www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 82  /  11/2/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Els socis poden actualitzar el seu perfil del web de l'ACEC fins al 28 de febrer

Benvolgut/da soci/a,

Dins les accions de difusió i de servei als nostres associats, en les properes setmanes remodelarem la secció “Autors de l’ACEC” que hi ha en la nostra pàgina web (www.acec-web.org). L’objectiu d’aquesta iniciativa és que el nostre web, que l’any passat va sumar 538.463 pàgines vistes (i 158.940 usuaris diferents), sigui també una eina de presentació de tots els autors que formem part de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i ofereixi, en aquest sentit, una informació acurada dels perfils biogràfics i professionals de cadascun de nosaltres.

Per aquest motiu, i amb la intenció que aquesta informació sigui el més completa possible, et demanem la teva col·laboració i que ens ajudis a elaborar el teu apartat. D’aquesta manera, aconseguirem que el web presenti un resum fidel de la teva obra i trajectòria literària.

Cada perfil estarà estructurat de la següent manera:

-    Biografia (màxim: 1.500 caràcters, amb espais inclosos)
-    Bibliografia (relació d’obra publicada estructurada pels següents gèneres: poesia, novel·la, narrativa, teatre, assaig, estudis)
-    Traducció (per als traductors. Text de presentació d’un màxim de 1.500 caràcters, amb espais inclosos)
-    Enllaços (màxim: cinc enllaços amb webs o blogs propis, publicacions, altres perfils biogràfics propis, obra publicada a internet… de cada autor)
-    Una fotografia teva

La data màxima per enviar el perfil és el 28 de febrer. Ho pots fer al correu electrònic
redaccio@hydramedia.info. Pots redactar-ho en castellà o en català, com tu desitgis. Nosaltres ja ens en cuidarem les corresponents traduccions.

Agraint la teva col·laboració, t’adreço una cordial salutació,


Pura Salceda
Secretària general

al sumari
Nuria Amat guanya el Premi Ramon Llull amb ‘Amor i guerra’


Nuria Amat(Foto:El País (EFE))
L’escriptora barcelonina
Nuria Amat, sòcia de l’ACEC, ha estat la guanyadora de la XXXI edició del premi Ramon Llull, el més important de les lletres catalanes, atorgat per la Fundació Ramon Llull i l’editorial Planeta i dotat amb 90.000 euros. El jurat va escollir, entre els cinc finalistes, la seva obra inèdita Amor i guerra, una novel·la que explica la història de la família de Ramón Mercader, un agent de la policia secreta soviètica que va assassinar Lev Trotski a Mèxic.

El jurat, format per Leonello Brandaloni, Pere Gimferrer, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Damià Pons, Carles Pujol i Carme Riera, considera que l’obra d’Amat és una “narració poderosa” i amb un “interès absorbent”. També van apreciar en la seva valoració que l’autora “hagi aconseguit construir una obra amb molts personatges, molt ben marcats, escrita sense prendre partit sobre la guerra, i ben documentada”. Amat va rebre el guardó ahir, 3 de febrer, al Museu Es Baluard de Palma i va agrair que la reconeguessin amb aquest premi.

Nuria Amat (Barcelona, 1951) és novel·lista, poeta i assagista. La seva obra literària inclou títols com Narciso y Armonía (1982), Todos somos Kafka (1997) o Reina de América (premi Ciutat de Barcelona del 2002). Compta amb traduccions a l’anglès, francès, italià, portuguès, alemany i polonès. Amor i guerra és la seva primera obra en català i serà traduïda al castellà per l’editorial Planeta.

La notícia a la premsa:

La Vanguardia / El Periódico / El Mundo / El País / Avui / ABC /


al sumari
Àngels Cardona, ‘Una dona amb amor’


Àngels Cardona(Foto:Carme Esteve)
Àngels Cardona, “una dona amb amor”, així es defineix ella mateixa en una entrevista del 17 de desembre del 2009, per a
MEMORO (el banc de la memòria). “M’agradaria que em recordessin pels llibres, per la càtedra i per l’amor que he donat a tothom”.

Àngels Cardona, escriptora i mare, per a qui els seus fills i els llibres ho eren tot. La recordo els útlims anys, ja a la residència, treballant sobre un faristol. Em deia: “Mira a veure què et sembla…, he començat un llibre nou”. Llegíem poesia i comentàvem les coses, sempre sincera, autèntica, jovial, intensament viva. “Aquest jorn tranquil de primavera / em fa por. Res no trenca el silenci de la tarda / i jo escric lentament, amb lletra clara, / tot el que em dicta l’àngel del moment./ M’ha trobat quatre coses perdudes aquest àngel / tan quiet, i ara em vigila i llegeix rera meu / els versos que desfilen, prudents, sobre el paper” (L’any transfigurat, Columna, 1997), podria ser ben bé aquella tarda…

Traductora, poeta, autora de llibres de text per a l’ensenyament; en poesia, prop d’una trentena de llibres publicats, viatgera incansable com demostra al seu llibre Una semana en Passau (Seuba Ediciones, 1993). Va ser en aquella època quan la vaig conèixer, era presidenta de l’Acadèmia Iberoamericana de Poesia, recordo que vaig llegir un poema i li vaig comentar la vergonya que em causava parlar en públic i ella em va dir “no importa, això s’aprèn”; així era l’Àngels.

