les Arts (15 de maig); el VII Cicle de Poesia “L’art de la paraula”, a la Casa de Menorca, amb la participació de Francesc Parcerisas, Fina R. Palau, Assumpció Forcada, Felipe Sérvulo, Maria Lluïsa Pazos i Carles Duarte (17 de maig); la lectura poètica del col·lectiu El laberinto de Ariadna, a la Casa del Llibre (18 de maig); i la lectura de poemes a càrrec de Guillem Vallejo, Ignacio Gamen, Amalia Sanchís, Oriol Sàbat, Neus Aguado, Jesús Aguado, Tònia Passola i Goya Gutiérrez, al Cafè Nostromo (19 de maig).

Descarregueu-vos el programa.al sumari
'El autor oculto', un article de Manuel Rodríguez Rivero reivindicant la figura del traductor

El diari El País, en la seva edició impresa del 28 d'abril de 2010, va publicar l'article El autor oculto, en què Manuel Rodríguez Rivero reivindica i exigeix que es reconeguin els mèrits del traductor literari i que s'escrigui el seu nom en la coberta dels llibres.

Llegiu
El autor oculto, de Manuel Rodríguez Rivero.

al sumari
Es convoquen subvencions per al foment de la traducció entre llengües oficials d’Espanya

El Ministeri de Cultura ha publicat en el Boletín Oficial del Estado número 101 del 27 d’abril de 2010 la convocatòria de subvencions per al foment de la traducció entre llengües oficials espanyoles i edició d’obra d’autors espanyols corresponent a 2010.

Podran sol·licitar aquestes subvencions les empreses mercantils del sector editorial espanyoles o d’algun dels estats membres de la Unió Europea o associats a l’Espai Econòmic Europeu, ja siguin persones físiques o jurídiques, sempre i quan estiguin legalment constituïdes i acreditin haver realitzat una tasca editorial ininterrompuda de dos anys, com a mínim, en la data de publicació d’aquesta convocatòria.
Els projectes editorials objecte de subvenció s’hauran d’adequar a una de les categories següents: obres d’assaig i pensament d’autors espanyols, obres literàries d’autors espanyols i obres literàries de caràcter infantil i juvenil d’autors espanyols.

El termini per a presentar la sol·licitud és de 25 dies naturals a partir del 28 d’abril, sent el dia 22 de maig la data límit per a l’admissió de sol·licituds.

Més informació


al sumari
‘Desconcierto’, de Maria Cinta Montagut


Daniel Najmías, Maria Cinta Montagut i Neus Aguado(Foto:Carme Esteve)
L’ACEC va acollir, el pasado 27 d’abril, la presentació del poemari Desconcierto, de
Maria Cinta Montagut (Miguel Gómez Ediciones). Neus Aguado i Daniel Najmías van acompanyar l’autora i van ser els encarregats de presentar el seu últim llibre, així com de glossar la seva trajectòria professional.

Maria Cinta Montagut (Madrid, 1946) és poeta, professora de Literatura a l’IES Sant Just Desvern de Barcelona i crítica literària, a més de traductora sobretot de l’italià i el francès. Va publicar el seu primer llibre de poemes, Cuerpo desunido, el 1979. Van seguir a aquest poemari Como un lento puñal (1980), Volver del tiempo (1983), Par (1993), Teoría del silencio (1997), El tránsito del día (2001), Poemas para un siglo (20039 i La voluntad de los metales (2006). Els poemes de Montagut s’han traduït al francès i s’han publicat en importants revistes espanyoles i en publicacions de Bèlgica i Canadà. Actualment col·labora a diferents revistes literàries com Entrelineas, que s’edita a Tel Aviv (Israel), Barcelona Review, Quimera, Ficciones i en el suplement literari del Diario de Córdoba. També és autora de nombrosos articles sobre la dona a la poesia i la història de la música. És membre del comitè científic de l’Encuentro de mujeres poetas i membre fundadora de l’associació Mujeres y Letras.  


Galería fotogràfica

al sumari
Presentació de ‘Libro de cuentos’, de Mateo Rello


Mateo Rello va presentar el seu poemari 'Libro de cuentos'(Foto:Carme Esteve)
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) va acollir el passat dijous 29 d’abril la presentació del poemari Libro de cuentos, de Mateo Rello, a càrrec d’Enrique Badosa.

Mateo Rello (Badalona, 1968) és autor dels poemaris Orilla del sur (2002) i A lomos de salamandra (2009). Alguns dels seus textos han aparegut a l’antologia Barcelona. 60 poemes de la ciutat (2004), juntament amb poetes com Jaime Gil de Biedma, José Agustín Goytisolo o José María Fonollosa. A més, destaca també el seu paper de director de Caravansari, revista de poesia contemporània en llengües peninsulars i àrab i les seves col·laboracions als diaris Solidaridad Obrera i Masala. Rello forma part de l’Aula de poesia de Barcelona i de l’Associació Colomenca de Literatura (ACOLITE), i participa activament en recitals i trobades literàries.
Galería fotogràfica

al sumari
La literatura escrita per dones centra la jornada Visor’10


Cartell Visor'10
La jornada literària
Visor va celebrar la seva sisena edició el passat 17 d’abril, a la Sala polivalent Vil·la Casals, del Museu Pau Casals del Vendrell, dedicada enguany a la literatura escrita per dones. Sota el títol “Dones Do” (Dones Denominació d’Origen), la trobada va comptar amb la participació de Berta Marsé, Lolita Bosch, Isabel Núñez, Carme Riera i Marta del Riego, que van parlar de les seves motivacions creatives i la seva visió del món literari.

Berta Marsé va parlar del fet d’“Escriure un conte”; la intervenció de Lolita Bosch va girar al voltant de “L’escriptura íntima”; Isabel Núñez va oferir la xerrada “Escriure a cegues. Misteris de la ficció”; Carme Riera es va preguntar “Per què escrius si el normal és llegir?”; mentre que Marta del Riego va reflexionar sobre “La ironia d’escriure. Humor i crueltat en algunes escriptores”. I de fons, tal com comenta José Luis Espina, organitzador de la Jornada, un altre debat: “l’eterna reflexió d’en quina mesura es pot parlar de la literatura femenina com d’un subgènere amb entitat pròpia”.   

VISOR’10 és la continuació d’un projecte iniciat l’any 2005 per l’Ajuntament d’El Vendrell, amb l’objectiu de difondre la literatura i els seus diferents gèneres, i la voluntat de convertir la ciutat en un centre de debat cultural, en què la veu dels escriptors serveixi per apropar-los a un públic que busca referents en la cultura.

La sisena edició de Visor a Ràdio i Televisió El Vendrell.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Trobadas on line. Parlem de la Mònica. Activitat ajornada 

Dilluns, 1 de juny, 19,00h.
Encuentros on line: Poesía/Arte Casual, con Francesc Cornadó y Ferrer Lerín  

Dimecres, 3 de juny, 19,00h.
Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info