www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< subscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 95  /  9/9/2011

 

S

U

M

A

R

I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


al sumari
Homenatge a Cristina Peri Rossi


Cristina Peri Rossi(Foto:Web Peri Rossi)
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), amb la col·laboració de l'Institut de Cultura de Barcelona, homenatjarà, dijous 6 d'octubre, l'escriptora
Cristina Peri Rossi, amb motiu del seu 70è aniversari. L'acte, que se celebrarà a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya 10, pral. de Barcelona), a les 19.30 hores, comptarà amb les intervencions de Maria Àngels Cabré, traductora, escriptora, crítica i poeta, que abordarà la poesia de Peri Rossi; l'escriptora Isabel Franc, que parlarà de la seva faceta com a narradora; Álex Sàlmon, director del diari El Mundo a Catalunya, que repassarà la tasca periodística de l'homenatjada; i Antonio Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya, que dissertarà sobre la relació entre Catalunya i Amèrica.

Cristina Peri Rossi
Va néixer l'any 1941 a Montevideo, però viu a Barcelona des de 1974. Va començar la seva carrera literària l’any 1963 amb la publicació del llibre de contes Viviendo. Durant els anys 60 es va convertir en una figura molt representativa amb les seves publicacions, marcades per la rebel·lia i la innovació, però la seva obra va ser prohibida, així com l’aparició del seu nom als mitjans de comunicació, durant la dictadura militar que va governar el país del 1973 al 1985. El 1972 es va exiliar a Espanya.

És poeta, novel·lista, assagista, traductora i periodista, i compta amb una extensa obra publicada, així com amb un bon grapat de premis i reconeixements. Entre els seus poemaris cal destacar Descripción de un naufragio (1975); Babel bárbara (Premi Ciutat de Barcelona 1992); Diáspora (2002), Estado de exilio (2003) i Play Station, l'obra amb la qual va ser la primera dona en aconseguir el Premi Internacional de Poesia Fundació Loewe 2009. Pel que fa a la seva faceta com a narradora, ha publicat títols com La tarde del dinosaurio (1980); La rebelión de los niños (1980); La nave de los locos (1984); Por fin solos (1994); El amor es una droga dura (1999); i Habitaciones privadas (Premi Mario Vargas Llosa NH de relats inèdits 2010). Rossi també és autora dels assajos Julio Cortázar (2000) i Cuando fumar era un placer (2002). Entre els seus premis també destaquen el de Poesia Internacional Rafael Alberti per Estado de exilio (2002) y el del certamen de poesia Ciudad de Torrevieja (2006), que va guanyar amb Habitación de Hotel.

Ha estat professora de literatura, traductora i periodista, i és conferenciant habitual d'universitats espanyoles i estrangeres. Els seus nombrosos articles han aparegut en diferents diaris i revistes com El País, Diario 16, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i El Mundo. La seva obra inclou tots els gèneres i està considerada una de les escriptores més importants de parla castellana, traduïda a més de quinze llengües.


al sumari
L'1 d'octubre acaba el termini de presentació al Premi Ángel Crespo

El termini de presentació a la catorzena edició del
Premi de Traducció Ángel Crespo, convocat per l'ACEC, CEDRO i el Gremi d'Editors de Catalunya, acaba el proper 1 d'octubre.

En la convocatòria d'enguany, en ser any senar, pot optar al premi qualsevol traducció al castellà d'una obra literària (d’assaig o de no ficció) publicada, per primera vegada i a Catalunya, entre l'1 de gener de 2009 i el 31 de desembre de 2010. La llengua d'origen de la traducció pot ser qualsevol de les llengües modernes europees, a més del llatí i el grec clàssic. La resolució del jurat es farà pública durant l’última setmana del mes de novembre del 2011.

La dotació del XIV Premi de Traducció Ángel Crespo enguany és de 6.000 euros i no de 12.000, com en els anys anteriors, ja que les entitats convocants han reduït els seus ingressos a causa del moment de crisi econòmica. Tot i així, s’ha fet un esforç per a seguir convocant aquest premi, un dels més importants en l’àmbit de la traducció.

Consulteu les bases

al sumari
En record a Julio Manegat


Julio Manegat(Foto:Carme Esteve)
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) tenia el privilegi de comptar entre els seus socis amb Julio Manegat (Barcelona, 1922-2011). De fet, n’era el soci número 1, nomenat Soci d’Honor l’any 2007 en un acte en què l’autor va proclamar sentir-se orgullós d’estar associat a l’entitat.

Periodista, escriptor i crític literari i teatral, Julio Manegat, que va morir el passat 9 d’agost, va dirigir l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona i va ser subdirector d’El Noticiero Universal, publicació que havia dirigit el seu pare, Luis G. Manegat, i des de la qual exercia la crítica literària juntament amb Enrique Badosa. Entre les moltes aportacions de Manegat al món de la literatura, cal destacar que va formar part, el 1956, dels creadors dels Premis de la Crítica, juntament amb Tomás Salvador i Joan Ramón Masoliver. També va ser finalista en dues ocasions del Premi Planeta de novel·la amb les obres La ciudad amarilla, el 1958, i Spanish Show, el 1965.

Pel que fa a la seva obra, va conrear la poesia (Canción en la sangre, 1948); la novel·la (La ciudad amarilla, 1958; La feria vacía, 1961, amb la qual va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona; El pan y los peces, 1963; Spanish Show, 1965, i Amado mundo podrido, 1976); el conte (Historias de los otros, 1967); i el teatre (El silencio de Dios, 1956, i Antes, algo, alguien..., 1974). D’altra banda, amb el relat El coleccionista va guanyar el Premio Hucha de Oro el 1984.

