www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 92  /  1/7/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
L’ACEC al·lega contra la Llei Òmnibus

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) ha presentat a la Generalitat de Catalunya una al·legació argumentant les raons per les quals s’oposa a la derogació de la Llei de creació de la Institució de les Lletres Catalanes i demana que se suprimeixi aquesta derogació de l’avantprojecte de l’anomenada Llei Òmnibus, així com que la reforma de la ILC es faci d’acord amb les associacions que la formen i en base a la “Proposta de proposició de Llei” elaborada conjuntament per l’actual direcció i aquestes associacions.

L’ACEC ha presentat l’al·legació avui, 20 de juny, en un acte conjunt amb la resta d’entitats que formen part de la plataforma No retalleu la Cultura, davant els Serveis Jurídics de la Generalitat. Les setze associacions culturals ha manifestat el seu desacord amb la política cultural del Govern dels últims mesos i han presentat les seves respectiques al·legacions a una llei que suprimeix atribucions i funcions executives al Consell de les Arts i la Cultura, al Conca y a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Llegiu a continuació l’al·legació presentada per Miquel de Palol, president de l’ACEC, en nom de l’Associació.

Llegiu l'al·legació presentada per l'ACEC.

La notícia a la premsa:

Más de 7.000 artistas presentan alegaciones contra la Ley Ómnibus
(La Vanguardia)

Fre a l'òmnibus cultural (Avui)

La plataforma 'No retalleu la Cultura' presenta alegaciones a la Ley Ómnibus (El Mundo)

Guerra a la llei òmnibus (Ara)

La 'Plataforma NO retalleu la Cultura' presenta al·legacions contra l'avantprojecte de Llei Òmnibus (Vila Web)

La Plataforma NO retalleu la Cultura demana la retirada dels articles relatius al CoNCA i la ILC de la Llei Òmnibus (ACN)

16 associacions d'artistes i creadors presenten les seves al·legacions a la Llei Òmnibus (Europa Press)

Los artistas se oponen a que el CoNCA deje de dar subvenciones con la ley ómnibus
(La Razón)

La cultura rebutja de ple la llei òmnibus' del Govern (Público)

Presenten un allau d'al·legacions contra la Llei òmnibus (La Malla)

Els artistes volen frenar la Llei Òmnibus
(El Debat.cat)

La plataforma No Retalleu la Cultura presenta les al·legacions a la llei òmnibus (3cat24)

al sumari
Sitges homenatja la poesia


Cartell de la Festa
Carles Duarte, Miquel de Palol, Anna Montero, Pere Pena, Marta Pessarrodona, Ester Xargay i Gloria Bosch Maza són els set poetes homenatjats en la cinquena edició de la
Festa de la Poesia a Sitges. Música, circ, recitals, exposicions i un munt d’activitats es duran a terme de l’1 al 3 de juliol per acollir els autors.

La Festa de la Poesia a Sitges, ideada i dirigida pels dos poetes sitgetans Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran, convida cada any set poetes cabdals de la literatura catalana i organitza un seguit d’actes, amb els autors com a protagonistes, però amb la intenció d’involucrar-hi tot el poble. Enguany, a més, per celebrar el cinquè aniversari, el Festival comptarà amb la participació d’un grup de poetes convidats en les anteriors edicions: Màrius Sampere, Maria Josep Escrivà, Montserrat Rodés, Lluís Calvo, Núria Martínez-Vernis, Miquel-Lluís Muntané, Mireia Vidal-Conte, Teresa Pascual, Josep-Anton Soldevila i Esther Zarraluki. Tots ells llegiran textos en un entorn màgic i com a introducció a l’espectacle de bombolles de Pep Bou, divendres, a les 22.30 hores, al Saló d’Or del Palau Maricel.

La rebuda dels poetes, com cada any, es farà a la plaça de l’estació amb una banda de música i una cercavila pels carrers. Diversos recitals acompanyats de música, exposicions, concerts, col·loquis i, per primera vegada, espectacles de circ completaran el cap de setmana. L’acte de cloenda se celebrarà dissabte a la nit, als Jardins del Retiro, on els set poetes convidats llegiran els seus poemes, amb l’actor Enric Cambray com a mestre de cerimònia.

