El Ministeri de Cultura sufragarà per primera vegada els préstecs bibliotecaris

Destina 300.000 euros per satisfer la sentència de la UE a favor dels drets d'autor

Els pressupostos del Ministeri de Cultura de 2008 inclouran per primera vegada una partida de 300.000 euros destinada a compensar els autors pel préstec bibliotecari a les biblioteques públiques. Aquest pagament, segons ha confirmat el ministre César Antonio Molina, serà cofinançat per les comunitats autònomes i els ajuntaments.

El pagament pel dret de préstec bibliotecari, tal com marca la legislació, serà destinat exclusivament als autors. CEDRO, l'entitat encarregada de recaptar els diners, ha format una comissió específica, constituïda per cinc autors i un editor, amb l'objectiu de decidir el repartiment.

El Govern espanyol s'adapta a la normativa europea que obliga al pagament dels drets d'autor en concepte del préstec bibliotecari, el qual, el mateix Molina ha reconegut que Espanya "ha intentat endarrerir la seva aplicació, però ha estat impossible". El gener de 2004, la Unió Europea, mitjançant un expedient, va instar l'Estat al compliment de la normativa que regula el préstec bibliotecari, de la qual Espanya s'havia eximit l'any 1994. L'octubre de 2006, una sentència del Tribunal de Justícia Europeu va forçar al Govern espanyol a acceptar la normativa europea. Es cas d'incompliment, l'Estat hauria d'haver pagat una multa de 300.000 euros diaris, quantitat que s'hagués tret dels fons europeus que rep.

El ministeri, les comunitats autònomes i els ajuntaments, que són els qui tenen les biblioteques al seu càrrec, sufragaran el pagament, que no afectarà als usuaris. Molina ha afirmat que amb l'assumpció d'aquest pagament es "normalitza" la relació entre Espanya i la UE i s'acaba la "pugna" que existia fins ara per aquesta qüestió. El ministre va assenyalar que "hem de respectar tots els acords i no només els que ens afavoreixen", però no va fer cap referència al reconeixement drets d'autor, com es desprèn d'aquestes declaracions.

La Llei de la lectura, el llibre i les biblioteques, a través de la qual el Govern ha aprofitat per adaptar-se a la normativa europea del dret de préstec, estipula que el pagament d'aquest dret serà de moment de 20 cèntims per cada exemplar adquirit per una biblioteca i destinat al préstec. Una aportació molt reduïda, que permet prestar el llibre tantes vegades com es desitgi, i no com s'ha presentat a l'opinió pública de manera intencionada per alguns col·lectius: que els 20 cèntims s'havien de pagar cada vegada que es prestava el llibre i que això podria suposar la desaparició de les biblioteques. La quantitat prevista és mínima i no es pot considerar abusiva malgrat les manifestacions de determinats col·lectius que s'han posicionat contra els drets d'autor.

 

Una vintena d'obres opten al X Premi de Traducció Ángel Crespo

Entre les candidates, hi ha traduccions d'autors tan reconeguts com Elias Canetti, Alexis de Tocqueville i Edward E. Said

 

Més d'una vintena d'obres opten al X Premi de Traducció Ángel Crespo, convocat per l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC), el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) i el Gremi d'Editors de Catalunya, en homenatge a la figura del gran traductor. El premi, dotat amb 12.000 euros, es fallarà les pròximes setmanes i es lliurarà en un acte organitzat per l'ACEC el 28 de novembre. Entre les obres que opten al premi hi ha traduccions d' Elias Canetti, Alexis de Tocqueville, Edward E. Said i Roberto Calasso, entre d'altres, i els originals estan escrits en sis idiomes: alemany, polonès, italià, anglès, rus i francès.

Al ser 2007 any senar, els títols participants són traduccions al castellà d'una obra d'assaig, de pensament o de caràcter cientificotècnic, publicada a Catalunya durant els dos anys anteriors a la convocatòria del premi. Els anys parells, aquest premi s'atorga a la traducció al castellà d'una obra literària. La llengua d'origen de la traducció pot ser qualsevol de les llengües modernes europees, a més del llatí i el grec clàssic.

El jurat està format per professors de les universitats següents: Barcelona, Autònoma, Pompeu Fabra, i Vic, així com Carlos Vitale, guanyador del Premi l'any passat, que fa de secretari amb veu i sense vot.

Els altres guanyadors del premi, a més de Carlos Vitale, han estat: Olivia de Miguel (2005), Adan Kovacsics (2004), Anne-Hélène Suárez-Girard (2003), Javier Albiñana Serain (2002), Juan Luis Vermal (2001), Carmen Martín Gaite (2000), Andrés Sánchez Pascual (1999) i Carlos Manzano (1998).

