www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 78  /  17/12/2010

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
El I Premi José Luis Giménez-Frontín es lliurarà el proper 21 de desembre


El guardó ha estat creat per Dante Bertini.(Foto:Dante Bertini)
L’acte de lliurament del I Premi José Luis Giménez Frontín se celebrarà el proper dimarts, 21 de desembre, a les 19,30 hores, a la Sala Verdarguer de l’Ateneu Barcelonès. L’ACEC atorgarà aquest guardó al potea, traductor, assagista i crític literari Enrique Badosa, “una figura del món literari que ha destacat per haver contribuït a l’apropament entre cultures”.

L’ACEC ha instituït el Premi José Luis Giménez-Frontín, que es lliurarà anualment, per retre homenatge i mantenir viu l’esperit de l’obra de qui va ser fundador, president i secretari general de l’entitat, i una de les figures intel·lectuals més importants de la Catalunya actual. Els membres de la Junta Directiva de l’ACEC, presidida per Montserrat Conill, unànimement, van destacar com a aspecte més representatiu d’una obra polièdrica com la seva –Giménez-Frontín era poeta, narrador, assagista, articulista i gestor cultural– “la disposició al diàleg que impregna tota la seva producció i caracteritza la seva trajectòria intel·lectual i humana, i el converteix així en un referent a l’hora de trobar punts de contacte i vies d’aproximació entre idees i cultures diverses”.


En el mateix acte de lliurament del premi l'Associació presentarà en públic la web de l'Arxiu Audiovisual de Poetes.

El guardó
El guardó que rebrá Enrique Badosa està representat per una peça artesanal de bronze tractat amb diversos àcids. Creada per Dante Bertini, suggereix un objecte-desplegable en el qual estan inscriptes les inicials de José Luis Giménez-Frontín (J, L, G-F). El seu autor ha pensat en “un objecte amable que a José Luis li hagués agradat tenir sobre el seu escriptori”. La forma geomètrica i oberta del seu disseny, ressalt Bertini, “respon al fet que ell era un home profundament racional i, alhora, amant de mites, cultures i religions primitives”.

El guardonat
Enrique Badosa (Barcelona, 1927) és poeta, traductor, assagista i crític literari. És llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona i Diplomat en Periodisme, un ofici que va exercir en El Noticiero Universal, de Barcelona, on també hi va conrear la crítica literària. Ha estat durant molts anys director del Departament de Llengua Espanyola de l’Editorial Plaza y Janés i responsable de diverses de les seves col·leccions.

Com a poeta ha publicat més d’una vintena de llibres, entre ells Baladas para la paz (1963; 1970); Historias en Venecia (1971; 1978); Dad este escrito a las llamas (1976); Mapa de Grecia (1979; 1980; 1989; 2004 (edició bilingüe)); Cuadernos de las Ínsulas Extrañas (1973); Epigramas confidenciales (1989; 1993); Marco Aurelio, 14 (1998); Epigramas de la Gaya Ciencia (2000); De fin de siglo (2003); i Ya cada día es más noche (2006). Però la manera més senzilla d’accedir a la seva obra poètica és a través d’Antología (2007), que el poeta Joan Margarit va dedicar a l’autor.

Badosa ha traduït Horaci, Paul Claudel, Mariana Alcoforado, Salvador Espriu i J.V. Foix, entre d’altres, i és el responsable de l’obra La lírica medieval catalana (2007). Entre els seus assajos destaca Primero hablemos de Júpiter (La poesía como medio de conocimiento) (1958); Razones para el lector (1964); i La libertad del escritor (1968).

La seva aportació a la literatura li ha merescut prestigiosos reconeixements, com el Premio Quevedo, el Ciutat de Barcelona de Poesia en Llengua Castellana i el Fastenrath de la Real Academia. L’ACEC li va retre un homenatge l’any 1999 i li va dedicar un monogràfic.

al sumari
Vila-Matas guanya el Premi Jean Carrière amb ‘Dublinesca’


L’escriptor barceloní
Enrique Vila-Matas, soci de l’ACEC, ha estat guardonat amb el Premi Jean Carrière per la seva obra Dublinesca. El guardó, dotat amb 10.000 euros i atorgat per l’Association des Amis de Jean Carrière, reconeix una obra que “celebri l’herència literària i cultural del sud d’Europa i del Mediterrani”.

A Dublinesca, Vila-Matas narra la història de Samuel Riba, un editor literari que un dia té un somni premonitori que l’indica clarament que el sentit de la seva vida passa per Dublín. Llavors, convenç uns amics per a anar a la ciutat i recórrer junts el cor mateix de l’Ulises de James Joyce.

