Comunicat de la Junta Directiva

La Junta Directiva de l'ACEC, reunida a la seu social a les 10 hores del 10 de novembre de 2007, vol tornar a deixar constància entre els seus escriptors i traductors associats els següents principis estatutaris i recursos organitzatius:

         1.- L'ACEC va adquirir plena personalitat jurídica el 1993 amb l'objectiu prioritari de "defensar els drets morals i patrimonials dels associats, vetllant per la seva dignitat social, el compliment de la legislació sobre drets d'autor i promovent les reivindicacions professionals dels escriptors.

         2. D'acord als seus Estatuts, l'ACEC sempre ha condicionat la pertinença a l'entitat únicament i exclusiva a la titularitat de drets d'autor en forma de llibre editat per compte aliè, i de cap manera a la seva llengua d'escriptura o de publicació. D'aquesta manera, l'ACEC no només representa els interessos d'autors en català i en castellà i de traductors al català i al castellà, o que publiquen habitualment en les dues llengües, així com els dels associats que escriuen en altres llengües, sinó que a més integra en el seu sí autors de sensibilitats culturals i polítiques molt diverses.

         3. L'ACEC considera aquest principi com a irrenunciable i essencial, proposant, en conseqüència, el foment del debat intel·lectual respectuós, l'entesa i la difusió de la cultura en totes les seves llengües i la defensa de la llibertat de creació i expressió.

         4. A més dels canals habituals per a dirigir-se a les nostres assessories jurídica i fiscal, tant la Presidenta com el Secretari General i els Vocals de Junta, directament o a través de la secretaria, estan en tot moment a disposició dels autors associats, i es manté la tarda dels dimarts com a horari aconsellat per a plantejar-los personalment tot tipus de reivindicacions o consultes.

Barcelona, novembre de 2007

 

L'Ateneu Barcelonès rehabilita l'àmbit Canuda de la biblioteca

És la segona fase de la seva reforma integral, que acabarà el juny del 2008

El passat 12 de novembre van començar les obres de la segona fase de la reforma de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, les que afecten l'àmbit Canuda del centre. Aquesta sala va ser l'any 1906, quan l'Ateneu es va traslladar al carrer Canuda 6 –a l'antic Palau del Baró de Sabassona– la sala d'actes, però a finals dels seixanta va convertir-se en una ampliació de la biblioteca. Els treballs més importants de rehabilitació seran els que afecten la restauració de les pintures del sostre, del pintor del segle XVIII Francesc Pla, el Vigatà. Precisament, la pintura més gran d'aquest autor, una escena mitològica sobre el judici de Paris, es troba en aquesta sala. Però el que farà allargar les obres fins el juny del 2008 serà "la dificultat per reforçar tot el sostre", que està esquerdat, segons comenta el director de la biblioteca de l'Ateneu, Ferran Burguillos. Un altre dels treballs de reforma serà el cablejat de tota la sala per terra, arrencant el paviment, per tal d'instal·lar-hi les connexions elèctriques i d'accés a internet.

"La intenció és que aquest espai sigui la zona de consulta i moviment, mentre que la sala ja restaurada de l'àmbit Jujol quedi per estudiar", explica Burguillos. I és que a l'àmbit Canuda s'hi podrà consultar les obres de referència (enciclopèdies, diccionaris, etc.), hi haurà també l'hemeroteca, l'espai de treball multimèdia i el d'audició del fons musical. En total, s'hi podran consultar 18.000 volums d'accés obert, que, sumats als 6.000 que es troben a l'àmbit Jujol, farà un total de 24.000 volums. A més, la Biblioteca es vol especialitzar en l'estudi del segle XIX i en aquesta sala concreta hi haurà estudis sobre la cultura, la política i la societat catalanes, des de principi del segle XIX fins a la Guerra Civil Espanyola.

En aquesta mateixa segona fase de remodelació està també prevista la construcció d'un dipòsit amb una capacitat de 25.000 volums on hi anirà tot el fons de l'arxiu històric i el fons patrimonial (obres que van des de l'Edat Mitjana fins a mitjan segle XIX). L'objectiu principal de l'acondicionament del fons patrimonial és l'automatització completa d'un catàleg que abans es consultava manualment i que ara té introduïts aproximadament 83.000 documents, i que està integrat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya.

