www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 21  /  25 de juliol de 2008  

Antoni Comas: “Ens sembla perfecte que es potenciï l'edició en català, però sense deixar de banda la castellana"

Per què el Gremi d’Editors de Catalunya creu necessària una acció com la creació del Fòrum Atlàntida?

El que volem és potenciar la idea de que l’editor té un paper important en la societat, explicar la seva funció i projectar-la a la societat. El que no es pot fer és deixar de banda la importància de la indústria editorial catalana com ha passat els últims anys. Hem de recuperar la posició de Barcelona i Catalunya com a referents en el món de l’edició internacional, l’hegemonia que vam tenir clarament la dècada de 1970.

Què ha passat, doncs?

No hi ha hagut una política de conservació. Amb el temps se’ns ha deixat de banda, i és una cosa que no s’entén, tenint en compte que la primera potència industrial a Catalunya és l’edició. L’exemple clar el vam tenir a la fira de Frankfurt; allà es va actuar com si no existíssim i es va mostrar només una part del que en realitat som.

Creu que el fet que la Generalitat potenciï només l’edició en llengua catalana ha perjudicat la indústria editorial catalana?

Ens sembla perfecte que es potenciï la llengua i la literatura catalanes, però sense deixar de banda tot el demés. Per a nosaltres, els editors, el castellà és el nostre anglès, perquè és el que dóna internacionalitat a  l’edició catalana, és el nostre pont entre Europa i Amèrica, on el nostre mercat és el llatinoamericà. D’aquesta manera és com formem i potenciem el nostre clúster [concentració d’empreses relacionades entre elles que formen un grup productiu amb avantatges per competir]. De fet, aquest cluster és el que ens ha permès ser qui som i invertir en l’edició en llengua catalana.

Però, mirant les xifres de 2006, sembla que la producció a Catalunya no va malament, sobretot pel que fa a llibres en llengua castellana…

No, evidentment que no. Es tracta més aviat d’una qüestió d’imatge: intentem recuperar l’esperit que qualsevol persona que vulgui saber del món editorial a Espanya hagi de passar per aquí, per Catalunya. Ara segurament passa per Madrid i això, a la llarga, pot ser un perill. El públic, aquí a Catalunya, demana llibres en llengua castellana i nosaltres, com a empresa, hem de mirar el que el públic vol. La nostra projecció és a tot el món, no es pot tenir una mentalitat localista.

Què serà exactament el Fòrum Atlàntida? Com pot ajudar a recuperar aquesta imatge?

Serà un conjunt de seminaris i de conferències amb representants del sector del llibre que realitzarem anualment o cada dos anys; encara ho estem perfilant. La primera trobada la farem cap el 4 o el 6  de novembre, en el marc de La Nit de l’Edició. Serà una bona manera d’explicar el paper i la funció social de l’editor i tornar a posicionar Barcelona com a referent de l’edició internacional.

 

 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info