www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 89  /  20/5/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Manifestació Prou retallades!


Manifestació del 14 de maig sota el lema Prou retallades!(Foto:EFE)
Prop de 200.000 persones –segons els organitzadors– van participar dissabte 14 de maig a la manifestació Prou retallades! Defensem els serveis públics, contra les retallades socials anunciades pel Govern de la Generalitat. L’ACEC és una de les 200 entitats adherides al manifest en què organitzacions socials, associacions de veïns, ecologistes i del món de la cultura, a més de sindicats, rebutgen el desmantellament dels serveis públics i demanen al Govern una sortida social a la crisi.

La manifestació, la segona que es fa per a protestar contra la retallades –la primera va ser el 14 d’abril a plaça Sant Jaume–, va recórrer el trajecte que va des de Plaça Catalunya i Via Laietana fins a l'entrada al parc de la Ciutadella, on els actors Manel Barceló i Aina Clotet van llegir el
manifest de la convocatòria.

Manifest ‘Prou retallades!’.

al sumari
Els socis de l’ACEC, presents a Barcelona Poesia


Cartell de Barcelona Poesia 2011
Prop de 7.000 persones van assistir als diferents actes de la XXVII edició del
Festival Internacional de Poesia de Barcelona (Barcelona Poesia 2011), celebrat de l'11 al 17 de maig. Durant aquests dies es van organitzar a la ciutat més de 40 activitats gratuïtes en una trentena d’espais diferents y amb la participació de més d'un centenar d'autors. La sessió del dia 16 de maig del cicle Encontres 080 de l'ACEC formava part d'aquest programa, en què també hi van ser presents alguns dels autors de l'Associació com Ma Cinta Montagut, David Castillo, Carles Duarte, Sergio Gaspar, Xavier Lloveras, Maria Dolors Millat, Marta Pessarrodona, Vinyet Panyella, Ricardo Fernández Esteban i Rai Ferrer.

La Nit de la Poesia al Palau de la Música va inaugurar el certamen, el dia 11, amb un recital a càrrec de Jerome Rothenberg, Arnaldo Antunes, Kgafela oa Magogodi, Pamela Z, Luis Alberto de Cuenca, Kirmen Uribe, Valentí Puig, Vicenç Altaió i Núria Martínez Vernis. Mentre que el poeta argentí Juan Gelman, Premi Cervantes el 2007, va tancar-lo, el dia 17, amb un recital poètic únic al Teatre Romea.

Presència de socis de l’ACEC
L'ACEC va organtizar l'Encontres 080 de dilluns 16 de maig dins el programa de Barcelona Poesia 2011. Gustavo Vega, Valentí Gómez i Oliver i Albert Tugues van parlar d'Altres poètiques (poesia visual, poesia conceptual).

D'altra banda, Marta Pessarrodona, Carles Duarte y M. Dolors Millat, juntament amb Antoni Clapés, Anna Aguilar-Amat, Ricard Creus, Feliu Formosa, Agustí Pons, Màrius Sampere, Jordi Cervera, Susanna Rafart i Rafael Haro, van llegira els seus textos a ‘La novel·la dels poetes’, un espectacle que es va moure entre la narrativa i la poesia amb un únic plantejament global. L'acte es va fer el 17 de maig, a la llibreria Bertrand.

David Castillo va participar en una trobada amb Manel Forcano, Pere Rovira, Joan Margarit i Carles Camps, tots ells poetes de la col·lecció Els Llibres de l’Óssa Menor de l’editorial Proa, el 13 de maig, a Biblioteca Juame Fuster. El mateix dia 13, la Llibreria Pròleg de Barcelona va acollir una edició especial del cicle "Entre amigues", amb Ma Cinta Montagut i Gemma Arimany. I Sergio Gaspar va conversar amb Luna Miguel, referent de la jove poesia espanyola, sobre el seu poemari Poetry is not dead, en un acte que se celebrà el 12 d maig,  a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, mentre Ricardo Fernández Esteban realitzava el seu 'Viatge poètic per les illes gregues', a l'Escola Oficial d'Idiomes de Barcelona (Drassanes).

Xavier Lloveras i Albert Roig van protagonitzar la conferència “L’estiu de les paparres: el «txollo» de ser poeta de l’experiència i el de ser poeta d’avantguarda”, el 16 de maig, a la Biblioteca Nacional de Catalunya. I a la mateixa biblioteca, el dia 17, Vinyet Panyella, Nathalie Bittoun Debruyne, Anna Casassas, Valèria Gaillard i Sònia Moll van presentar els seminaris de traducció a Farrrera de Pallars, de la Institució de les Lletres Catalanes.  