Restaurar tota l'escala noble que envolta l'ascensor, dissenyada pels arquitectes Josep Font i Gomà i Josep Maria Jujol, és un altre dels treballs d'aquesta segona fase, així com la restauració dels retrats dels socis il·lustres de l'Ateneu, quadres de finals del segle XIX que estaran penjats a la galeria de retrats de l'àmbit Canuda.

Actualment, la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès és la primera bibilioteca privada de Catalunya, tant per nombre de volums com per la importància dels seus fons. Hi alberga al voltant dels 300.000 documents, a més d'importants col·leccions periodístiques i un arxiu que compendia bona part de la cultura catalana moderna. D'entre les seves col·leccions cal destacar llibres dels segles XVI, XVII i XVIII i fons de manuscrits, incunables, gravats, mapes, plànols i fotografies.

Quan les obres acabin del tot (juny del 2008), la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès serà tot un referent a Catalunya, adequada per als socis de l'Ateneu, però cada vegada més pública, on el seu catàleg es podrà consultar tant presencialment com a Internet, i adaptada a les necessitats de la societat de la informació.

Reportatge sobre la biblioteca de l'Ateneu, publicat al Butlletí de l'ACEC número 70 (pdf)

 

L'ACEC nomena Socis d'Honor els escriptors i traductors de les primeres promocions

Es lliurarà un diploma a una trentena personalitats del món de les lletres

La Junta de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya ha decidit nomenar "Socis d'Honor" de l'entitat els escriptors i traductors de les seves primeres promocions. L'acte de lliurament dels diplomes corresponents als membres d'honor de l'ACEC es farà el proper dia 12 de desembre, a les 13 hores, a la sala Borralleras, adjunta al bar de l'Ateneu (carrer Canuda, 6, de Barcelona), en el transcurs d'un aperitiu.

Els 30 escriptors i traductors nomenats Socis d'Honor de l'ACEC són: Rafael Abella, Concha Alós, Enrique Badosa, Roser Berdaguer, Sara Berenguer, Àngels Cardona, José Carol, Jorge Colomer Fonts, Carme Comas, José Corredor-Matheos, Beatriz Doumerc, José García López, Ramón Gil Novales, Rosa Katz, Julio Manegat, Ana María Matute, Jesús Martínez Cajal, Carmen Pleyán, José María Portugués, Manuel Pujales, Antonio Rabinad, Miguel Reija Garrido, Luís Romero, Mercedes Salisachs, Marcela Sánchez Coquillat, Jean Schalekamp, Juana Trullás, Felio Antonio Vilarrubias, Pedro Voltes i Matilde Zagalsky. En la llista de nomenaments de Socis d'Honor estava inclós també Francisco Candel, traspassat ahir dijous 22 de novembre.

 

La desaparició de Paco Candel deixa un buit a les lletres catalanes

L'escriptor i periodista era considerat la veu dels immigrants i els més necessitats

 

L'escriptor i periodista Francesc Candel, membre de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, ha mort la matinada d'aquest divendres als 82 anys, a la clínica l'Aliança de Barcelona, on ha estat ingressat la darrera etapa de la seva vida, afectat per una greu malaltia respiratòria. La seva capella ardent s'instal·larà al Palau de la Generalitat durant tot el dia i l'enterrament es farà demà dissabte, a les dotze del migdia, a l'església de Nostra Senyora del Port a la Zona Franca. Candel era considerat, sobretot, la veu dels més necessitats i dels immigrants en les dècades dels 40 i 50, ja que la seva obra va girar entorn al fenòmen de la immigració durant l'època franquista.

Francesc Candel (València, 1925) és autor de més de quaranta llibres i una llarga llista d'articles periodístics. La seva obra "Els altres catalans" (1964) es va convertir en un element de referència per analitzar objectivament el fenomen de la immigració a Catalunya. L'any 2000 Candel va publicar, juntament amb l'historiador Josep Maria Cuenca, el llibre "Els altres catalans del segle XXI", que tracta els actuals moviments d'immigració a Catalunya.

