www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 25  /  17 d'octubre de 2008  

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


L’ACEC aprova mesures de reajustament econòmic

La Junta Directiva de l’ACEC  introdueix mesures per a la millora i estalvi de despeses en activitats, serveis i gestió

La Junta Directiva de l’ACEC, en la seva última reunió del passat mes de setembre, davant la incertesa, –finalment, positivament aclarida– de la recepció d’una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes i davant la sorprenent denegació de subvenció per part de la Dirección General del Libro y Bibliotecas del Ministeri de Cultura, així com per l’encariment progressiu dels nostres habituals serveis, que no es correspon a un paral·lel augment de les subvencions anuals, va adoptar per unanimitat una sèrie de mesures amb caràcter d’urgència, que han de redundar en una millor administració i estalvi dels nostres recursos.

Així doncs, en l’execució dels programes previstos en els pressupostos anuals, la Secretaria General i Tresoreria:

  1. Llevat de casos i circumstàncies excepcionals, aplicaran la supressió dels comunicats informatius en paper, de continguts sempre desfasats i cars de producció i distribució, i la Comissió de Comunicació centrarà els seus treballs en l’elaboració d’El Quinzenal informatiu telemàtic i en una actualització i manteniment diari de la nostra pàgina web. En la mesura que sigui possible, el manteniment del web serà assumit per la secretaria de l’Associació, dins de les seves funcions habituals.
  1. Per a la gestió de les nostres activitats i serveis, evitaran la contractació d’empreses de serveis, en cap de les seves modalitats jurídiques, ja fossin abonades mitjançant facturació específica o per facturació mensual, i es contractarà el personal auxiliar imprescindible per a la realització de programes concrets, individualment i facturats per hores.
  1. Plantejaran a la nostra Assessoria fiscal un nou sistema de tarifes de la declaració de l’IRPF, ja que s’entén que les tarifes individuals no s’haurien d’aplicar tractant-se d’un col·lectiu d’aproximadament 200 usuaris.

La Junta també va decidir deixar en suspens projectes culturals aprovats en els pressupostos anuals –com el cas del cicle sobre “L’excel·lència”– fins que no s’aclarís la concessió de subvencions de la ILC, que ha estat confirmada posteriorment. Finalment, s’estan estudiant altres mesures destinades a fer rendibles les nostres iniciatives en l’àmbit de la cultura.

Es  comunica oficialment aquest acord a tots els associats, mentre la Secretaria resta a la seva disposició per a contestar, sobre el tema, qualsevol tipus de consulta.

En nom de la Junta Directiva,
El Secretari General
Octubre 2008

 

 

AGENDA D'ACTIVITATS

Taller de literatura i psicoanàlisi. 'La creació literària i el concepte d'autor' >

Quarta sessió d'aquesta modelitat d'investigació creativa on desplegar les diferents formes d'aproximació a la intersecció de literatura i psicoanàlisi. Amb la participació d'Antoni Colom i Alejandro Gómez-Franco. Dijous, 23 d'octubre, a les 20 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Arteterapia (la creación como proceso de transformación)' >

Presentació del llibre, amb la participació dels seus autors: Julio Álvarez, MIreia Bassols, Eva Bonet, Alejandro Gómez-Franco, Joan-Pierre Klein, Teresa Monsegur, Zulema Moret, José Manuel Pagán i Mary Davison. Dimecres, 29 d'octubre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

Encontres080. Noves veus II >

Nova sessió d'aquest cicle, coordinat per Albert Tugues, amb la participació de Miriam Reyes i Laia Martínez. Dijous, 6 de novembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'm@res online'>

Presentació del llibre de Pura Salceda, amb la participació d'Iván Tubau, Miquel de Palol i Basilio Rodríguez Cañada. Dimecres, 12 de novembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

Encontres080. Poesia i humor>

Nova sessió d'aquest cicle, coordinat per Albert Tugues, amb la participació de Neus Aguado i Marc Romera . Dijous, 4 de desembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

 

consulti properes activitats

al sumari
   
   

L’alt nivell de les VIII Jornades Poètiques projecten aquest certamen com una cita de referència

 
El recital de clausura va comptar amb veus importants de la poesia espanyola
F: Carme Esteve

La vuitena edició de les Jornades Poètiques de l’ACEC, celebrades a la sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès, entre el 6 i el 9 d’octubre, van confirmar, no només que es tracta de l’acte de major projecció que organitza l’Associació, sinó que és un certamen cultural que cada vegada té un relleu més notable a la ciutat. Les quatre sessions de les Jornades així ho van constatar, amb intervencions d’alt nivell i un ampli ventall d’autors participants, de totes les edats i estils, i en llengua castellana, catalana i gallega.

Aquesta edició, segons valora Miquel de Palol, membre de la Comissió organitzadora –juntament amb David Castillo, José Luis Giménez-Frontín, José María Micó i Jordi Virallonga–, és “un model molt madur i la fórmula adequada que consolida les Jornades Poètiques”. Palol destaca la “diversitat d’autors que hi han participat” i el fet que s’hagi posat “més accent a les lectures poètiques” que en edicions anteriors.

