www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 80  /  14/1/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Commemoracions literàries del 2011


Imatge d'alguns dels autors homenatjats el 2011
Com cada any, l’Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) es fa ressò d’alguns dels noms que marcaran les commemoracions literàries del 2011, un any per a recordar i revisar grans escriptors i intel·lectuals. A continuació en destaquem alguns:

Maragall, Sagarra i Pla

El 2011 continua la celebració l’
Any Maragall, que es va encetar el 2010, amb diferents actes per a commemorar els 150 anys del naixement del poeta Joan Maragall (Barcelona, 1860 – 1911), i que aquest 2011 recorda el centenari de la seva mort. La Institució de les Lletres Catalanes –amb el suport de l’Associació familiar de Joan Maragall i Clara Noble, la Biblioteca de Catalunya - Arxiu Maragall i el món universitari– continuen la seva programació farcida d’activitats, com el cicle de conferències Llegir Maragall, el I Congrés Internacional Joan Maragall (del 27 al 30 de setembre de 2011), diferents exposicions, espectacles i rutes literàries.

Entre les commemoracions aprovades pel Govern català, també hi ha la celebració del cinquantenari de la mort de Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 1894 - 1961). La Institució de les Lletres Catalanes prepara un seguit d’actes per a recordar aquest poeta, però també dramaturg, novel·lista, periodista i traductor, autor de les existoses obres teatrals La corona d'espines (1930) i La Rambla de les floristes (1935), de poemes com El comte Arnau (1928) i, sobretot, de la novel·la Vida privada (1932), entre molts altres textos. I l’executiu català té previst també, dins els actes de commemoració del centenari de les primeres accions que enceten el procés de constitució de la Mancomunitat de Catalunya (2011- 2015), una programació dedicada al centenari de les biblioteques públiques, obra cabdal de la política cultural d’Enric Prat de la Riba.

Aquest any, però, se celebren altres dates importants per a la literatura catalana. Aquest és el cas del 30è aniversari de la mort de Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Mas Pla de Llofriu, 1981). El pes de l'organització d’aquest aniversari anirà a càrrec d’entitats culturals com la Fundació Pla de Palafrugell i la flamant Càtedra Josep Pla, creada a la Universitat de Girona, amb el suport d'Edicions 62. Entre les activitats previstes hi ha el rellançament de l'Obra Completa; la traducció d'El quadern gris al francès (Gallimard) i a l'anglès (New York Review of Books); la reedició, ampliada i revisada, de l'estudi Josep Pla o la raó narrativa, que Josep Maria Castellet va publicar per primera vegada el 1978; i l'exposició Les ciutats europees de Josep Pla, oberta fins al 15 de febrer a l'Espai Catalunya Europa de Brussel·les i organitzada per l'Institut Ramon Llull i la fundació de Palafrugell.

Altres autors de literatura en català
Altres commemoracions de relleu menor a Catalunya són els 100 anys del naixement de l’historiador Santiago Sobrequés (Gerona, 1911-Barcelona, 1973). Una comissió integrada per institucions gironines públiques i privades, amb la participació de la família de l'historiador, s'encarregarà de coordinar els actes de l'Any Sobrequés, dins el qual s'ha convocat un premi d'història de Catalunya amb el nom de l'estudiós. També s’organitzarà una exposició al Museu d'Història de la Ciutat i un simposi a la Universitat de Girona (UdG), a banda de la reedició d'alguns dels seus llibres ja introbables i la publicació de la seva obra inèdita.