Paco Candel ha estat, al llarg de la seva vida, estretament vinculat al barri de la Zona Franca, la realitat del qual ha transmés en nombroses ocasions mitjançant la seva obra literària i periodística. Entre la seva producció com a novel·lista i assagista figuren obres com "Hay una juventud que aguarda" (1956), "Donde la ciudad cambia su nombre" (1957), "Han matado un hombre, han roto el paisaje" (1959), "Parlem-ne" (1967), "Encara més sobre els altres catalans (1973)", "Un charnego en el senado" (1979), "Candel contra Candel" (1981), "Els altres catalans vint anys després" (1985), "La nova pobresa" (1988) i "El sant de la mare Margarida" (2000), entre d'altres. El periodista Genís Sinca estava preparant les seves memòries, que es publicaran a començament de l'any vinent.

L'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya va homenatjar Paco Candel en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya el 20 de juny de 2001 per la seva trajectòria i la seva vàlua humana i literària. En l'acte hi vn intervenir, a més del mateix Candel, els periodistes i escriptors Josep Maria Huertas i David Castillo, la lingüista Maria Lluïsa Pazos, l'especialista en cultura popular Rai Ferrer i l'autor de pròlegs d'obres de Candel, Paco Rodón. Les intervencions d'aquest homenatge van quedar registrades en el número 15 de la col·lecció "Cuadernos de estudio y cultura".

Entrevista a Francesc Candel, publicada al diari Avui el 18 de gener de 2001

Ana María Matute, Premi Nacional de les Lletres Espanyoles

El guardó està dotat amb 30.000 euros

 

L'escriptora i membre de l'ACEC, Ana María Matute, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, que concedeix el Ministeri de Cultura i està dotat amb 30.000 euros. El premi distingeix una obra prolífica, en què la imaginació i la fantasia hi han tingut un paper destacat. Nascuda a Barcelona el 1925, i membre de la Reial Acadèmia Espanyola des del 1998, Matute és autora de més d'una quarantena d'obres, entre les quals hi ha "Los soldados lloran de noche", "Luciérnagas" i "La oveja negra".

Vegeu les informacions aparegudes en premsa:

La Vanguardia / El Periódico de Catalunya / Avui / ABC

 

L'Aula dels Escriptors acull una lectura teatralitzada de l'obra de León Febres

Els assistents a la lectura de l'obra Cuatro hijos, de León Febres Cordero, ahir dijous 22 de novembre a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu, van poder participar en un singular acte: la lectura d'aquesta obra en un format teatralitzat a sis veus: Carmen Alda, Juan Calvo, Olivia del Castillo, Montserrat Conill, José Luis Giménez-Frontín, Alejandro Gómez-Franco i el propi León Febres.

L'Aula els Escriptors de la cinquena planta de l'Ateneu va ser motiu d'una senzilla però interessant adaptació escènica que va permetre ressaltar el text i que va facilitar la proximitat entre els lectors dels textos i el públic assistent. L'acte estava emmarcat en el programa d'activitats culturals de l'ACEC.

D'altra banda, el passat 23 d'octubre va tenir lloc, a la mateixa Aula dels Escriptors, la presentació del llibre Golondrinas ocultas, de Marta Binetti. Els encarregats d'introduïr l'obra de l'escriptora, ballarina i coreògrafa van ser Dante Bertini i Javier Tomeo.

Reportatge fotogràfic de la presentació de Cuatro hijos

Reportatge fotogràfic de la presentació de Golondrinas ocultas

 

 

 

 

ACEC • Canuda, 6, 5º • 08002 Barcelona • Tel. 93 318 87 48 • Fax 93 302 78 18 • secretaria@acec-web.org
redacció continguts: redaccio@hydramedia.info

 

Logo ACEC

Núm. 4 / 23 de novembre de 2007

SUMARI

AGENDA
D'ACTIVITATS

 

Lunas de arena

Presentació de lllibre de Dolors Millat. Dijous, 29 de novembre, a les 19 hores a la Sala Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès

 

X Premi de Traducció Ángel Crespo

Acte de lliurament del premi. Dimarts, 4 de desembre, a les 19.30 hores a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

Lliurament dels diplomes als socis d'honor de l'ACEC

Dimecres, 12 de desembre, a les 13 hores a la Sala Borralleras (adjunta al bar) de l'Ateneu Barcelonès

 

Conversaciones con el nicho 612

Lectura de l'obra de Pepa Cantanero. Dimarts, 18 de desembre a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès