www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 88  /  6/5/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Ana María Matute rep el Cervantes


El Rei lliura el guardó a Matute(Foto:EFE)
L’escriptora barcelonina Ana María Matute, sòcia de l’ACEC, va rebre el 27 d'abril el Premi Cervantes 2010, el màxim guardó de les lletres hispanes. L’acte, celebrat al paranimf de la universitat d’Alcalá de Henares, va estar presidit pels Reis i va comptar amb l’assistència del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, entre molts altres noms de la cultura i la política. Matute va agrair la concessió del premi amb un discurs en què va parlar de la seva “gran passió”, la literatura, i va afirmar que "és el dia més important de la meva vida literària i de la meva vida personal". L’autora va obrir el parlament amb una menció al gran poeta xilè Gonzalo Rojas, guardonat amb aquest premi l’any 2003 i mort dilluns passat.

Ana María Matute és la tercera dona que rep el Cervantes en més de tres dècades de la història d’aquest premi, després que també el guanyés  la filòsofa espanyola María Zambrano i la poeta cubana Dulce María Loynaz.  
La informació als mitjans:

Ana María Matute recibe el Cervantes "feliz, pero muy nerviosa" (La Vanguardia)

Ana María Matute: "El que no inventa no vive" (El País)

'El que no inventa no vive' (El Mundo)

Ana María Matute, Premi Cervantes 2010, assegura que “qui no inventa, no viu” (Avui)

Ana María Matute toca el cielo del reino de los inventores (Público)
al sumari
Cercas guanya el Premi Mondello


Javier Cercas(Foto:Qué Leer)
L’escriptor
Javier Cercas, soci de l’ACEC, ha guanyat la 37a edició del Premi Literari Internacional Mondello-Ciutat de Palerm a la millor obra d’autor estranger pel seu assaig Anatomia d’un instant, publicada a Itàlia per l’editorial Guanda. Cercas rebrà el guardó el proper 27 de maig a Palerm.

Aquest premi, un dels guardons literaris més prestigiosos i amb una projecció internacional més gran d’Itàlia, reconeix cada any el millor autor italià, la millor novel·la d’un escriptor estranger, la millor obra poètica estrangera, la millor obra d’un autor novell, la millor traducció d’una obra estrangera i, aquest any, s’ha creat la categoria de Premi Mondello Júnior i nous projectes emprenedors.

Destacats autors internacionals han rebut aquest premi, entre els quals destaquen Javier Marías, Enrique Vila-Matas i alguns premis Nobel de Literatura, com Josef Brodskji, Doris Lessing, Günter Grass, Octavio Paz, José Saramago, V.S. Naipaul, Kenzaburo Oe i J.M.Coetzee.


al sumari
Presenten a París 'Le livre des adieux', de Josep Anton Soldevila


Josep Anton Soldevila(Foto:Carme Esteve)
La trducció al francès de l’obra El llibre dels adéus (Le livre des adieux), del poeta i tresorer de l’ACEC Josep Anton Soldevila, es va presentar ahir, 5 de maig, a
Le Cent, Etablissement Culturel Solidaire de París. Blanca Massé és la traductora del llibre, publicat per l’editorial Comte D’aure.

Durant l’acte també es va presentar el vídeo art L’adieu, realitzat per la poeta i artista plàstica Gemma Ferron. Aquesta pel·lícula lírica està basada en el llibre de Soldevila i compta amb la música original de David Térosier i Eric Vague.

Josep Anton Soldevila (Barcelona, 1948), és Llicenciat en Ciències Econòmiques i Màster en Desenvolupament de Recursos Humans. Ha exercit diferents càrrecs a institucions artístiques i culturals, com les vicepresidències del Cercle Artístic de Sant Lluc i de l’Acadèmia Iberoamericana de Poesia. Soldevila és tresorer de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i forma part de l’Associació Cultural El Laberinto de Ariadna. Entre les seves publicacions, cal destacar: La Frontera de cristal (1977);  Les paraules que no has après a dir (1985); Un vast naufragi de somnis (1989); Cendres blanques (1991), llibre finalista del premi Carles Riba de 1990; Les aus de maig (1995); Últim Refugi (2002), premi Viola d'Argent dels Jocs Florals de Barcelona, 2000; l’antologia Poesia recollida 1985-2000; i El Llibre dels adéus (2007), finalista del XLIII Premi Ausiàs March. També ha participat en diferents antologies poètiques i és l’autor de la novel·la El Nudo i del llibre de contes No serà tan fàcil.


al sumari
Eduardo Mendoza, premi ‘Qué Leer’


Moment en què Mendoza recull el guardó(Foto:Qué Leer)
L’escrpitor i associat de l’ACEC Eduardo Mendoza va recollir el passat 22 d’abril el premi Qué Leer a la millor obra en llengua castellana publicada el 2010 per Riña de gatos, amb la qual va obtenir el premi Planeta. El premi Qué Leer el lliuren, per votació, els lectors d’aquesta revista, que el proper mes de juny complirà el seu quinzè aniversari, i de les altres 41 publicacions del grup MC Ediciones. L’acte es va celebrar a la Casa de Convalescència del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau i va atreure una àmplia representació del món de les lletres.