Biografia d'Ángel Crespo

Llistat d'autors i obres guardonades (pdf)

 

Serrat Crespo deixa la Junta Directiva

La reunió de la Junta Directiva celebrada el passat dimecres 17 d'octubre va certificar la decisió de Manuel Serrat Crespo d'abandonar aquest òrgan, del qual n'era vicepresident segon. La renúncia de Serrat Crespo ha estat acceptada per la Junta, presidida per Montserrat Conill i que en l'actualtat està integrada per tretze membres.

 

'El Butlletí' número 71 tracta sobre la indefensió jurídica del col·laborador

El Butlletí de l'ACEC número 71 arribarà en els pròxims dies als associats. Es tracta del primer número després de la reorganització dels elements de comunicació de l'Associació, que ha permés ampliar la informació que transmet l'entitat als seus associats i al conjunt de la societat a través del web.

El pròxim butlletí inclou un reportatge sobre la situació d'indefensió que viu a Espanya la figura del col·laborador als mitjans de comunicació. Aquesta informació ha estat elaborada arran del cas Cristina Peri Rossi, a la qual se li va comunicar que deixava de col·laborar a Catalunya Ràdio, on ho havia fet durant tres anys, sense cap dret a reconsideració o indeminització. El reportatge recull les opinions d'experts jurídics com Mario Sepúlveda, Ricard Avilés o Josep M. Loperena, així com representants de les entitats de defensa de drets d'autor com Antonio Tello (ACEC) o Dardo Gómez (Sindicat de Periodistes de Catalunya).

El Butlletí de l'ACEC número 71 inclou altres informacions com l'estat de la negociació per la còpia privada, que es troba en un moment molt crític per als interessos dels autors, la reforma dels estatuts de l'ACEC o un recull de comentaris publicats als mitjans entorn la figura de Carlos Trías, desaparegut el passat mes d'agost.

Amb la reorientació dels elements de comuniació de l'entitat, El Butlletí de l'ACEC redueix el seu nombre de pàgines (dotze en cada llengua, enlloc de les setze que tenia fins ara), ja que part d'aquesta informació es destina a El Quinzenal, amb l'objectiu de guanyar actualitat i dimensió.

 

L'Ateneu Barcelonès convoca eleccions per al proper dia 7 de novembre

Les candidatures estan presidides per Oriol Bohigas i Santiago Riera

 

Els aproximadament 3.000 socis de l'Ateneu Barcelonès, entre els quals hi ha un bon nombre d'associats de l'ACEC, estan convocats a les eleccions del proper dia 7 de novembre i hauran de tirar entre dues candidatures encapçalades, respectivament, per Oriol Bohigas, actual president, i Santiago Riera i Truèbols. La campanya electoral, ja començada, durarà fins el 6 de novembre.

El 17 de setembre, en sessió ordinària, la Junta Directiva de l'Ateneu Barcelonès va aprovar la convocatòria d'eleccions, i tres setmanes més tard, el 8 d'octubre, va proclamar les candidatures que reunien les condicions exigides. El relleu de l'actual Junta Directiva, que a finals dels 2007 complirà els quatre anys de mandat que s'estableixen estatutàriament, es decidirà entre dues propostes. La primera, encapçalada per l'actual president de l'Ateneu, Oriol Bohigas, té com a lema: "per la cultura i les idees" i inclou a personalitats com l'exconseller de Cultura Ferran Mascarell i l'historiador d'economia Francesc Cabana . La segona, presidida per Santiago Riera i Truèbols, que incorpora diversos membres de la junta sortint, té com a lema: "per un Ateneu participatiu, independent i transversal".

La campanya electoral finalitzarà el dia 6 de novembre, període durant el qual les candidatures podran informar els socis sobre els programes i les propostes electorals mitjançant els plafons situats a la primera planta del Palau Savassaona i els propers actes electorals que es realitzaran a l'Ateneu.

Més informació

 

 

 

ACEC • Canuda, 6, 5º • 08002 Barcelona • Tel. 93 318 87 48 • Fax 93 302 78 18 • secretaria@acec-web.org
redacció continguts: redaccio@hydramedia.info

 

Logo ACEC

Número 2 / 19 d'octubre de 2007

SUMARI

AGENDA
D'ACTIVITATS

En voz alta.
Antología de poetas
de los 50 a los 70

Presentació del llibre de Sharon K. Ugalde. Dilluns, 22 d'octubre, a les 19.30 hores a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

Golondrinas ocultas

Presentació del llibre de Marta Binetti. Dimarts, 23 d'octubre, a les 19.30 hores a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

El olor de tu nombre

Presentació del llibre de Marga Clark. Dilluns, 29 d'octubre, a les 19.30 hores a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

Cuatro hijos

Lectura de l'obra de León Febres Cordero. Dijous, 22 d'octubre, a les 19.30 hores a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès