www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 10  /  22 de febrer de 2008  

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


Espanya, molt per sota en la compensació per préstec bibliotecari

Espanya, segons les xifres a les quals ha tingut accés El Quinzenal, se situa molt per sota de la resta de països europeus en recaptació per la compensació per préstec bibliotecari. França, per exemple, va recaptar en l’últim exercici 22,6 milions d’euros per aquest concepte; Dinamarca, 20 milions; Holanda, 16,5 milions i, fins i tot, un país com Finlàndia, amb una població notablement inferior a l’espanyola, va arribar als 2,5 milions d’euros. Si comparem aquestes xifres amb la primera estimació que ha fet el Ministeri de Cultura sobre el que Espanya abonarà als autors aquest any –1,3 milions d’euros– les diferències que es plantegen són exageradament importants.

Espanya va accedir, després d’anuncis de possibles sancions per part de la UE, a aplicar aquesta compensació i ho va fer l’any passat, aprofitant la redacció de la nova Llei del Llibre, però amb uns termes irrisoris de 0,20 euros per llibre comprat. Com es posa de manifest en les dades comparatives amb la resta de països europeus, les quantitats que retornen als autors en concepte de drets pel préstec bibliotecari resulten insignificants.

 

AGENDA D'ACTIVITATS

Assemblea General Ordinària d'associats de l'ACEC >

Dimecres, 12 de març de 2008, a les 19 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

consulti properes activitats

 

 

 

al sumari
   
   

Ordre del dia de l’Assemblea General

L’Assemblea General Ordinària de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, que se celebrarà el proper dimecres 12 de març, a les 19 hores en primera convocatòria i a les 19.30 hores en segona, té el següent ordre del dia:

1.    Lectura de l’Acta de l’Assemblea General del 2007
2.    Informe de la Presidenta
3.    Aprovació, si escau, de la memòria d’activitats i comptable del 2007
4.    Aprovació, si escau, de les activitats i pressupostos del 2008
5.    Torn obert de paraules

L’Assemblea se celebrarà a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès (5a planta).

 
al sumari
   
   

Neix www.copia-privada-si.com, un web per explicar els avantatges de la còpia privada

El web www.copia-privada-si.com ha nascut amb l’objectiu de ser una font d’informació per a tota la societat sobre els beneficis de la còpia privada i la necessària protecció dels drets dels creadors de continguts. Aquesta és una de les iniciatives que han posat en marxa les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual, CEDRO, AIE, AISGE, DAMA, EGEDA y SGAE, davant la manca d’informació objectiva, les crítiques i la campanya desfavorable que s’està fent des de l’aprovació del cànon digital. Aquest espai a Internet, que van presentar dilluns passat a Madrid, consta de dos blocs: un informatiu, on s’inclou el contingut de la Llei de Propietat Intel·lectual, opinió d’experts i estudis sobre la racionalitat econòmica de la còpia privada. I un espai interactiu, on els ciutadans podran donar la seva opinió sobre el tema en fòrums de discussió. 

 
al sumari
   
   

Els autors socis de CEDRO ja poden demanar la prestació per a serveis sociosanitaris

CEDRO concedeix als seus socis autors una prestació extraordinària durant l'any 2008 de fins a 600 euros, per contribuir al  finançament de materials, tractaments i serveis sociosanitaris. Per a poder sol·licitar aquesta ajuda, els autors han de ser membres de l’entitat d’abans de l’1 de gener de 2008 i tenir, com a mínim, una antiguitat de sis mesos com a socis en el moment de demanar la prestació. Per fer la sol·licitud, han d’enviar a CEDRO les factures originals al seu nom de la contractació o compra corresponent realitzada el 2008, així com les seves dades bancàries i la prescripció mèdica, en els casos que sigui necessari. Un cop rebuda aquesta documentació, l’entitat abonarà el 75% de l’import de cadascuna de les factures rebudes, fins a arribar a la quantitat de 600 euros.

La data límit de recepció d’aquesta documentació és el 16 de gener de 2009.

Més informació

 
al sumari
   
   

Hereu lliura a Corredor-Matheos el Ciutat de Barcelona

 
L'alcalde de Barcelona lliura el guardó a José Corredor-Matheos
F: ICUB

José Corredor-Matheos va rebre, el passat 13 de febrer el Premi Ciutat de Barcelona 2007 de literatura castellana, de mans de l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu per la seva obra Un pez que va por el jardín. L’acte de lliurament va tenir lloc al Palau de la Música amb motiu del seu centenari, ja que habitualment aquesta cerimònia se celebra a l’Ajuntament.

Entre la resta de guardonats dels Ciutat de Barcelona d’enguany hi va haver l'actor Ramon Madaula, pel seu paper de Diderot en l'exitosa obra de teatre El llibertí; el director Pere Portabella, per la pel·lícula El silenci abans de Bach, i el cantant de La Troba Kung-Fú, Joan Garriga. En la categoria de literatura catalana es va premiar Jordi Llovet ,per la seva traducció de Les flors del mal, de Charles Baudelaire.

Més informació sobre els Premis Ciutat de Barcelona

 
al sumari
   
   

Mor Alain Robbe-Grillet, ideòleg del ‘nouveau roman’

L’escriptor francès, de 85 anys, deixa una obra basada en el trencament dels límits estilístics i formals

 
Alain Robbe-Grillet
F.: El País

Una aturada cardíaca va acabar, el passat 18 de febrer a Caen (França), amb la vida de l’escriptor i cineasta francès Alain Robbe-Grillet. Gran pontífex del nouveau roman, corrent literària que a la dècada dels anys 50 va plantejar canviar el realisme imperant en la manera de narrar a base de recerques formals radicals, Robbe-Grillet passarà a la història per haver redactat el manifest fundacional d’aquest moviment, que va aplegar veus com Michael Butor i Nathalie Sarraute.

Autor de Las gomas, El mirón i La casa de citas, l’escriptor francès va publicar l’any 2001 la seva novel·la Reanudación, traduïda, com altres dels seus títols, a Anagrama. Amb aquesta onzena obra, en la qual recuperava la seva obsessió pel sexe, trencava vint anys de silenci narratiu. Però va continuar fins a l'últim moment amb el seu afany de trencar límits, i l'any passat va publicar Un roman sentimental, últim text d'aquest empedreït provocador, que va ser la culminació de la seva afició pel marquès de Sade.

A més de la literatura, un altre dels interessos de Robbe-Grillet va ser el cinema. Va escriure guions reconeguts, com L’année dernière à Marienbad, del cineasta Alain Resnais. El 2004 va ser nomenat membre de l’Acadèmia Francesa, tot i que mai va arribar a prendre possessió formal del seu càrrec.

La notícia a la premsa francesa:

Le Figaro / Le Monde / Libération / Lire / Le Nouvel Obsérvateur

 

 
al sumari
   
   

L’ACEC acull la presentació teatral del poemari ‘Talking Heads’

 
Juan Carlos Elijas, durant l'acte de presentació del poemari
Foto: Carme Esteve

L’autor Juan Carlos Elijas va presentar, l’11 de febrer a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès, el llibre Talking Heads, un poemari pensat com a espectacle (esperpentacle, segons Elijas) que combina el recital poètic i l’acció teatral en la línia del cabaret. El poeta tarragoní va intercalar deu poemes propis amb fragments musicals de la mítica banda de pop Talking Heads i quatre cançons en directe interpretades per Áfrika Fuónder i Juan Zarppa. Durant el recital, Elijas va triar diferents barrets (monteres, tricornis, còfies, etc.) i, acompanyat d’una calavera, va donar sentit als temes de cada poema.

Talking Heads, editat per Silva Editorial, està il·lustrat amb aquarel·les de Lipe Pidal i és el sisè treball de Juan Carlos Elijas, que també ha publicat Vers.o.s atávicos, La tribu brama libre; Versus inclusive, LasTres (que culmia la trilogia Poetria 1998-2004) i Camino de Extremadura.

Galeria de fotos

 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info