www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 90  /  3/6/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Nou disseny del web de l’ACEC


Imatge del nou web de l'ACEC
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya ha redissenyat el seu web per tal d’aprofitar les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. El portal de l’ACEC s’ha actualitzat seguint les tendències actuals d’imatge i afegint-hi com a canal de comunicació les diferents xarxes socials.

La imatge pren molta força en aquest nou disseny, amb un carrusel de fotografies destacades que redirigeixen a les principals activitats culturals organitzades per l’Associació. A banda dels temes estètics i d’usabilitat del web, també s’ha potenciat el contingut de la pàgina. En aquest sentit s’hi ha afegit un nou apartat que recull tota la informació de les nou edicions de les Jornades Poètiques de l’ACEC, amb els programes corresponents i les cròniques publicades de cadascuna d’elles. D’altra banda s’està elaborant un perfil actualitzat i complet de cadascun dels associats per a l’apartat d’autors del web, que properament estarà operatiu.  


al sumari
Tast de Clàssics, la nova col·lecció de Barcino


Carles Duarte durant la presentació d'Amics dels Clàssics a l'ACEC(Foto:Carme Esteve)
L’editorial Barcino ha presentant la seva nova col·lecció, Tast de Clàssics, que vol acostar al gran públic els autors i els títols més destacats de la literatura catalana medieval mitjançant versions en català modern realitzades per escriptors i poetes actuals. Així ho explica el soci de l’ACEC Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla i autor de la versió en català modern de Poesia, el recull de poemes de Jordi de Sant Jordi que inaugura la col·lecció.

La presentació de Tast de Clàssics va tenir lloc a la Fundació Lluís Carulla, on Joan Santanach, coordinador de l'editorial Barcino, va avançar altres títols previstos com ara Poesia, d'Ausiàs March, en versió del valencià de Josep Piera; El somni, de Bernat Metge, en versió d’Alba Dedeu, i Vida de Jesucrist, d'Isabel de Villena, a cura de la poeta i assagista Marta Pessarrodona.

al sumari
La literatura de viatges, a VISOR’11


La Vil·la Casals és l’escenari un any més de la jornada literària
VISOR, que el proper diumenge 5 de juny celebrarà la seva setena edició. Enguany, el certamen se centrarà en la literatura de viatges i les ponències aniran a càrrec de Gabi Martínez –“Nous reptes del viatge”–; Ana M. Briongos –“Iran, teocràcia, poesia i gastronomia”–; Xavier Moret –“Islàndia, l'illa secreta”–; i Jordi Esteva –xerrada- col·loqui sobre Retorn al país de les ànimes–.

“VISOR'11: literatura de viatges”, dirigit per José Luis Espina i amb la col·laboració de l’ACEC, és un projecte destinat a la divulgació d'aquest gènere literari a través de diferents veus significatives, referents d'autors en ruta, viatgers impenitents que han fet, d'això, una forma de vida i que han contribuït a donar entitat a la literatura de viatges com una fórmula que dia a dia guanya prestigi com a marca narrativa.

Aquesta jornada literària és la continuació d'un projecte que la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell i la promotora cultural Bracket Cultura van començar fa set anys, amb l'objectiu de difondre la literatura i els seus diferents gèneres.

PROGRAMA

De 10 a 12 h.  
Visita gratuïta a Vil·la Museu Pau Casals per als assistents a les jornades.

De 12 a 13 h.
Gabi Martínez: Nous reptes del viatge.

De 13 a 14 h.  
Ana M. Briongos: Iran, teocràcia, poesia i gastronomia.

De 14 a 17 h.
Dinar al restaurant Xaloquell. Per a reserves, contactar amb el restaurant: Tel. 977680819 o info@restaurantxaloquell.com. Referència "Jornada VISOR'11"

De 17 a 18 h.  
Xavier Moret: Islàndia, l'illa secreta.

De 18 a 19 h.  
Projecció de la pel·lícula Retorn al país de les ànimes (direcció de Jordi Esteva).

De 19 a 20 h
Jordi Esteva: Xerrada-col·loqui sobre Retorn al país de les ànimes.


al sumari
Mar Pavón, guardonada a la Fira del Llibre de Nova York


Portada del llibre de Mar Pavón(Foto:Mònica Carretero)
L’editorial espanyola
Cuento de Luz ha tornat de la Fira del Llibre de Nova York –Book Expo America– amb tres premis importants. La versió anglesa del conte Cuerpo de Nube (Little Cloud Lamb), d’Ana A. de Eulate –editora i fundadora de l’editorial– ha estat guardonada en els Living Now Book Awards, premi atorgat pels editors independents d’Estats Units. D’altra banda, en el prestigiós concurs de literatura International Latino Book Awards 2011, dos llibres més van ser guardonats en la categoria de Millor Àlbum Il·lustrat Infantil: Manual de Piratas, de Mónica Carretero, amb el primer premi, i La gallina Cocorina, de la sòcia de l’ACEC Mar Pavón i il·lustrat per Mònica Carretero, en segon lloc.

En aquest important concurs van participar reconeguts autors i algunes de les principals editorials de diferents països de Llatinoamèrica, Espanya i Estats Units. L’acte va tenir lloc a l’emblemàtic Museu del Barri de Nova York.

Més informació.

al sumari
Present i futur del cànon per còpia privada, per Fernando Carbajo

Fernando Carbajo, professor de Dret Mercantil de la Universitat de Salamanca, parla del present i futur del cànon per còpia privada després de la sentència del TJUE de 21 d’octubre de 2010 en el cas Padawan en un article publicat al diari La Ley.

Llegiu l’article.

al sumari
‘La poesía de la experiencia española de finales del siglo XX al XXI’


Diana Cullell(Foto:Carme Esteve)
José María Micó, Rodolfo Häsler i Juan Pastor van presentar, el 30 de maig, el llibre de Diana Cullell
La poesía de la experiencia española de finales del siglo XX al XXI (Devenir Ensayo). L'acte, organitzat per l'ACEC, va comptar amb una gran participació del públic que omplia l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

La poesía de la experiencia española de finales del siglo XX al XXI s’ofereix com una indagació en la història literària espanyola més recent, i presenta un examen i qüestionament profunds de la lírica coneguda com a poesia de l’experiència. El llibre pretén proporcionar una reavaluació i una possible reestructura d’un corrent poètic que ha despertat una gran disputa des dels anys vuitanta del segle passat i que ha forjat no només una tendència arbitrària i sectària, sinó que també ha eclipsat un dels moviments poètics més importants de la tradició literària d’Espanya dels últims cinquanta anys.

Diana Cullell és doctora en Literatura Espanyola per la Universitat de Manchester i actualment treballa a la Universitat de Liverpool. Entre les seves publicacions destaquen diferents articles sobre poesia contemporània espanyola.

Galería fotogràfica

al sumari
L’ús de les obres orfes, a debat

La Comissió Europea (CE) va publicar el passat 24 de maig una
proposta de Directiva per a regular alguns usos de les obres orfes (aquelles que estan protegides pels drets d’autor, però de les quals no se’n pot localitzar o identificar el titular) que hagin estat publicades o divulgades per primera vegada en un estat membre de la Unió Europea. Així ho explica el butlletí electrònic de CEDRO (CEDRO Informa número 86), que afegeix que l’objectiu principal de la proposta és la creació de normes comuns que facin possible la digitalització i utilització en línia a nivell comunitari d’aquest tipus d’obres en biblioteques, centres d’ensenyament, museus, arxius i organismes públics de radiodifusió.

Entre d’altres coses, es preveu la necessitat d’una recerca diligent del titular per part de la institució que vulgui utilitzar-les. Els resultats de la recerca s’incorporaran a una base de dades d’obres orfes accessible en tot el territori de la Unió Europea. A partir d’aquest moment, les institucions interessades podran utilitzar les obres concretes sense pagar cap remuneració.