També caldrà recordar altres efemèrides, com ara els vint anys de la mort del filòsof, assagista i escriptor català Josep Ferrater i Mora (Barcelona, 1912 - 1991 ), que serà homenatjat per la càtedra que porta el seu nom dins els actes del seu vintè aniversari, i els vint anys també de la mort de l’escriptora Montserrat Roig (Barcelona, 1946 - 1991), en homenatge a la qual s’organitzaran diferents representacions i actes.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), d’altra banda, ha programat activitats en record a dos escriptors valencians: Enric Valor (Alcoi, 1911 - València, 2000) i Teodor Llorente (València, 1836 – 1911). De Valor se celebra el centenari del seu naixement, amb una exposició al centre cultural La Nau de la Universitat de València i amb el projecte “Pobles de rondalla”, que portarà a diferents poblacions actes i conferències sobre aquest narrador i gramàtic valencià imprescindible per a la recuperació de la lexicografia valenciana. Llorente, un dels pares de la Renaixença valenciana, relevarà Valor el 2011 com a Escriptor de l’Any i l’AVL concentra el programa d’activitats per a homenatjar-lo a final de 2011, coincidint amb el Dia de les Lletres Valencianes.

Jovellanos, Valle-Inclán i Bécquer
Si l’any passat va ser l’any de Miguel Hernández, del qual se’n celebrava el centenari del seu naixement, el 2011 és l’Any Jovellanos. En el bicentenari de la mort de l’escriptor i polític il·lustrat Gaspar Melchor de Jovellanos (Gijón, 1744 - 1811), la Sociedad Estatal de Acción Cultural (SEAC) prepara una àmplia programació que, tot i que encara no s’ha concretat, inclourà una gran exposició als més de 600 metres quadrats del Centro de Cultura Antiguo Instituto (CCAI), de Gijón, i el Congrés Internacional Jovellanos (1811-2011), que se celebrarà també a la localitat asturiana els dies 4, 5 i 6 de maig de 2011 i comptarà amb més de seixanta ponents. Els actes s’organitzen amb l’Instituto Feijoo de Estudios del Siglo XVIII de la Universidad de Oviedo, Cajastur, l’Ajuntament de Gijón i la Consejería de Cultura y Turismo del Principado de Asturias.

El 5 de gener de 2011 va fer 75 anys de la mort de Ramón María del Valle-Inclán (Villanueva de Arosa, 1866 – Santiago de Compostela, 1936), dramaturg, poeta i novel·lista, i una de les figures claus de la literatura espanyola del segle XX. Les reedicions de La lámpara maravillosa, Tirano Banderas i Martes de Carnaval al segell Austral, i la de la seva Narrativa completa a Espasa, commemoraran aquesta efemèride. També cal destacar dues publicacions noves de la revista Cuadrante, impulsada per l’associació Amigos de Valle-Inclán, que recuperen 16 entrevistes desconegudes sobre l’autor, prologades pel seu net, Joaquín del Valle-Inclán. D’altra banda, SEAC prepara també un documental sobre la vida i obra de l’autor de Luces de bohemia.

Enguany també recordarem els 100 anys del naixement del poeta Gabriel Celaya (Hernani, 1911 – Madrid, 1991), un dels representants més destacats de l’anomenada “poesia compromesa” i Premi Nacional de les Lletres Espanyoles l’any 1986. I que fa 75 anys van assassinar Federico García Lorca (Granada, 1898 – entre Víznar y Alfacar, 1936), l’escriptor més influent de la Generación del 27, autor de Romancero gitano i La Casa de Bernarda Alba. I també és l’any del 175 aniversari del naixement del gran poeta romàntic Gustavo Adolfo Bécquer (Sevilla, 1836 – Madrid, 1870). El documental Bécquer desconocido, dirigit por Manuel H. Martín, apropa l’autor a través d’entrevistes amb alguns dels principals experts, que descriuen un personatge allunyat del mite romàntic. La pel·lícula es pot veure a través d’Internet a: www.becquerdesconocido.es.

