www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 81  /  28/1/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
El web de l’ACEC va tenir prop de 160.000 visites el 2010

El web de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (
www.acec-web.org) quasi va doblar el nombre d’usuaris el 2010 respecte l’any anterior. Prop de 160.000 visitants diferents (158.940) van consultar 538.463 pàgines del portal a internet de l’ACEC, mentre que el 2009 les visites van ser 88.824.

Aquesta xifra és un indicatiu de l’eficàcia d’aquesta eina de comunicació per a difondre tant les activitats que realitza l’entitat i els seus associats, com els temes associatius i de prestació de serveis. Un canal que no només s’ha consolidat sinó que ha crescut amb el temps fins a convertir-se en una font d’informació per al col·lectiu i també per al públic en general. Més de 13.000 usuaris diferents al més ho confirmen.

Una de les característiques principals del web de l’ACEC, que es va remodelar i redissenyar completament el novembre de 2008, és l’actualització constant de les informacions, il·lustrades amb fotografies i, en algunes ocasions, amb vídeos. La pàgina dóna constància de tots els actes que organitza l’Associació, així com de qualsevol notícia que afecti els escriptors i traductors, donant una especial atenció als temes de drets d’autor.

Cal remarcar, a més, que enguany l’ACEC tornarà a canviar alguna de les seccions del web per tal d’actualitzar-lo, millorar-lo i estar sempre al corrent de les noves possibilitats tecnològiques. En aquest sentit, l’ACEC ha sol·licitat als seus associats un perfil acurat de la seva trajectòria professional per a remodelar la secció d’“Autors de l’ACEC”.

al sumari
Carta als socis per actualitzar el seu perfil al web

Benvolgut/da soci/a,

Dins les accions de difusió i de servei als nostres associats, en les properes setmanes remodelarem la secció “Autors de l’ACEC” que hi ha en la nostra pàgina web (www.acec-web.org). L’objectiu d’aquesta iniciativa és que el nostre web, que l’any passat va sumar 538.463 pàgines vistes (i 158.940 usuaris diferents), sigui també una eina de presentació de tots els autors que formem part de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i ofereixi, en aquest sentit, una informació acurada dels perfils biogràfics i professionals de cadascun de nosaltres.

Per aquest motiu, i amb la intenció que aquesta informació sigui el més completa possible, et demanem la teva col·laboració i que ens ajudis a elaborar el teu apartat. D’aquesta manera, aconseguirem que el web presenti un resum fidel de la teva obra i trajectòria literària.

Cada perfil estarà estructurat de la següent manera:

-    Biografia (màxim: 1.500 caràcters, amb espais inclosos)
-    Bibliografia (relació d’obra publicada estructurada pels següents gèneres: poesia, novel·la, narrativa, teatre, assaig, estudis)
-    Traducció (per als traductors. Text de presentació d’un màxim de 1.500 caràcters, amb espais inclosos)
-    Enllaços (màxim: cinc enllaços amb webs o blogs propis, publicacions, altres perfils biogràfics propis, obra publicada a internet… de cada autor)
-    Una fotografia teva

La data màxima per enviar el perfil és el 28 de febrer. Ho pots fer al correu electrònic
redaccio@hydramedia.info. Pots redactar-ho en castellà o en català, com tu desitgis. Nosaltres ja ens en cuidarem les corresponents traduccions.

Agraint la teva col·laboració, t’adreço una cordial salutació,


Pura Salceda
Secretària general

al sumari
Información y literatura no son gratuitas, per Antonio Tello

Llegiu l'article que Antonio Tello, secretari de la Comissió de Drets d'Autor de l'ACEC, ha publicat al seu bloc,
Cuaderno de notas de A.T. Tello parla sobre la mala entesa gratuïtat que es reclama per als continguts de la xarxa i que no es qüestiona quan el suport on es llegeixen és el paper. Reprduïm l'article a continuació:

"Los diarios The Time, Financial Times, The Economist, Le Figaro, Le Monde y ahora el suizo Le Temps consideran que la información que difunden tiene un costo y que el lector ha de pagarla cualquiera sea el soporte en el que la lea.