En una setmana poètica dedicada aquest any a la relació entre poesia i música, entre els actes del programa, la Pedrera va acollir el 12 de maig l’actuació de David Pastor i Lluis Roda (Jas!), acompanyats per Rai Ferrer al contrabaix.

Lectura d'El laberinto de Ariadna
Entre les activitats d'aquesta setmana poètica a Barcelona, també cal destacar la lectura que va organitzar l'Associació Cultural El Laberinto de Ariadna, el 13 de maig, a la Casa del Libro. Hi van participar: Rosa Abuchaibe, Sixta Arango, Alicia Aragón, Inma Arrabal, Alex Balssell, Marta Binetti, Rosa Bruch, Martha Cecilia Cedeño, Marga Clark, José Costero, Mariana Colomer, Amelia Díaz Benlliure, Marcelo Díaz, Carlos Danoz, Ricardo Fernández, José Antonio Fernández Sánchez, Ambrosio Gallego, José Luis García Herrera, Antonio García Lorente, José Gómez Jiménez, Carmen González, Yolanda Gutiérrez Martos, Maite León, Alfonso Levy, María de Luis, José Florencio Martínez, Juan Pablo Martínez, María Elena Martínez Abascal, María Cinta Montagut, Marisa Morali, Pepa Ortiz, Araceli Palma-Gris, Carmen Plaza, Micaela Serrano, Carme Raichs, Miguel Reija, Anna Rossell, Pura Salceda, Amalia Sanchís, Abel Santos, Felipe Sérvulo, Josep Anton Soldevila i Guillem Vallejo.

També el Laberinto d'Ariadna va oferir, el dia 17, la conferència 'Poesía en lo cotidiano. ¿Qué significa leer hoy a Espriu, Brossa o Vinyoli?', a l'Ateneu Barcelonès.

Descarregar programa en PDF.


al sumari
Cercas guanya el Premi del Saló del Llibre de Torí


Javier Cercas(Foto:EFE)
L'escriptor
Javier Cercas, soci de l’ACEC, ha estat el guanyador de la segona edició del Premi Internacional del Saló del Llibre de Torí, pel seu últim llibre Anatomía de un instante. L'escriptor rebrà el guardó a la tardor en una ciutat del Piemont on s’organitzarà un cicle de trobades i conferències sobre l’autor. Cercas ja va obtenir el premi Mondello, a Palerm, a principis de maig.

En l’edició de 2011, la segona que se celebra, l’escriptor espanyol s’ha imposat a Assia Djebar i a Anita Desai, seleccionats juntament amb Cercas el passat mes d’abril per un jurat format per membres del Consell Director de la Fundació del Llibre d’Itàlia. Els visitants de la fira literària i els professionals del sector són els que escullen el guanyador amb les seves votacions. L’any passat, el premi va ser per a l’escriptor Amos Oz, amb Paul Auster i Carlos Fuentes com a finalistes.

al sumari
José Florencio Martínez presenta la ‘Biografía de Lope de Vega’


José Florencio Martínez(Foto:Carme Esteve)
L’ACEC va acollir ahir, 9 de maig, la presentació del llibre Biografía de Lope de Vega (1562-1635). Un friso literario del Siglo de Oro, de José Florencio Martínez. L’acte va comptar amb la participació de Felipe L. Aranguren i l'autor de l’obra.

José Florencio Martíenz (Trespaderne, Burgos, 1950). Viu a Barcelona i té estudis de Dret. Ha col·laborat, entre d’altres reivstes, a les pàgines de crítica literària d’El Periódico de Catalunya. Com a poeta ha publicat Sonetos y otros sones del corazón; De las madrugadas amantes (poemas de jazz); 4 Estaciones de amor; El espacio de la mirada; Tríptico italiano, Premi Vila de Martorell; Sobre los números (Poesía); Ángeles o poemas, accèssit en el XXVI Premi Hispanoamericà de Poesia Juan Ramón Jiménez. L’any 2008 va formar part de l’antologia 10 de Barcelona. Ha estat membre de la Junta Directiva de l’ACEC i forma part de l'associació cultural El laberinto de Ariadna.