La CE preveu aprovar aquesta norma el 2012. CEDRO, que està estudiant les implicacions d’aquesta proposta, ja va presentar al Govern espanyol fa prop de dos anys un sistema de regulació de les obres orfes amb mecanismes que permetin el seu ús legal en qualsevol àmbit. Per la seva banda, IFRRO va fer pública l’any 2010 la seva posició sobre aquesta qüestió.

al sumari
‘El segundo círculo’, la nova literatura russa

La Facultat de Filologia de la Universistat de Barcelona va acollir, dimecres 1 de juny, la presentació del llibre
El segundo círculo (La otra orilla, 2011). Van ser presents a l’acte Gula Khiràtxev, Aleksei Lukiànov i Igor Savéliev, tres dels joves escriptors d’aquest recull de relats, a més dels traductors Margarida Ponsati i Frederic Guerrero. ARCA, l’Associació RussoCatalana, va col·laborar en l’organització de la presentació.

El segundo círculo és una col·lecció de relats que reuneix Alekséi Lukiánov, Gula Jiráchev, Ígor Savéliev, Polina Kliúkina, Olga Onóiko i Víctor Puchkov, guanyadors del Premi Debut, el prestigiós guardó que marca des de fa 10 anys la pauta de la nova literatura russa i que s’atorga a escriptors menors de 25 anys.


al sumari
El Congrés aprova la Llei de Dipòsit Legal


El Congrés ha aprovat aquest dijous, 26 de maig, la Llei de Dipòsit Legal per a la preservació del patrimoni bibliogràfic, sonor, visual, audiovisual i digital. El text normatiu s’adapta als nous temps, ja que incorpora al dipòsit legal obres no tangibles que també formen part del patrimoni bibliogràfic. Per això, la llei contempla el dipòsit dels nous suports de l’edició i dels documents en xarxa. El text assenyala que en l’àmbit de la Unió Europea s’ha proposat i recomanat “l’adopció d’iniciatives dels Estats membres en el camp de la conservació digital del material cultural”.

Un altre dels principals objectius de la llei aprovada és el d’adequar-se a l’Estat de les autonomies i a la distribució de competències entre Estat i Comunitats Autònomes. Entre les novetats del text també cal destacar el paper de l’editor, que serà l’encarregat de fer el dipòsit. Aquest canvi de rol permetrà que els documents ingressin íntegres, que les publicacions seriades no quedin amb fascicles que faltin i que s’ingressi tot el que s’edita a Espanya encara que no hagi estat produït en el seu territori.

Què és el Dipòsit Legal?

al sumari
Oberta la convocatòria de contractació de la direcció de la Casa del Traductor


De conformitat amb el que va acordar el Consell General, en sessió celebrada el dia 10 de maig de 2011, s’ha efectuat la convocatòria de contractació, mitjançant procediment obert i diferents criteris d’adjudicació, dels serveis de direcció del Consorci Casa del Traductor de Tarazona. La licitació del contracte s’ha publicat al BOPZ del 21 de maig de 2011.

Detalls del contracte.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Diálogos on line: José de Montfort / Marc Caellas 

Dimecres, 20 de gener, 19,00h. On line, 

Diálogos on line- Álvaro Colomer /María José Gálvez Salvador (Directora General del LIbro) 

Dimarts, 26 de gener, 18,00h. On line, 

Diálogos on line: Marga Iriarte / Teresa Urroz 

Dijous, 28 de gener, 19,00h. On line, 

Diálogos on line: Josan Hatero 

Dilluns, 8 de febrer, 19,00h. On line, 

Diálogos on line: Laura Ferrero 

Dilluns, 22 de febrer, 19,00h. On line, 

Diálogos on line: Sergio Vila-Sanjuán 

Dilluns, 8 de març, 19,00h. On line, 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info