Esta política de cobro por la puesta a disposición del lector de la información que los grandes diarios de  referencia mundial publican pone de manifiesto la gran contradicción que plantea la extraña entelequia de «los internautas». (Después de todo, yo y muchos como yo también somos internautas y no pienso como esos que se autodenominan así y asumen una representatividad que nadie les ha dado).

Como muy bien dice en el diario El País la directora general de Le Temps, Valérie Boagno, toda información tiene un coste de obtención, elaboración y difusión y que este coste ha de ser pagado por el consumidor. Entonces ¿por qué esta información puesta en papel tiene que pagarse y la puesta a disposición en internet gratuita? Es evidente que estamos ante una política discriminatoria que hace que los consumidores de información en papel -y lo mismo vale para los de literatura- sufraguen o subvencionen a los autodenominados internautas, es decir a los consumidores de la información digital.

El hecho de que la red favorezca la difusión de la información o de los textos de un libro y facilite a el acceso a ellos de más personas no significa que los costes de la producción de contenidos -llamadas telefónicas, desplazamientos, alimentación, vestimentas, útiles de trabajo, derechos de autor, etc.- y las inversiones en tecnología desaparezcan. Es de sentido común que, en el marco de una economía capitalista como la que nos rige, todo producto -un artículo, un libro- tiene un precio que quien lo consume ha de pagar. Guste o no guste a los «internautas» ¿o es que no pagan por el uso de las adsl, el envío de sms, las llamadas telefónicas fijas o de móviles? ¿o es que por ser internauta no pagan el pan, el autobús, el metro, el gas, el agua (¡cargada con más del 1000% de impuestos!), el tabaco, la cerveza, la corriente eléctrica, etc.?"

Antonio Tello
Secretari de la Comissió de Drets d'Autor de l'ACEC

al sumari
Ritus parateatrals als pobles del Golf de Guinea


(Foto:AIET)
L’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral (AIET) organitza el cicle “Ritus parateatrals als pobles del Golf de Guinea”, que constarà de dues conferències, el 10 i el 17 de febrer, a càrrec de Manuel Serrat Crespo. L’acte, coordinat per Mario Lucarda, se celebrarà a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès (ACEC), a les 19.30 hores.

La primera conferència, el 10 de febrer, porta per títol “Teatralitat i trànsit”. Serrat Crespo se centrarà en la diprí dels abidjí de Costa d’Ivori per parlar dels ritus de fecunditat, protecció i trànsit en una comunitat agrícola. La segona sessió, el 17 de febrer, versarà sobre el “Parateatre i control social”, en aquest cas a les societats iniciàtiques entre els gun de Porto-Novo. Les conferències s’il·lustraran amb diapositives i vídeos.

AIET, la promoció d’activitats teatrals
L’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral (AIET) va ser creada per Ricard Salvat el novembre de 1993 per promoure i difondre activitats de tipus teatral, tant en l’àmbit estrictament creatiu i de producció d’espectacles com en el de publicacions.  L’Associació publica amb aquesta intenció la revista Assaig de Teatre –de periodicitat trimestral–, que ja té més de 15 anys d'història. L'AIET també treballa per la promoció dels joves autors amb el Premi Josep Robrenyo d’escriptura teatral i amb l’organització de conferències, tallers, taules rodones i congressos i jornades internacionals.

Programa “Ritus Parateatrals als pobles del Golf de Guinea”

PRIMERA CONFERÈNCIA
Dijous, 10 de febrer, a les 19.30 hores
Teatralitat i trànsit (la Diprí dels abidjí de Costa d’Ivori)

Ritus de fecunditat, protecció i trànsit en una comunitat agrícola (diapositives)
LA “DIPRÍ” DELS ABIDJÍ (Costa d’IVORI)
-    La llegenda de Bidiyo
-    El mite eucarístic
           o    Els baulé i la reina Pokú
-    La festa
           o    Definició de l’espai sagrat
           o    La processó i la possessió (“encavalcament”)
           o    La transmisió del poder (“gpon”)
           o    La laceració i la sanació
           o    El combat de les forces
           o    La pluja purificadora.
 