Galería fotogràfica

al sumari
Encontres 080 parla de poesia visual i conceptual


Gustavo Vega, Valentí Gómez i Oliver i Albert Tugues(Foto:Carme Esteve)
L’Encontre 080 celebrat el passat 16 de maig, dins la programació de Barcelona Poesia 2011, es va centrar en “Altres poètiques (poesia visual, poesia conceptual)”, a través de les intervencions de Gustavo Vega, Valentí Gómez i Oliver i Albert Tugues (coordinador), presentats per Miquel de Palol.

Valentí Gómez i Oliver va traçar un esquema per a mostrar la relació entre paraula i imatge en la seva obra poètica, un poètica conceptual, de “concepte satíric de la realitat”, va indicar Tugues. A continuació, va oferir una lectura dels seus poemes, entre ells 69 versos en record de Cirlot, i va mostrar al públic els quaderns originals on l’autor experimenta amb poemes i dibuixos, que complementa en el mateix espai, en la mateixa pàgina, “fent així més visual el contingut poètic del text”.

Gustavo Vega, d’altra banda, va iniciar el públic en l’origen i història de la poesia visual, remuntant-se a les figures i cal·ligrames de les cultures antigues, clàssiques, que ja utilitzaven la imatge per donar més visibilitat al contingut estètic, fins arribar als temps moderns amb els cal·ligrames poètiques d’Apollinaire i els experiments dadaistes i surrealistes. Després de llegir el poema Decir(te) i altres mostres de “poesia textual”, va aparèixer a la pantalla una selecció de la seva poesia visual, grafoplàstica, ideogràfica, cal·ligràfica, etc. També va donar a conèixer la seva poesia fonetista mitjançant una performance de sons inarticulats, purs, o acompanyats de paraules i sorolls de martell que marcaven o aturaven el ritme del recital, amb intervencions també de la veu de Gómez i Oliver fent de contrapunt sonor a la performance de Vega.

Per acabar l’acte, Valentí Gómez i Oliver va llegir un collage d’imatge i poesia dedicat a Mallarmé, precursor d’aquest gènere de poesia que dóna identitat visual, valor iconogràfic a les paraules, situant-les en l’espai del poema a manera d’imatges. Una poesia que, mitjançant la imatge d’objectes descontextualitzats i afegint lletres o paraules fragmentades, “modifica l’estructura convencional del text i reinventa una altra forma de poesia”, segons van resumir els tres participants. “D’aquesta manera es creen altres poètiques –va dir Tugues– com la poesia visual de Gustavo Vega i la poesia conceptual de Valentí Gómez i Oliver”. Obert al diàleg amb els assistents a l’acte, hi van participar, entre d’altres, Marga Clark, Isona Passola, Benet Rossell, Josep Anton Soldevila, Goya Gutiérrez, José Florencio Martínez i Oriol Sàbat.

El proper Encontres 080, sobre la relació entre poema en prosa i microrelat, que es va haver d'ajornar en el seu dia, se celebrarà el 21 de juny, i comptarà amb la presència de José Florencio Martínez, que parlarà de la seva experiència com a poeta i autor de microrelats.

Galería fotogràfica

al sumari
‘Trànsits’, la Barcelona dels escriptors llatinoamericans

‘Trànsits’ és un recorregut literari per la Barcelona dels autors llatinoamericans. Amb motiu del centenari de Casa Amèrica Catalunya, aquesta entitat, juntament amb Biblioteques de Barcelona, organitza aquest activitat, tots els dissabtes fins al 4 de juny, en què es llegeixen textos de Dante Bertinti, Roberto Bolaño, Julio Cortázar, José Donoso, Rubén Darío, Eduardo Galeano,  Gabriel García Márquez, Osvaldo Lamborghini, Pablo Neruda, Cristina Peri Rosi i Mario Vargas Llosa.

Són molts els escriptors d’arreu del món que ha acollit Barcelona però, probablement, han estat els llatinoamericans els que han establert relacions més profundes amb la ciutat i la seva gent. Trànsits convida a fer un recorregut que segueix la història d’aquest vell camí d’anada i tornada en què s’ha basat la relació de Barcelona amb els països de l’Amèrica Llatina. A partir d'explicacions, música i lectures dramatitzades, l’itinerari passarà pel barri Gòtic, el Port Vell i el Born en homenatge a aquest lligam històric i, sobretot, als fruits literaris que continua donant.

Més informació

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info