L’Ajuntament de Sitges i la Societat Recreativa El Retiro participen en l’organització de la Festa de la Poesia a Sitges, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i el Consorci del Patrimoni de Sitges i el suport de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, entre d’altres entitats.

Programa de la 5a Festa de la Poesia a Sitges.


Informació de les edicions anteriors.

Llegiu L'Eco de la Poesia (L'Eco de Sitges)


al sumari
Andreu Martín guanya el Premi Sant Joan per ‘Cabaret Pompeya’


Andreu Martín(Foto:Edicions 62)
L’escriptor
Andreu Martín, soci de l’ACEC, ha guanyat el 31è Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana per la novel·la Cabaret Pompeya. El guardó, valorat en 60.000 euros –lliures d’impostos–, és un dels més ben dotats en llengua catalana i, a més, implica la publicació de l’obra a càrrec d’Edicions 62. Martín va recollir el premi el 21 de juny, al Saló Modernista d’Unnim a Sabadell.

Cabaret Pompeya és una novel·la policíaca que fa un passeig per la història de la Barcelona de la primera meitat del segle passat a través de tres amics que es coneixen al music hall que bateja l’obra.

L’edició anterior del Premi Sant Joan Unnim va recaure en l’escriptor i periodista barceloní Joan Barril per la novel·la Les terres promeses. Barril ha format part enguany del jurat, juntament amb Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Vicenç Villatoro i, com a secretari, el delegat de l’Obra Social d’Unnim a Sabadell, Joan Carles Sunyer.

al sumari
L’editor Pedro de Andrés, nou president de CEDRO

L’editor Pedro de Andrés, d’Alianza Editorial (Grupo Anaya), va ser nomenat president de CEDRO per la
nova Junta Directiva de l’entitat, escollida el passat 16 de juny pels associats en Assemblea General de Madrid. El representant de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) en la nova composició de la Junta –en la Comissió Delegada i en la Comissió d’Ajudes– és Josep Anton Soldevila.

Juan Mollá, que ha estat president de CEDRO els últims quatre anys, passa a ser vicepresident primer; Patrici Tixis (Editorial Planeta), vicepresident segon; mentre que l’autora María Teresa Gómez-Mascaraque ha esta designada tresorera. Els vocals autors són: Andrés Sorel, Antonio Hernández Ramírez, María Teresa Gallego Urrutia, Alfonso Diez, Félix García Merayo, David Zurdo Sáiz, Guillem-Jordi Graells Andreu, María-Mercé Roca Perich, Josep-Anton Soldevila Torrella, Fito Rodríguez i Cesáreo Sánchez Iglesias. I els vocals editors: Francisco Argüelles (Editorial Arguval); José M.ª Arízcun Pérez-Salas (Miraguano Ediciones); Javier Caso de los Cobos Martínez-Arcos (Santillana Educación); Javier Cortés Soriano (Grupo SM); Josu Leguina Echeverría (Ediciones Mensajero); Eduardo García Guerra (Grupo Wolters Kluwer); Antonio Garrido González (Edebé Ediciones don Bosco); Javier Santillán Fraile (Editorial Gadir); Francisco Fernández Beltrán (Publicaciones de la Universitat Jaume I); Javier Reverté Mascó (Editorial Reverté) i Ester Roca Maragall (Tritó Edicion.).

La Junta Directiva de CEDRO està formada per 13 autors i 13 editors, i és elegida cada quatre anys per l’Assemblea General d’Associats. A la presidència s’alternen, cada quadrienni, un representant dels autors i un dels editors. 

al sumari
Convocatòria d’ajuts per a dues estades al taller de traducció de Rarogne (Suïssa)

El cantó de Valois ha convocat els ajuts per a dues estades de tres mesos –una de l’1 d’abril al 30 de juny de 2012 i una altra de l’11 d’octubre al 31 de desembre de 2012– en el taller de traducció de Rarogne. Els residents, a més, es beneficiaran d’una ajuda de 1.500 francs suïssos.

Aquest programa que ofereix el Cantó de Valais té un doble objectiu: donar suport als traductors i traductores en el seu procés creatiu i intercanviar opinions i coneixements amb els professionals del món de la cultura i els habitants del cantó. L’estada es durà a terme en el marc d’unes xerrades de la Médiathèque Valais i també es farà una jornada de visita als llocs culturals de la zona.

El poble rural de Rarogne, on està enterrat el poeta Rainer M. Rilke, està situat a la Vall del Rhône entre Viège i Loèche, a dues hores i mitja de Zuric, Ginebra i Milà. L’apartament-taller té 3 habitacions, està renovat totalment i es troba a la casa Zentriegen, catalogada com a patrimoni de la ciutat des de 2006. Està equipat amb accés telefònic i Internet i ofereix una vista impresionant dels Alps suïssos.

Més informació.

al sumari
Poesia i +, a Caldes d’Estrac


Imatge del Festival
Caldes d’Estrac celebra, del 25 de juny al 24 de juliol, el
Festival Poesia i +, organitzat per la Fundació Palau, amb un programa farcit de recitals, concerts, homenatges, cinema, exposicions i màgia.

L’edició d’enguany s’inaugura dissabte 25 de juny amb un acte dedicat a Joan Maragall i Josep Palau i Fabre, a càrrec de Tomàs Nofre i del cantautor Ignasi Roda, que presentarà, juntament amb Josep A. Garcia al piano i Vassil Lambrinov al violí, un concert-recital amb obres de Maragall i Palau i Fabre. Aquest  recital s’emmarca en l’Any Maragall i es completarà l’endemà amb la ruta “Joan Maragall a Caldes”. El Festival, però, té un programa molt complet, amb actes destacats com la nit de poetes, protagonitzada per Gerard Vergés, Laia Noguera i Francesc Garriga; el recital de Carles Duarte, que portarà els seus haikus, dijous 21 de juliol, a l’Arts Santa Mònica de Barcelona; i l’homenatge que el certamen retrà, el 7 de juliol, al poeta polonès Czesław Miłosz, premi Nobel, en el centenari del seu naixement.

També es podran escoltar les cançons de Jacques Brel, en català, en la veu de Jordi Vidal; Mercè Sampietro interpretarà els seus poemes preferits a l’entorn del desig i de la sensualitat; Marta Millà ens aproparà els grans poetes del sufisme; Miquel Pujadó cantarà els poetes musicats per la cançó catalana i, com a clausura, la cançó tradicional valenciana convertida en potent música actual per Pep Jimeno Botifarra.

Programa del Festival Poesia i +.


al sumari
Poema en prosa, aforsime i mircrorelat, en l’Encontre 080


Albert Tugues i José Florencio Martínez(Foto:Joan Roca)
L’Encontre 080 celebrat el 21 de juny, amb el títol “Poema en prosa, aforisme, microrelat’, va tancar el curs d’aquest cicle. José Florencio Martínez, poeta, narrador i assagista, i Albert Tugues, coordinador dels Encontres, van comentar les característiques d’estil dels tres gèneres.

Van destacar l’element poètic en el poema en prosa, la síntesi intel·lectual, sentenciosa, en l’aforisme i la forma més narrativa del microrelat. Tot i que “en alguns casos es dilueixen les fronteres i poden ser ambigus els límits entre els tres gèneres literaris”, com es va comentar en el debat posterior. Però “és en l’exercici de la ‘forma breu’ on coincideixen tots ells”, segons va dir Tugues. José Florencio Martínez va citar les “formes breus’ dels clàssics, va mencionar Gómez de la Serna, els surrealistes, Dalí, Borges, Cortázar, Ana María Matute, Rafael Pérez Estrada, les “històries mínimes” de Javier Tomeo, etc. També va llegir moltes mostres d’aforismes i microrelats de Max Aub, Juan José Arreola i Monterroso, entre d’altres. A més, es van citar els monogràfics de la revista Quimera dedicats al microrelat i al poema en prosa, en l’etapa dirigida per Fernando Valls (que va participar en un anterior Encontre 080 sobre el microrelat). Tugues, per la seva banda, va llegir uns poemes en prosa de Baudelaire i César Vallejo, i unes proses breus de Kafka, Mercè Rodoreda i Pere Calders. L'acte va finalitzar amb la lectura de José Florencio Martínez d'uns contes breus de José Jiménez Lozano.   Els Encontres 080 es reprendran el novembre amb un acte sobre l’escriptora Mónica Maragall, que va morir el 2010, amb la possible participació de Lluís Izquierdo, Xavier Rubert de Ventós, Tònia Passola i Pere Maragall.

Vídeo de l'acte al Youtube.

Galería fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info