SEGONA CONFERÈNCIA
Dijous, 17 de febrer, a les 19.30 hores
Parateatre i control social (societats iniciàtiques entre els gun de Porto-Novo)

El ritus i la festa com a eina de control social (DVD, vídeo i dispositives)
ELS REGNES DE L’ANTIC DAHOMEY
-    La llegenda fundacional
-    Abomey i Hogbonu
-    El vodú com a panteó religiós
-    Societats iniciàtiques
           o    Kuvitó i el culte als morts
           o    Zangbetó: poder, màgia i policia
al sumari
Arriba la BcNegra 2011


Cartell de la BcNegra2011(Foto:BcNegra)
La setmana de novel·la negra de Barcelona (
BcNegra 2011), que se celebrarà enguany del 31 de gener al 5 de febrer, reunirà més de 50 autors i especialistes del gènere de diferents països i oferirà més de 30 activitats, entre taules rodones, lectures, cinema, exposicions i tallers. Entre la quantitat d’actes, però, cal destacar el lliurament del VI Premi Pepe Carvalho, que en aquesta edició és per a l’escriptor i soci de l’ACEC Andreu Martín, en reconeixement a la seva extensa obra. L’acte de se celebrarà dijous, 3 de febrer, a les 19 hores, a Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

El nom de Manuel Vázquez Montalbán tornarà a estar present a la setmana negra barcelonina. Aquest cop, Francesc Salgado presentarà el segon volum dels seus textos periodístics, mentre que la Filmoteca projectarà un cicle de pel·lícules protagonitzades per Carvalho, entre elles Asesinato en el comité central, de Vicente Aranda; Tatuaje, de Bigas Luna, o Los mares del Sur, de Manel Esteban. També per homenatjar Montalbán, sis restaurants de la Barceloneta oferiran menús inspirats en els gustos culinaris de l’escriptor o en els de Carvalho.

Els socis de l’ACEC també participaran en altres activitats d’aquest certamen, entre els quals hi ha Sergio Vila-Sanjuán, a la taula rodona “Barcelona negra i històrica”; Rosa Ribas, que serà una de les ponents per parlar del gènere negre a Alemanya, la Kriminalroman, i moderarà la conversa entre Carmen Posadas i Lorenzo Silva; Mercede Abad, que estarà present a la taula “Petits crims conjugals”; i Eduard Pascual participarà a la xerrada “Collita de 2010 en castellà”, moderada per Raül Argemí.

Un programa molt complet
La sisena edició d’aquesta trobada literària aproparà la novel·la negra anglesa i alemanya al lector espanyol, amb dues taules rodones: “Kriminalroman. Tres aportacions en alemany”, amb Zoran Drvenkar, Volker Kutscher i Rosa Ribas, moderats per Carlos Zanón; i “Narradors britànics. Noves mirades, noves veus”, que comptarà amb R. J. Ellory, David Peace i Craig Russell, i Antonio Lozano com a moderador. Però a la BcNegra també tindran veu els autors bascos, a la taula rodona “Narradors des d’Euskadi. Nobela beltza”, on José Javier Abasolo, Jon Arretxe i Aingeru Epaltza exposaran la realitat de la narrativa negra. Suècia tornarà a la setmana negra barcelonina de la mà de Mari Jungstedt, creadora del comissari Anders Knutas, que conversarà amb José Luis Correa. Xavier-Marie Bonnot, Veit Heinichen i Marco Vichi també mantindran una conversa amb Cristina Fallarás, Jokin Ibáñez i Mariano Sánchez Soler, sota el títol “Tres ciutats mediterrànies. Florència, Marsella i Trieste”; i Peter May i Johan Theorin xerraran amb Maria Eugenia Ibáñez i Lilian Neuman (“Illes negres. Öland i Lewis”).

Cal esmentar també un dels reclams de BcNegra 2011: la conversa que duran a terme el jutge Baltarsar Garzón, l’exfiscal José María Mena i el periodista i escriptor Josep Martí Gómez sobre les connivències entre el crim organitzat i els poders polítics i econòmics.

