www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 83  /  25/2/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
L'Assemblea General de l'ACEC se celebra avui, 22 de març, a les 19 hores

L'Assemblea General de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) se celebrarà avui, 22 de març, a les 19 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès. Enguany, a més, hi haurà l'elecció per a la renovació d'alguns membres de la Junta Directiva, tal com marquen els Estatuts de l'Associcació (aquest procés es realitza cada dos anys).

L'ordre del dia inclou, com és habitual, la presentació de la memòria d'activitats i comptable del 2010 i el programa d'activitats i pressupostos previstos per al 2011.


al sumari
Marta Pessarrodona, Premi Nacional de Literatura 2011


Marta Pessarrodona(Foto:Cultura )
L’escriptora
Marta Pessarrodona, sòcia de l’ACEC, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura, el màxim reconeixement institucional a la cultura i la creació a Catalunya, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). El jurat l’ha premiada per la “qualitat humana i intel·lectual”, tant d’ella com de la seva obra, i ha subratllat que l’autora és “una dona de lletres”. Segons el Consell, les qualitats de Pessarrodona “s’han demostrat des de fa anys, però el 2010 ha destacat com a poeta amb Animals i plantes i com assagista amb L’exili violeta i França: gener 1939. La cultura catalana exiliada. Els premis es lliuraran el 2 d’abril, al Palau de la Generalitat.

També han estat guardonats amb el Premis Nacionals de Cultura el dibuixant Javier Mariscal, l’Associació Professional de la Dansa de Catalunya i els autors del còmic Miguel Núñez. Mil vides més, Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet.


al sumari
Jesús Lizano va llegir els seus poemes per última vegada


Jesús Lizano(Foto:Cultura Mas)
El poeta
Jesús Lizano va celebrar el passat 23 de febrer el seu 80è aniversari i ho va fer oferint la seva última lectura de poemes en públic. L’Espai Obert (carrer de Violant d’Hongria, 71, de Barcelona) va acollir, a les 19.30 hores, aquest acte tan significatiu, en què l’autor també va presentar el que serà el seu últim llibre de Lizania, del qual n’està preparant l’edició.

Llicenciat en Filosofia, Jesús Lizano (Barcelona, 1931) pertany a la generació poètica del 50 i és un dels poetes barcelonins en llengua castellana més destacats (inclòs a l’Arxiu Audiovisual de Poetes de l’ACEC). Lizania, nom que Jesús Lizano dóna a la seva obra poètica completa, és la història de la salvació de la seva ment, en aquesta lluita que sosté des de la creativitat i la recerca de la poesia, enfront de la confusió i la destrucció que envolten la ment humana, tan forta i tan vulnerable alhora. Les seves lectures en públic mereixen una atenció especial pel grau de connexió que aconsegueix.

Llegiu a continuació la invitació de Jesús Lizano:

 “COMPAÑEROS

El próximo día 23 en que cumpliré 80 años quiero ofrecer mi última lectura de poemas a la vez que presentar el que ha de ser el último libro de LIZANIA del que estoy preparando su edición. Teniendo en cuenta no sólo mi edad sino también mi delicado estado de salud me ha parecido esta fecha la indicada para recordar su primer verso: “He descubierto tierra”, en 1945, y de cómo al final de esta aventura poética que me vive puedo señalar que aquella tierra era la Acracia y recordar cómo se han ido fusionando en ella lo poético y lo libertario y de cómo esta fusión es la que me hace tener fe en lo humano, más allá de nuestras luces y de nuestras sombras, acercándome cada día más a lo natural, a lo que somos realmente, superando la actual estructura dominantes-dominados, con un sin fin de ideas enloquecidas y enloquecedoras por encima de nuestras vidas. “Mi patria es el mundo, mi familia la humanidad” es un pensamiento libertario que significó, junto a otras reflexiones y experiencias, el que haya podido escribir ese “manifiesto anarquista” que me acaba de publicar la FAL, viendo cómo salir del pozo político en que nos vemos sumergidos para vernos todos los seres humanos compañeros con los mismos problemas esenciales, con un mismo denominador común, nuestra especie humana, más allá del sin fin de numeradores que nos dividen y enfrentan. El artista, por otra parte, no vive para él sino para su obra, y su obra no es para él sino para los demás. Él sólo es un mensajero de lo natural, de su inocencia, lo que nos puede hacer realmente humanos. (Compañeros: hay mucho en qué pensar, mucho por aclarar, por desmitificar…).