 
José María Micó, Francisco Brines i Montserrat Conill durant la inauguració
F: Joan Roca

Per altra banda, Micó ressalta la importància precisament de “combinar conferències de grans poetes amb la lectura d’obres poètiques, sempre en un context de seriositat”. En aquest sentit, el nivell de les ponències va quedar realment palès amb les intervencions de Suso de Toro i Ferran Sáez –amb el tema “Poesia i música– i Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas –que van parlar d’“Els poetes i l’imaginari col·lectiu”–.Les Jornades d’enguany, però, ja van obrir amb una gran conferència inaugural que va oferir el Premi Nacional de les Lletres i Premi Nacional de Poesia Francisco Brines, que va reflexionar sobre el procés de creació poètic, a través de la seva pròpia experiència. Pel que fa a l'acte de cloenda, cal destacar la gran qualitat de tots els participants al recital poètic –María Victoria Atencia, Antonio Colinas, Joquim Horta, Chantal Maillard, Pere Rovira i Manuel Rivas–, molts d'ells vinguts des de fora expressament per recitar els seus versos a les Jornades.

Les VIII Jornades Poètiques de l’ACEC han estat patrocinades per CEDRO, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ateneu Barcelonès. L’Associació recollirà totes les intervencions en un nou volum de la col·lecció Cuadernos de Estudio y Cultura.

Consulteu les cròniques de les VIII Jornades Poètiques:

Sessió 1 (6-10-2008)
Sessió 2 (7-10-2008)
Sessió 3 (8-10-2008)
Sessió 4 (9-10-2008)

 

 

al sumari
   
   

L’ACEC recull les Jornades Poètiques del 2007 en un nou volum de ‘Cuadernos de Estudio y Cultura’

El número 30 de la col·lecció inclou les ponències i una selecció de poemes llegits a les Jornades celebrades de l’1 al 4 d’octubre de 2007

 

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) va presentar el passat 9 d’octubre, en el marc de les VIII Jornades Poètiques, el volum número 30 de la col·lecció Cuadernos de Estudio y Cultura, que recull les intervencions de les anteriors Jornades Poètiques de l’ACEC, celebrades a l’Ateneu Barcelonès, entre l’1 i el 4 d’octubre de 2007. José Luis Giménez-Frontín, secretari general de l’ACEC, va explicar durant la presentació que “es tracta d’una edició molt cuidada i molt pulcra” i va recordar que els socis poden sol·licitar el llibre a l’entitat; durant les jornades es va oferir a tots els assitents.

La publicació conté la conferència inaugural, ‘Poesía y pensamiento’, a càrrec d’Andrés Sánchez Robayna, les sis ponències dedicades a ‘Tiempo y poesía’, així com una selecció dels poemes llegits durant les quatre sessions de lectura poètica. Els convidats van ser: Narcís Comadira, Carles Duarte, Miguel Anxo Fernán-Vello, Francisco Ferrer Lerín, Feliu Formosa, Sergi Jover, Felipe Juaristi, Teresa Rita Lopes, Eduardo Moga, Luz Pichel, Josep Piera, Carmen Plaza, Jaume Pont, Andrés Sánchez Robayna i Jaime Siles.

Sumari de Cuadernos de Estudio y Cultura número 30

Consulteu tots els números publicats

 
al sumar
   
   

Miquel de Palol guanya el Premi Mallorca de narrativa

 
Miquel de Palol durant les VIII Jornades Poètiques de l'ACEC
F: Carme Esteve

Miquel de Palol, vicepresident de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ha estat guardonat amb el Premi Mallorca de Creació Literària 2008, en la seva modalitat de narrativa, amb l’obra L’Illa dels morts.

Palol, que va signar amb el pseudònim de Pepet Gitano, va recollir el guardó, atorgat pel Consell de Mallorca, el passat 14 d’octubre. Durant l’acte de lliurament, l’autor va explicar que l’obra és “una xarxa de relacions infinites” entre un grup de gent que “estan reunits amb la intenció de ressuscitar l’heroïna Alcestis que acaba de morir” i va afegir que l’obra està relacionada amb les seves anteriors novel·les emmarcades en la sèrie Exercicis sobre el punt de vista. Per altra banda, Joan Mas i Vives, president del jurat, va descriure L’Illa dels morts com a “una novel·la d’atmosfera densa, barroca i decadent” i va dir que es tracta d’una obra “complexa, d’un joc macabre i especulatiu”. Palol espera que aquest premi "serveixi per ajudar el llibre i per a que la literatura recuperi més espai al món editorial, sobretot la literatura en llengua catalana".

Miquel de Palol (Barcelona, 1953) ha estat reconegut amb diversos premis al llarg de la seva carrera de poeta i narrador, entre els quals cal destacar el premi de poesia Carles Riba, l’any 1982, amb El porxo de les mirades, també distingit amb el premi Crítica de Serra d'Or el 1984. La novel·la El jardí del set crepuscles fou guardonada amb el premi Joan Crexells (1989), el premi de la crítica Serra d'Or (1990), el premi Nacional de la Crítica (1990) i el premi Nacional de Literatura Catalana (1990). A partir dels anys 90 va iniciar la producció narrativa entre el relat fantàstic i llegendari i l'especulació filosòfica, i són molts els títols que ha publicat des de llavors.

En aquesta quarta edició dels premis Mallorca, han estat també guardonats Bernat Nadal (poesia), amb l’obra Oratori d’atricions i Gemma Pasqual (narrativa juvenil), amb E=mc2. Joan Carles Bellviure, amb l’obra Residents, i Josep Maria Miró, amb La dona i el debutant han compartit ex aequo el Premi Teatre Principal de Textos Dramàtics.

 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info