Va sobreviure la mort de les seves dues filles. A Segundo libro del Alba (1994, edic. Torremozas), dedicat a Griselda, escriu: “Presencia, sólo la tuya./Eternidad la de todo/ lo que amaste acá en la vida./ Presencia, la de mis manos/ acunándote allá arriba./ Eternidad de las horas/ tantas veces detenidas. / Presencia, no mi presencia / que serpentea en su huída / Eternidad de tu risa, / de las risas, de mi risa. / Presencia, sólo la tuya, / eternidad de la brisa” (poema  Presencia). Tant era l’amor, que es fonia en la presència de Griselda.

El poemari Esgarrinxades (edic. PPU,  2005) tenia un significat especial per a ella, el va dedicar sencer a la memòria del seu marit. Del poema Sortirem a la fosca, “Ja hi hem entrat, tots dos; / ja n’hem sortit, de la mà, / i tornem a ballar junts, / - ¡i tant! Tots els balls que la vida / ens ha ensenyat!… “¡No t’allunyis de mi, què fem tan separats?”
Finalment podran estar junts.

Vull acabar amb unes paraules que l’Àngels em va escriure com a dedicatòria al seu llibre Conversaciones con los ángeles (edic. Seuba, 1998): “Perquè parlis amb els àngels i em recordis cada vegada que ho facis”. Gràcies Àngels.

María de Luis


al sumari
Andreu Martín rep el VI Premi Carvalho


Andreu Martín(Foto:Negra y Criminal)
L’escriptor i soci de l’ACEC
Andreu Martín va rebre, el passat 3 de febrer, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el VI Premi Carvalho de Novel·la Negra, en el marc de la celebració de la BcNegra 2011. Martín va agrair aquest guardó, que han rebut, entre d’altres, Henning Mankell, Ian Rankin, P. D. James i el seu gran amic Francisco González Ledesma. El jurat, per la seva banda, va valorar de l’autor  que “des de la seva primera novel·la, Aprende y calla (1979), Andreu Martín s’ha convertit en un dels punts de referència del gènere negre i criminal al nostre país y en totes les llengües a què s’ha traduït”, i va destacar que “si Pepe Carvalho és un detectiu immortal, que camina pels carrers de Barcelona, les pàgines d’Andreu Martín són el complement perfecte”.

El Premi Pepe Carvalho és un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i de reconeguda trajectòria en l’àmbit de la novel·la negra. Aquest guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i el seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

La notícia a la premsa:

Andreu Martín aliña el Premio Carvalho con su socarronería (El Periódico)
L’escriptor Andreu Martín guanya el Premi Pepe Carvalho (Barcelona Cultura)
"Escribo gracias a Vázquez Montalbán" (El País)
al sumari
Les entitats de gestió interposaran un querella criminal contra la plataforma todoscontraelcanon.com

Davant l’anunci públic d’una denúncia presentada per la plataforma todoscontraelcanon.com davant la Fiscalia Anticorrupció contra les entitats de gestió col·lectiva (entre elles, CEDRO), aquestes entitats manifesten que:

1. La denúncia formulada és falsa i calumniosa, i se sustenta en dades tendencioses i interpretades erròniament, i atribueix delictes gravíssims que afecten la honorabilitat dels responsables de les entitats de gestió.

2. Les entitats interposaran una querella criminal per calúmnies contra els qui han signat l’escrit.

3. Les entitats de gestió sol·licitem al Fiscal Anticorrupció una tramitació ràpida de la denúncia formulada, el seu arxivament immediat i la deducció de testimoni d’aquesta denúncia al Jutjat de Guàrdia competent per la comissió d’un presumpte delicte de denúncia falsa.

4. Les entitats de gestió volem expressar que la nostra actuació s’ajusta escrupolosament al marc legal que la regula, en particular en el que fa referència a tots els seus sistemes de repartiment, avalats el 2008 i el 2010 pels informes de l’Agència Estatal d’Avaluació de les Polítiques Públiques i la Qualitat dels Serveis (AEVAL).

Madrid, 8 de febrer de 2011


al sumari
Les dones poetes, protagonistes d’una taula rodona

El passat 25 de gener, l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès va acollir una taula rodona sobre dones poetes que va comptar amb la presència de la psicóloga-psicoanalista Mercè Rigo i Grimalt, que va centrar el seu discurs en la figura de la  poeta Maria Antònia Salvà, i de María Elena Martínez, que va parlar sobre l’escriptora Emily Dickinson. Ambdues ponents van centrar les seves xerrades des de la perspectiva de les dones creadores que van triar la solitud per a dedicar-se en cos i ànima a la seva obra, sense haver de dependre de cap figura masculina.

L’acte, que va comptar amb una gran presència de públic, va ser coordinat per la psicóloga clínica Gemma Cánovas Sau i organitzat pel
Grup de Treball Dona Art i Literatura, una entitat que té com a objectiu analitzar el material literari i artístic per a tasques destinades a la formació i la teràpia de dones maltractades, afectades de trastorns psicosomàtics i amb problemes de relació amb els fills. Un altre de les seves finalitats és l'estudi de l'obra d'autores conegudes i silenciades. La taula rodona va comptar amb la col·laboració de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC).

AGENDA D'ACTIVITATS

  Trobadas on line. Parlem de la Mònica. Activitat ajornada 

Dilluns, 1 de juny, 19,00h.
Encuentros on line: Poesía/Arte Casual, con Francesc Cornadó y Ferrer Lerín  

Dimecres, 3 de juny, 19,00h.
Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info