Les lletres castellanes també commemoraran que l’escriptor argentí Jorge Luis Borges (Buenos Aires, 1899 – Ginebra, 1986) va morir fa ara un quart de segle. El seu país natal prepara una gran agenda per recordar l’autor d’El Aleph. El 24 de juny de 2011 el també argentí Ernesto Sabato compleix 100 anys. La Sociedad Argentina de Escritores de Jujuy ha preparat “l’Any Sabatiano”, que es va iniciar el passat mes de desembre i conclou el 31 d’octubre de 2011, amb debats, exposicions i la projecció de la pel·lícula El poder de las tinieblas, dirigida pel fill de l’autor i basada en una part de la novel·la De héroes y tumbas. D’altra banda, el Premi Literari Casa de las Américas, que se celebrarà a l’Havana el proper 17 de gener, estarà dedicat enguany a l’escriptor peruà José María Arguedas, en el centenari del seu naixement.
 
Tagore, Tennessee Williams, Hemingway, Kipling i Mahfouz
L’any 2001 convidarà a rellegir l’obra de l’escriptor, poeta, compositor i filòsof indi Rabindranath Tagore (Calcuta, 1861 - Santiniketan, 1941), del qual se’n compleixen 70 anys de la seva mort. Guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1913, Tagore va revolucionar la literatura del seu país amb obres com La llar i el món, entre altres. La Unesco s’ha afegit als actes que organitza l’Índia per a rememorar aquest aniversari. I també s’ha afegit a la celebració d’altres efemèrides importants: el 22 de gener es compliran 450 anys del naixement de l’escriptor i filòsof britànic Francis Bacon; el 6 de maig es commeorarà el cinquantè aniversari de la mort del poeta romanès Lucian Blaga; també recordarà el cinquè centenari de la publicació de L’elogi de la bogeria, de l’escriptor holandès Erasmo de Rótterdam; i el centenari del naixement de Czeslaw Milosz, premi Nobel de Literatura el 1980.
 
No s’ha d’oblidar en aquesta relació d’efemèrides el centenari del naixement de Tennessee Williams (Mississipi, 1911 – Nova York, 1983), dramaturg nord-americà autor d’obres com Un tramvia anomenat Desig i Gata sobre teulada de zinc calenta, totes dues mereixedores d’un premi Pulitzer. Williams serà recordat a Estats Units amb diferents conferències, revisions de la seva obra, adaptacions teatrals i, del 23 al 27 de març, la celebració del Tennessee Williams / New Orleans Literary Festival. També formen part de l’agenda literària els 50 anys de la mort d’Ernest Hemingway (Illinois, 1899 – Idaho, 1961), que rebrà enguany diversos homenatges, no només al seu país natal, sinó a diferents ciutats d’arreu del món. De fet, a França ha aperegut aquests dies una biografia sobre l’autor d’El vell i la mar marcada per la polèmica, ja que el seu autor, Patrick Poivre d'Arvor, ha estat acusat de plagi.

L’angloindi Rudyard Kipling (Bombai, 1865 – Londres,1936), un dels grans mestres de la narrativa d’aventures juvenil, també està en el llistat de commemoracions del 2011. L’autor d’El llibre de la selva, reconegut amb el Premi Nobel de literatura el 1907, serà homenatjat amb diferents reedicions, conferències, debats i amb el congrés internacional Rudyard Kipling: An international writer, que la Universitat de Londres organitza els dies 21 i 22 de novembre de 2011.

Entre els autors per a recordar el 2011, també hi ha l’escriptor egipci Naguib Mahfouz (El Caire, 1911 - 2006), de qui l’11 de desembre se’n compliran 100 anys del seu naixement. Mahfouz és una figura de primer ordre al seu país i un intel·lectual reconegut internacionalment, l’únic escriptor en llengua àrab que ha guanyat el Premi Nobel de Literatura (1988). Egipte programa diferents activitats per a celebrar aquesta data.

Tots els mitjans de comunicació s’han fet ressó de la commemoració, el passat dilluns 10 de gener, dels 50 anys de la mort de l’escriptor nord-americà Dashiell Hammet (Maryland, 1894 – Nova York, 1961), considerat l’inventor de la novel·la negra, creador, del detectiu Sam Spade. Un bon moment, doncs, per a revisar la seva obra i trobar tot tipus d’informació sobre l’autor.