A banda de al Noticiero Universal, Manegat va exercir com a periodista cultural i crític literari –les dues tasques per les quals es destaca més– des d’altres publicacions com ara La Estafeta Literaria i Vida Nueva. Els premis AHR i Manuel de Montoliu van reconèixer el seu treball en aquests àmbits.  

A la premsa:

Recuerdo de Julio Manegat (La nave de los locos)
Julio Manegat, escritor de la calle (El País)
Julio Manegat, un romántico de las letras (La Vanguardia)
Muere el periodista y escritor Julio Manegat (El Periódico)

al sumari
Trobada d’autors que tenen un bloc literari


L’ACEC ha organitzat, el proper 21 de setembre, a les 18 hores, una trobada d’associats que editen un bloc literari, per tal de compartir experiències entre tots.

L’acte, que es farà a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès, te com a objectiu “poder intercanviar idees i consells pràctics entre tots aquells que estem mantenint algun bloc literari”, comenta Ricardo Fernández, coordinador de l’acte. Així, es tractaran tots aquells temes que puguin ser d’ajut, com ara les eines tecnològiques més idònies, l’opció de posar-hi publicitat o les dificultats diàries amb què es troben els escriptors a l’hora d’actualitzar els blocs. 

Maria Cinta Montagut, secretària de la Comissió de Cultura de l’ACEC, remarca que l’acte, obert a tothom, és una bona oportunitat per a endinsar-se en “un mitjà de difusió de les lletres que té cada vegada més força” i anima els socis a participar-hi, “ja que el més important és que hi hagi moltes experiències per a compartir”.

al sumari
La Setmana del Llibre en Català torna renovada


Imatge de la Setmana del Llibre en Català
La Setmana del Llibre en Català torna per segon any consecutiu al Parc de la Ciutadella de Barcelona entre el 9 i el 18 de setembre. La 29a edició d’aques certamen, però, enguany canvia de format per donar protagonisme als expositors, amb 27 casetes que ocuparan 15 llibreries, més de 40 editorials i el quiosc.cat amb 109 revistes, i convertir-se així en l'aparador del llibre en català. Paral·lelament, per tal d’aconseguir que sigui tot un esdeveniment cultural, hi ha programades un centenar d’activitats, entre xerrades, taules rodones, lectures compartides, sopars literaris, cinema i concerts.

Entre els escriptors que passaran aquests dies per la Ciutadella hi ha Ramon Solsona, Jaume Cabré (que protagonitzarà el 9 de setembre una trobada entre els seus editors internacionals), Maria Barbal, Isabel-Clara Simó, Xavier Bosch, Blanca Busquets i Joaquim Carbó, que rebrà el premi Trajectòria.

L’organització calcula que s'assolirà la xifra de 100.000 visitants, tenint en compte que l'any passat es va arribar als 70.000. Pel que fa al volum de vendes, la passada edició es van facturar 285.000 euros.

Consulteu la programació.


al sumari
Javier Cercas, premi Jean Morer 2011

L'escriptor
Javier Cercas, soci de l’ACEC, rebrà el premi Jean Morer 2011 de Les Vendanges Littéraires (veremes literàries) de la localitat rossellonesa de Ribesaltes per la traducció francesa d'Anatomía de un instante, publicat a l'Estat francès per l'editorial Actes Sud. Aquestes jornades de maridatge entre el vi i la literatura se celebraran els dies 1 i 2 d'octubre. El maig passat, Cercas ja va guanyar a Palerm (Itàlia) el premi Mondello per Anatomía de un instante.

al sumari
La revista ‘Estudios de Traducción’ sol·licita col·laboradors

L’
Instituto Universitario de Lenguas Modernas y Traductores (IULMyT) de la Universidad Complutense de Madrid ha publicat el primer número de la revista Estudios de Traducción. Dirigida per Isabel Hernández, aquesta publicació tracta temes relacionats amb la traducció en tots els seus àmbits, tot i que se centra sobretot en la literària.

La direcció d’Estudios de Traducción convida a tots aquells que hi estiguin interessats a enviar articles i ressenyes per a la seva possible publicació en el següent número, a través del correu electrònic iulmyt@filol.ucm.es. El termini de presentació d’articles finalitzarà el 30 de novembre de 2011 i les llengües de publicació són l’espanyol, l’anglès, el francès, l’alemany i l’italià.

Llegiu les normes de publicació d’articles i ressenyes a Estudios de Traducción.

AGENDA D'ACTIVITATS

  Tronco, invisible, hielo: ¿cómo escribir la naturaleza? 1a. parte, on line 

Dilluns, 8 de juny, 19,00h.
La narrativa verde del futuro. Escribir la naturaleza, 2a. parte, on line 

Dimarts, 9 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Almas, desiertos, islas'' 

Dijous, 11 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''El último flâneur'' 

Dilluns, 15 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Una historia de hacerse mayor'' 

Dimecres, 17 de juny, 19,00h.
Encuentros on line ''Dispersión y la confusión en la música de hoy'' 

Dijous, 18 de juny, 19,00h.

Encuentros on line ''Escribir una novela confinado'' 

Divendres, 19 de juny, 19,00h.

ACEC - Canuda, 6, 5è, 
08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info