Mendoza va ressaltar, durant la seva intervenció, el paper de l’escriptor com a creador que necessita un procés pausat i estable de temps per a compondre les seves obres. A més de Mendoza, va ser premiat també Ken Follet per La caída de los gigantes com a millor obra traduïda, que va enviar un missatge d’agraïment a través d’un vídeo.

al sumari
''Trivium', l'obra poètica d'e Badosa


Enrique Badosa(Foto:Carme Esteve)
Joan Margarit, Isabel Lacruz Bassol i Joaquín Marco van ser els encarregats de presentar, el passat 2 de maig, el llibre Trivium (
Editorial Funambulista), que reuneix la producció poètica completa d’Enrique Badosa. L'ACEC va organitzar l'acte, que es va celebrar a la Sala Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès i va reunir un nombrós públic.

Trivium conté els setze poemaris d’Enrique Badosa, més un conjunt de trenta composicions –Segunda silva–, obra en marxa que encara no s’ha reunit en un volum. Aquest llibre inaugura les publicacions de poesia de l’editorial Funambulista. Trivium comprèn, en termes generals, els tres registres de la creació badosiana: el líric –Baladas para la paz, Marco Aurelio,14 i Ya cada día es más noche–, el de poemes de viatge –Mapa de Grecia, Cuadernos de Barlovento i Relación verdadera de un viaje americano–, i l’epigramàtic –Dad este libro a las llamas, Epigramas confidenciales i Parnaso funerario–. L’itinerari poètic de Trivium, a més, és analitzat en un postfaci que signa el poeta i crític literari Joaquín Marco.

Galería fotogràfica

al sumari
CEDRO repartirà 11,8 milions en drets d’autor

CEDRO repartirà enguany entre els autors i els editors 11,86 milions d’euros, una xifra que remunera els titulars de drets per la reutilització, fonamentalment a través de fotocpiat i escanejat, dels continguts de les seves obres (llibres, revistes i partituteres) durant el 2010.

Tot i que la recaptació de CEDRO ha disminuït, la quantitat total que es distribuirà suposa un 7% més que el que es va repartir el 2010, ja que s’han retallat, entre altres partides, les despeses d’administració.

Els primers dies de maig, CEDRO enviarà una comunicació personalitzada als seus socis en què se’ls informarà de la quantitat que els correspon, i el pagament es realitzarà uns dies després.


al sumari
Poesia i Rock, a l’Aula de Poesia de la UB


La relació entre la poesia i el rock centrarà les XVII Jornades de Poesia i Mestissatge, que organitza l’
Aula de Poesia de la Universitat de Barcelona, el proper 11 de maig, en el marc de la Setmana de la Poesia de Barcelona. El certamen permetrà conèixer les influències de la poesia i el rock, què representen l’una i l’altre i trobar lligams i ponts entre les dues, a través de les diferents veus i punts de vista dels convidats.

La conferència inaugural de la jornada anirà a càrrec de Carlos Zanón. Pel que fa a les taules rodones, la primera, “Influències mútues poesia & rock”, comptarà amb la participació de Santiago López Navia, Ignacio Julià i José Ignacio Lapido. David Castillo, Bikimel i Sabino Méndez seran els ponents de la segona taula, que portarà per títol “Poesia, rock i resistència”. L’acte es clourà amb el clàssic recital de Poesia per la Diversitat i una breu actuació musical, a l’entorn dels Jardins Romàntics de la Universitat de Barcelona.

Consulteu el programa de les XVII Jornades de Poesia i Mestissatge.


al sumari
Marató poètica dedicada a Joan Maragall

La VIII Marató Poètica de la llibreria Catalònia, en el marc de la Setmana de Poesia de Barcelona, està dedicada enguany a Joan Maragall. L’acte se celebrarà el 14 de maig, de 10 a 20 hores, i els torns d’intervenció seran de cinc minuts per tal que tothom que ho desitgi pugui retre el seu particular homenatge al poeta.

Per a inscriure-s'hi o demanar més informació, contacteu amb Jordi Valls a la següent adreça electrònica:
catalonia@llibreriacatalonia.cat.

al sumari
La ILC obre les convoctòries d’ajuts de 2011

La
Institució de les Lletres Catalanes ha obert les primeres convocatòries d’ajuts a activitats literàries i empreses editorials per al 2011. Les sol·licituds es poden presentar fins al 30 de maig.

Les cinc línies d’activitats literàries, destinades a persones físiques i entitats, són: creació literària  en llengua catalana, creació o  renovació de pàgines web sobre literatura catalana, traductors i  traductores d’obres literàries al català, investigació  sobre literatura catalana i activitats de  promoció i difusió de la literatura en català. Aquestes propostes s’han de dur a terme durant l’any de publicació de la convocatòria corresponent, a excepció de la d’activitats de promoció que s’han de realitzar entre l’1 de desembre de l’any anterior i el 30 de novembre de l’any de la convocatòria de subvenció.

Pel que fa a empreses editorials, es pot demanar ajut per l’edició d'obres d'especial interès cultural en català i occità.

Un cop emplenat el formulari corresponent, cal imprimir-lo, signar-lo, fer-ne una còpia, i, juntament amb la documentació del projecte, es pot lliurar al Registre del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació (Rambla Sta. Mònica, 8, 08002 Barcelona). L’horari de registre és de dilluns a dijous, de 9 a 17.30 h.,  i divendres, de 9 a 15 h. (de l’1 d’octubre al 31maig), i de 8 a 15 h. (de l’1 de juny al 30 de setembre).

Per a més informació entreu aquí i escolliu la línia d’ajut.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info