Salgari, Fogazzaro i Nievo
Itàlia celebrarà, sense estar-se de res, els cent anys de la mort d’Emilio Salgari (Verona, 1862 – Torí,1911), autor de novel·les com la nissaga protagonitzada per Sandokan, el tigre de Malàisia, de qui l’editorial Minimum Fax ha elaborat el documental Capitan Salgari, presentat l’any passat al Salone del Libro di Torino  
(http://www.youtube.com/watch?v=ND-Xszg5RZ8). A més, el Palau Barolo de Torí, seu del Museu de l’Escola i del Llibre per a la Infantesa, ha inagurat una sala a les primeres edicions de les novel·les de Salgari; l’editorial Little Nemo publicarà el Dizionario dei Luoghi Salgarini; i la fira del còmic més important d’Itàlia (a Lucca) estarà dedicada a Sandokan. 

També de les lletres italianes, la ciutat de Vicenza (Veneto) celebrarà amb diferentes iniciatives al llarg de tot el 2011 els cent anys de la mort de l’escriptor Antonio Fogazzaro (Vicenza, 1842 – 1911). El primer homenatge se celebrarà el 7 de març, el dia que es compleixen 100 anys de la seva mort, quan a l’Ajuntament de la ciutat s’obrirà un sobre amb textos íntims i reflexions escrites per l’autor al llarg de la seva vida i del qual no es coneixen els continguts. A més de celebrar els 150 anys de la seva unitat, Itàlia també es prepara per a  celebrar els aniversaris de dos dels seus autorss més importants: els 150 anys de la mort d’Ippolito Nievo, patriota i autor de Las confesiones de un italiano, i els 150 anys del naixement de l’escriptor Italo Svevo

França recorda Caminade, Céline, Duras i Beauvoir
En les commemoracions de les lletres franceses destaca el centenari del naixement de Jean-Pierre Caminade (Domont, 1911 - 1998), poeta hedonista i subversiu proper a André Breton. A Toulon, on l’any 2000 es va organitzar un col·loqui sobre la seva obra, s’hi han programat diferents activitats sobre la seva figura. També rememoraran, l’1 de juliol, els 50 anys de la mort de l’escriptor Louis-Ferdinand Céline (Courbevoie, 1894 - París, 1961), que, juntament amb Marcel Proust, és un dels autors més traduïts de la literatura francesa del segle XX. La Societat d’Estudis sobre Céline, que ja va organitzar un col·loqui internacional sobre l’escriptor el juliol de 2010, prepara una agenda amb diferents activitats per a recordar-lo. Cal incloure també en el llistat d’efemèrides, els 25 anys de la mort de la novel·lista, guionista i directora francesa Marguerite Duras (Saigón, Vietnam, 1914 - París, 1996), de qui s'ha editat en castellà La siesta de M. Andesamas, que sortirà a finals de gener; i, el 14 d’abril de 2011, farà també 25 anys que va morir Simone de Beauvoir (París, 1908 – 1986), intel·lectual clau en el moviment feminista, parella de Jean Paul Sartre.

Altres autors per tenir en compte:
El 2011 també farà 500 anys del naixement de Miguel Servet, escriptor i teòleg espanyol; i 200 anys que van nèixer Gilbert Abbott à Beckett, escritor y periodista britànic; el crític literari rus Visarión Belinski; i el periodista, escriptor, polític i metge espanyol Pedro Mata. Alhora, se celebrarà el centenari del naixement de: L. Ronald Hubbard, escriptor de ciència ficció; el filòsof britànic John L. Austin; l’escriptor suís Max Frisch; el lingüista espanyol Antonio Tovar; el poeta francès Jean Cayrol; el filòleg i escriptor espanyol Manuel Sanchís Guarner; el poeta grec i Premi Nobel de Literatura Odysseas Elytis i l’escriptor i periodista Álvaro Cunqueiro. I es commemorarà els cent anys de la mort d’autors com la poeta espanyola Carlona Coronado; el filòleg colombià Rufino José Cuervo; i l’editor nord-americà Joseph Pulitzer.