Programa en PDF.


al sumari
Fernando Carbonell parla de la cultura sefardita en una ‘conferència-performance’


Fernando Carbonell cantant en un moment de la conferència(Foto:Carme Esteve)
Les conferències del filòsof Fernando Carbonell no deixen ningú indiferent. Cants, narracions i projeccions per endinsar-se en la cultura sefardita, en un acte que ell qualifica de ‘recorregut vital”. Per això les seves propostes s’apropen més a una performance que a una ponència. L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya va oferir la possibilitat de viure aquesta experiència, el passat 24 de gener, a l’Ateneu Barcelonès, on Carbonell va oferir la conferència “La Luna en Lucena. Un gráfico sefardí de la creación: Cábala y Canto”. El públic va omplir la Sala Josep Maria de Sagarra, expectants a l’espectacle de Carbonell.

La conferència presenta les bases de la cultura sefardita, “a través d’un llarg recorregut de tota la història de la cultura espanyola, dins la història universal i del misteri de l’humà”, explica Carbonell. I ho fa amb una proposta formal i una estètica original que reflexiona sobre els sentits de la Càbala i recorre la història sefardita. El conferenciant va acompanyar la paraula amb cançons sefardites les fonts musicals de les quals procedeixen de la gran cantant Sofía Noel. En parlar de la Càbala, i del famós llibre del Zohar, van entrar en joc les projeccions de fotografies de la seva filla, Debla Carbonell. “Una conferència-concert-performance de Fernando Carbonell és una experiència meravellosa i molt recomanable per alleujar les penes i donar gràcies a la vida”, afirma Armando Lozano, director de la Federació per a la Pau Universal.

Fernando Carbonell (Còrdova, 1949) és doctor en Filosofia per la Universidad Complutense de Madrid i soci fundador i directiu de l’associació cultural CRUCE. Arte y pensamiento contemporáneos. Entre les seves obres i articles de filosofia i crítica artística figuren: “¿Qué pensamiento disimula Matilde?”, catàleg de l’exposició de M. Quejido en el Museo Español de Arte Contemporáneo, Madrid, 1988; “Votad al azar. Insumisión”, a Milagro, Galería May Moré, Madrid, 1994; “Arte y pensamiento a fin de siglo”, a La bocca della verità, núm. 1, Academia de España, Roma, 1998. “Proposte etiche all'arte contemporanea”, a Segno, núm. 202, febrer 1999, Palerm; “Odio la prensa”, a Inventario, núm. 9-10, Madrid-Barcelona, 1999; i “Improvisación, música y pensamiento contemporáneo”, a Doce notas, núm. 10, Madrid. desembre 2002.

Galería fotogràfica

al sumari
Presentació dels poemaris ‘La misteriosa canción de la sangre’, de Cesc Fortuny, i ‘Canciones del Bloque’, d’Andreu Navarra


Cesc Fortuny y Andreu Navarra(Foto:Carme Esteve)
L’ACEC va presentar, el passat 17 de gener, els poemaris La misteriosa canción de la sangre, de Cesc Fortuny, i Canciones del Bloque, d’Andreu Navarra, publicats en un sol volum per Paralelo Sur. L’acte de presentació, a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès, va anar a càrrec d’Albert Lázaro.

Andreu Navarra ha publicat diferents poemaris, entre els quals hi ha Suicidio Súbito (2006) i Fiebre y Ciudad (2009), editat en format de llibre objecte amb il·lustracions d’Isabel Huete. També ha escrit assajos sobre Juan Benet i Ana María Moix, i ha estat coordinador de l’antologia Domicilio de Nadie. Muestra de una nueva poesía barcelonesa (2008).

Cesc Fortuny, d’altra banda, és autor de Comiendo pelos como herejía poética (2008) i ha participat en el llibre Domicilio de nadie. És fundador de la revista electrònica La Nausea y del grup d’art experimental Artillería Pesada, membre del fanzine de literatura Cul de Sac, y col·laborador de la revista El Tró. A més, participa i col·labora en diferents publicacions en xarxa, amb crítiques de cine, assajos, relats i poemes.  


Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info