El acto tendrá lugar en el local Espai Obert de la calle Violante de Hungría 71, entresuelo, a las siete y media de la tarde.

Desde la Poesía (genética…), desde la libertad (de pensar y sentir), desde la comprensión (de nuestras luces y de nuestras sombras…), desde la soledad (la compañera de mi vida…), un gran abrazo.

¡A los Caballitos!

Barcelona, febrero 2011

El ingenioso libertario lizanote de la Acracia”Llegiu més a:

En la feria poética de Jesús Lizano (article d’Albert Tugues, publicat al bloc Pensión Ulises)

Jesús Lizano a l’Arxiu Audiovisual de Poetes.

Entrevista a Jesús Lizano amb motiu del festival de poesia 2010 POETAS POR KM2.

al sumari
El termini per a presentar-se al Premi de Traducció Giovanni Pontiero 
acaba el 28 de febrer

La
Facultat de Traducció i d'Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centro de Língua Portuguesa / Instituto Camões de Barcelona convoquen, per a honorar la figura del gran traductor Giovanni Pontiero, el XI Premi de Traducció Giovanni Pontiero.En la present convocatòria podrà optar a aquest premi qualsevol traducció al català d'una obra escrita originalment en portuguès, publicada entre l'1 de gener de 2009 i el 31 de desembre de 2010.El termini de presentació de les obres finalitzarà el 28 de febrer de 2011. La dotació del premi és de 6.000 euros.Per a més informació podeu adreçar-vos al Centro de Língua Portuguesa / Instituto Camões de la UAB: i.camoes.fti@uab.cat.

Tríptic de la convocatòria en PDF.

al sumari
III Certamen Literari Leopoldo de Luis de Poesia i Relat Curt

El districte de Tetuán de l’Ajuntament de Madrid convoca el
III Certamen Literari Leopoldo de Luis de Poesia i Relat Curt. Aquest projecte, que es va iniciar l’any 2009, té una doble finalitat: la d’ajudar en la seva carrera els poetes i escriptors, especialement els novells, i la intenció d’oferir als diversos sectors de població que conformen el districte una àmplia programació d’activitats culturals.

Les obres han de presentar-se, fins al 29 d’abril de 2011, a la Unitat d’Activitats Culturals, Formatives i Esportives del Districte de Tetuán (C/ Bravo Murillo, 357. 28020 de Madrid. Telèfon 91 588 66 77).

Bases del certamen (PDF)
Bases del certament (Word)

al sumari
Presentació de ‘Con breves ojos’ a l’ACEC


Josep Anton Soldevila, Begonya Pozo i Ambrosio Gallego(Foto:Carme Esteve)
El poeta i membre de l’ACEC
Ambrosio Gallego va presentar ahir, 22 de febrer, el seu poemari Con breves ojos a l’ACEC. Van intervenir a l’acte l’escriptor Josep Anton Soldevila i Begonya Pozo, poeta i coordinadora de l’Aula de Poesia de la Universitat de València, que va parlar del Premi de Poesia César Simón, que l’obra de Gallego va guanyar en la darrera edició. Pozo també va presentar la novel·la Entre un aburrimiento y un amor clandestino, del mateix autor, reeditada al seu càrrec. Per acabar, Ambrosio Gallego va llegir alguns dels seus poemes.

Con breves ojos va guanyar el passat mes de juliol el premi César Simón entre més de 150 poemaris. El llibre, un poemari de haikus dedicat a la memòria del pare del poeta i ambientat en la natura de Badajoz, dels paratges de la qual n’és oriünd l’autor, va ser premiada amb una dotació de 3.000 euros i publicada per l’Editorial Denes a la col·lecció “Calabria”.

Ambrosio Gallego (Peñalsordo, Badajoz, 1963), llicenciat en Filologia Hispànica, és també autor dels poemaris Casa con humo (1986), Que no haya olvido (1997), Llueve en paz (2005) i El imperio de las luces (2005), pel qual va rebre el premi de poesia Provincia de Guadalajara, 2004.

Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info