Vila-Matas (Barcelona, 1948) va treballar com a crític de cine a revistes com Fotogramas, Bocaccio i Destino. És autor, entre altres obres, d’Historia abreviada de la literatura portátil, El viaje vertical, París no se acaba nunca, Doctor Pasavento, Exploradores del abismo i Dietario voluble. Ha obtingut el premi Ciutat de Barcelona (2001), el Premi Herralde (2003), el Nacional de la Crítica (2003) i el premi de la Real Academia Española (2006), entre molts d’altres.

Llegiu la informació a Midi Libre.com

al sumari
Oberta la convocatòria europea d’ajuts per a projectes de traducció literària

El
Programa Cultura 2007-2013 europeu per a projectes de traducció literària ja ha obert la convocatòria d’enguany. Els formularis online ja estan disponibles al web de l’Agència Executiva d’Educació, Audiovisual i Cultura.

Es poden incloure fins a 10 obres i el finançament europeu oscil·la entre els 2.000 i els 60.000 euros. La data límit per a enviar les candidatures és el 3 de febrer de 2011. Poden optar als ajuts les editorials públiques i privades dels 27 Estats membres de la UE i dels països en vies d’adhesió. Cal que els projectes proposin la traducció d’obres de ficció ja publicades d’una llengua europea a una altra, sempre que no hagin estat traduïdes.

Més informació:

Centre de Documentació Europea de la UAB

Programa Cultura en PDF

al sumari
L'Ateneu Barcelonès celebra el seu 150è aniversari


150 aniversari de l'Ateneu Barcelonès(Foto:Ateneu)
L’
Ateneu Barcelonès va celebrar ahir, 14 de desembre, l’acte central de commemoració del 150è aniversari de la seva fundació, en què hi van participar l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el president de l’Ateneu, Oriol Bohigas; i el vicepresident primer, Ferran Mascarell. Una jornada que va donar el tret de sortida a les diferents activitats programades per a celebrar aquest aniversari.

Apadrina un llibre
Una de les iniciatives més importants per a commemorar aquesta efemèride és la campanya “Apadrina un llibre! Conserva el futur, preserva el passat”, amb l’objectiu d’assegurar la conservació del conjunt d’obres d’art bibliogràfiques de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès. El projecte pretén que tothom es pugui convertir en padrí d'un incunable, un manuscrit, cartes, autògrafs, primeres edicions, opuscles, facsímils rars i llibres datats entre els segles XVI i XVIII. L'aportació mínima és de 35 euros i el nom del padrí constarà a la caixa de preservació del llibre i serà registrat a la biblioteca.

Altres activitats
A banda d’aquest projecte, són diverses les activitats programades per celebrar aquests 150 anys de vida de l’Ateneu, com ara les noves visites guiades “Descobrint l'Ateneu”, un passeig pel Palau Savassona, els seus espais, els seus quadres, els seus busts i els seus cartells per conèixer els 150 anys d'història de la institució.  També es farà el cicle de conferències “Catalunya 2050”, durant tot l'any 2011, amb la intervenció de professionals com ara el sociòleg Manuel Castells, la directora del Centre d'Estudis Demogràfics, Anna Cabré, i el director general de La Caixa, Joan Maria Nin. Coincidint amb aquest aniversari també s'han publicat els llibres Testimonis artístics. Ateneu Barcelonès, sobre les obres d'art d'aquesta institució, i L'Ateneu Barcelonès, una entitat per al segle XXI, edició feta en col·laboració amb l'Ajuntament sobre els 150 anys d'història de l'Ateneu.

al sumari
Carmen Plaza presenta el poemari ‘Las cuatro voces’


J.M Vilarrassa, Miquel de Palol, Carles Duarte, Miquel Plana i Carmen Plaza(Foto:Carme Esteve)
La presentació del llibre de poemes Las cuatro voces, de Carmen Plaza, va reunir, el passat 15 de desembre, un nombrós públic a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès. L’acte, organitzat per l’ACEC, va comptar amb les intervencions de Josep Maria Vilarrassa, membre de la Junta Directiva de l’Associació de Bibliòfils de Barcelona; l’artista i bibliòfil Miquel Plana; i Carles Duarte, poeta i prologuista de l’obra; a més de l’autora, Carmen Plaza.

Carmen Plaza va néixer a Burgos, tot i que viu a Barcelona. És economista i poeta. Ha publicat els poemaris: Fuera del paraíso (2003) (traduït al català el 2004); Versos para ir creciendo (2005); Breviario para el bolsillo interior (2006), Premi Laureà Mela; Tela que cortar (2006), Premi Carmen Conde; Escuela elemental (2007) (traduït al català el 2008); La invención sucesiva (2009); i Amor en vela (2009).


Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info