Ja més recent en el temps, fa 20 anys van morir: María Zambrano; l’italià Vasco Pratolini; l’escriptor japonès Yasushi Inoue; el britànic Graham Greene; l’escriptora argentina Syria Poletti; i el poeta català José María Fonollosa. I en fa 10: l’autor veneçolà Juan Liscano; l’escriptor i periodista argentí Germán Sopeña; el brasiler Jorge Amado; el filòleg espanyol Manuel Alvar; Juan José Arreola, escriptor mexicà; i l’alemany W.G. Sebald.

al sumari
Lo que faltaba, per LLUÍS MARIA TODÓ

Por si era poco el desprestigio que hasta ahora se habían ganado los parlamentarios, tanto los de aquí como los de Madrid, desde ayer (21 de desembre), el rechazo de la llamada “ley Sinde” sobre la defensa de la propiedad intelectual ha acabado de cubrirlos de vergüenza a ellos y de consternación a la mayoría de ciudadanos de buena fe.

Que unos políticos elegidos para defender los derechos legítimos de los ciudadanos se dejen acobardar por un colectivo al que abusivamente se llama “los internautas” (¡menuda tontería, internautas lo somos todos!), y que deberían ser llamados “la horda de los piratas” es absolutamente indignante. Dicen que los parlamentarios han rechazado la ley para no perder votos. ¿Los votos de quién? ¿De esos delincuentes que se creen  con derecho a apropiarse de la creación de los demás sin pagar nada a cambio? ¿Son tan ilusos nuestros parlamentarios como para creer que esos defensores del pillaje va a dar un solo voto a cualquiera de los partidos que ayer tumbaron una ley que pretendía poner remedio a una situación de injusticia flagrante, insólita en Europa? ¡Qué ingenuos! Se han quedado sin vergüenza y se van a quedar sin votos, ya lo verán.

Lo del derecho a la propiedad intelectual es una obviedad tan evidente que causa aburrimiento insistir en ello, pero parece que es necesario repetirlo una vez más: quien compone la letra o la música de una canción, quien escribe o traduce un libro, quien crea imágenes para ilustrar un libro, está realizando un trabajo muy meritorio, muy difícil, que requiere mucho tiempo y muchos conocimientos, y ese trabajo debe ser compensado económicamente, como el de cualquier otro trabajador. Quien no entienda esto es que no ha intentado nunca escribir un libro ni componer una melodía. O es que no le han robado nunca la cartera.

Las compañías discográficas están cerrando, las productoras de cine ya no saben qué hacer para detener la sangría de dinero que ha provocado la ruina de las discográficas, y en cuanto a las editoriales, ven llegar el nubarrón digital con terror y escasa capacidad de reacción. Pues bien, esos muchachos que quieren tener música, cine y literatura gratis, y que tanto miedo dan a nuestros parlamentarios, deberían saber que los directivos de las discográficas, productoras y editoras nunca se quedarán en la más absoluta indigencia, que es lo que amenaza a los músicos, cineastas y escritores.

al sumari
XI Premi de Traducció Giovanni Pontiero (Foto:UAB)
La
Facultat de Traducció i d'Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centro de Língua Portuguesa / Instituto Camões de Barcelona convoquen, per a honorar la figura del gran traductor Giovanni Pontiero, el XI Premi de Traducció Giovanni Pontiero.En la present convocatòria podrà optar a aquest premi qualsevol traducció al català d'una obra escrita originalment en portuguès, publicada entre l'1 de gener de 2009 i el 31 de desembre de 2010.El termini de presentació de les obres finalitzarà el 28 de febrer de 2011. La dotació del premi és de 6.000 euros.Per a més informació podeu adreçar-vos al Centro de Língua Portuguesa / Instituto Camões de la UAB: i.camoes.fti@uab.cat.

Tríptic de la convocatòria en PDF.

al sumari
CEDRO no pot recaptar la remuneració per préstec bibliotecari establerta per llei

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) ha fet saber a les autoritats competents la impossibilitat en què es troba per a recaptar la remuneració per préstec bibliotecari, un dret establert a la Llei del Llibre de 2007.

CEDRO va repartir a finals de l’any passat 180.420,18 euros entre més de 24.000 escriptors i traductors (uns 7,5 euros per autor) pel préstec dels seus llibres a les biblioteques espanyoles durant el 2008. Aquest quantitat suposa un 63% menys que el que va repartir l’any passat, que va ser la primera vegada que els autors rebien la recaptació per aquest concepte. I és que CEDRO només ha rebut els pagaments que el Ministeri de Cultura, la Comunidad de Madrid, el Govern de Navarra, la Diputació Foral de Guipúscoa i algunes institucions privades, com la Fundación Germán Sánchez Ruipérez i l’Instituto Cervantes, han realitzat pels préstecs de les biblioteques que depenen d’aquestes organitzacions. La resta no ha donat a CEDRO el que els correspon als autors per Llei, i CEDRO alerta que “en aquests moments es pràcticament impossible recaptar pacíficament aquest dret, tal i com està implementada la Directiva a Espanya a la disposició final de la Llei del Llibre de 2007”.

Cal recordar, a més, que la quantitat distribuïda en el primer repartiment va ser molt més alta perquè el Ministeri va assumir la totalitat del pagament corresponent al primer any d’entrada en vigor de la Llei de la Lectura, del Llibre i de les Biblioteques.

Més informació a
Cedro Informa 78.

al sumari
Alfredo Taján presenta ‘Poesía reunida. Naumaquia’


Alfredo Taján(Foto:Carme Esteve)
L’ACEC va acollir, el passat 12 de gener, la presentació del llibre Poesía reunida. Naumaquia (Alfama), d’Alfredo Taján, a càrrec de Rodolfo Häsler i Carlos Pranger. L’acte es va fer a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès.

Naumaquia reuneix una seixantena de poemes, entre tota la poesia escrita per l’autor des de 1989 i una vintena de textos pràcticament inèdits. El llibre està il·lustrat  per Chema Lumbreras, i Luis Alberto de Cuenca s’ha fet càrrec de l’edició. Taján explica que “el títol fa referència a un poema que vaig escriure la nit que va morir el meu pare. A partir d’aquest text vaig començar a trebabllar altres poemes, cap enrere”.
 
Alfredo Taján va nèixer a Rosario de Santa Fe, Argentina, però està establert a Màlaga, on dirigeix l’Institut Municipal del Llibre. Llicenciat en Dret per la Universitat de Granada, Taján ha publicat vuit llibres de poesia. Però l’àmbit en què ha trobat un lloc rellevant és en la narrativa. El 1993 va guanyar el Premio de Novel·la Breve Juan March Cencillo amb El salvaje de Borneo, que acaba de reeditar l’editorial Paréntesis; el 1996, la seva novel·la El Pasajero va ser guardonada amb el Premi Café Gijón. Després va publicar Continental & Cía (2001) i La Sociedad Transatlántica (2005). I la seva última novel·la, Pez Espada, va merèixer, el passat mes de desembre, el Premi Ciudad de Salamanca

Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Trobadas on line. Parlem de la Mònica. Activitat ajornada 

Dilluns, 1 de juny, 19,00h.
Encuentros on line: Poesía/Arte Casual, con Francesc Cornadó y Ferrer Lerín  

Dimecres, 3 de juny, 19,00h.
Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info