www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 29  /  12 de desembre de 2008  

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


Comunicat a tots els associats de l’ACEC

La Junta Directiva de l’Associació d’Escriptors de Catalunya s’ha reunit de manera extraordinària el 3 de desembre de 2008, per tal de tractar com a únic punt de l’ordre del dia la substitució temporal del seu Secretari General, José Luis Giménez-Frontín, que s’ha vist obligat a deixar temporalment les seves funcions per problemes de salut. Per assegurar la normalitat en el funcionament diari de la institució, la Junta ha acordat proposar a Anna Caballé Masforroll, membre de la Junta i fins ara secretària de la Comissió de Cultura, que es faci càrrec de la Secretaria General des de la data i fins al proper 23 de març, dia previst per a l’elecció de la nova Junta Directiva.

Acceptada la proposta per unanimitat, la Junta desitja fer constar el seu absolut suport i solidaritat amb José Luis Giménez-Frontín, que tant ha treballat en benefici de la nostra institució, i confia en que es recuperi quan abans sigui possible, pel bé de tots.

Barcelona, 3 de desembre de 2008

AGENDA D'ACTIVITATS

'Temblor del árbol' >

Presentació del llibre de Teresa Ortiz, amb la participació d'Àngels Cardona i Josep Anton Soldevilla. Dilluns, 15 de desembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

Taller de literatura i psicoanàlisi. 'La creació literària i el concepte d'autor' >

Sisena sessió d'aquesta modelitat d'investigació creativa on desplegar les diferents formes d'aproximació a la intersecció de literatura i psicoanàlisi. Amb la participació d'Antoni Colom i Alejandro Gómez-Franco, coordinadors del taller. Dijous, 18 de desembre, a les 20 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

al sumari
   
   

Els socis poden sol·licitar els ajuts extraordinaris de CEDRO fins el 16 de gener  

El proper 16 de gener finalitza el termini per a sol·licitar la prestació extraordinària de 2008 que CEDRO destina als autors associats per a contribuir al finançament de serveis sociosanitaris. Aquest ajut, previst a la Llei de Propietat Intel·lectual, que determina que les entitats de gestió han de destinar un 20% de la compensació per còpia privada que recapten per a formació i assistència, consisteix en l’abonament del 75% de l’import de cada factura dels materials i serveis que necessitin els autors, amb un límit de 600 euros. La poden sol·licitar els escriptors, traductors i periodistes associats des d’abans de l’1 de gener de 2008 amb antiguitat a l’entitat almenys de sis mesos.

Els socis es poden descarregar l’imprès de sol·licitud o demanar-lo a CEDRO per telèfon o correu electrònic.

CEDRO ha concedit durant aquest any 2.497 ajuts de fins a 600 euros per a finançar l’adquisició de serveis o materials sociosanitaris, com material òptic, ortopèdic, cirurgia ocular, tractaments dentals i teràpia psicològica, entre d’altres. El 2007, l’entitat va atorgar 3.149 prestacions extraordinàries entre els seus socis.

Més informació

'Fiebre y ciudad' >

Presentació del llibre d'Andreu Navarra Ordoño, editat per Diógenes Internacional Ediciones, amb la participació d'Eduardo Moga i Isabel Huete. Dilluns, 12 de gener, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

Encontres 080. Poesia eròtica>

Nova sessió d'aquest cicle, coordinat per Albert Tugues, amb la participació de Miquel de Palol i Pura Salceda. Dimarts, 13 de gener, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'El murmullo de las aguas bravas' >

Presentació del llibre de Francisco Zaragoza, de l'editorial Hipálage, a càrrec de Lluís Martí. Dilluns, 19 de gener, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

al sumari
   
   

Les tarifes per còpia privada fan disminuir un 30% la recaptació per als autors

 

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) ha calculat que les tarifes establertes el passat mes de juny als equips, aparells i suports per compensar els autors per la còpia privada de les seves obres, farà disminuir la recaptació de l’entitat en un 30%. Aquest descens, provocat sobretot per les tarifes corresponents als aparells d’impressió multifuncionals, els més comercialitzats, que passen de 15 a 7,95 euros, en el cas de la injecció a tinta, i de 15 a 10 euros, en els làser, afecta directament al repartiment anual que CEDRO fa individualment a milers d’autors, així com a les prestacions assistencials a autors.

Per altra banda, cal recordar que aquesta nova ordre ministerial –que estableix la relació de dispositius subjectes al pagament d’aquesta compensació i les quantitats aplicables a cadascun d’ells– contempla que els autors i editors de llibres i publicacions assimilades rebran per primera vegada una compensació per a les còpies privades de les seves obres en suports de gravació, com CD i DVD i en dispositius com els llapis de memòria USB o altres targetes de memòria. Tot i així, aquesta compensació serà només de l’1,1% del total recaptat, ja que la resta s’ha assignat a titulars d’altres tipus d’obres.

Aquesta relació d’aparells i les tarifes que se’ls aplica s’ha de revisar cada dos anys.

Més de 32 milions repartits durant el 2008

CEDRO ha repartit durant el 2008 entre els autors i editors associats 32,2 milions d’euros en concepte de drets de reproducció per les còpies dels seus llibres, revistes i partitures que es van fer el 2007. Aquesta quantitat representa un increment del 25,53% respecte l’any passat. L’import que ha percebut cada autor, que procedeix de la recaptació que l’entitat va realitzar el 2007, depèn, a banda del volum d’aquesta recaptació, de tres factors: del número de les seves obres publicades els últims anys; del tema o material d’aquestes obres i, en el cas dels llibres, també del seu preu de venda al públic, tal i com estableix el reglament de repartiment de CEDRO.

Consulteu els números 19 i 28 d'El Quinzenal

'La feria de los sentidos' >

Presentació del llibre de Mercedes Sánchez, editat per Maikalili, a càrrec de David Castillo. Dilluns, 26 de gener, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

 

consulti properes activitats

al sumar
   
   

Trobades literàries, tallers i presentacions de llibres a l’ACEC

 
Esperanza Navarro
F: Carme Esteve

L’actriu Esperanza Navarro, acompanyada per Ramon Ripoll i Maria Dolores Gispert, va presentar la seva novel·la Los fantasmas y el agua (Marrè Produccions Editorials), el passat 1 de desembre, a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès. L’obra, la primera que escriu Navarro, se situa a Venècia i narra les inquietuds d’una escriptora que arrossega una frustració que la priva de l’èxit i de l’amor.


Galeria fotogràfica

 
Marc Romera i Neus Aguado
F: C. Esteve

Per altra banda, l’ACEC va oferir, el passat dijous 4 de desembre, una nova sessió del cicle Encontres 080, coordinat per Albert Tugues. Sota el títol “Poesia i humor?”, els escriptors Neus Aguado i Marc Romera van debatre sobre fins a quin punt l’humor pot ser un tema interessant dins el món de la poesia. L’objectiu de la sessió, segons Tugues, era explicar que “mitjançant l’humor, la ironia i la sàtira es pot fer bona poesia, poesia de qualitat que parla de coses interessant d’una manera més fresca”. Durant la tertúlia, es van mencionar diferents poetes, tant en llengua catalana com castellana, que combinen poesia satírica o humorística amb altres tipus de poesia, com Pitarra i el Rector de Vallfogona o Quevedo, Góngora i Cervantes, autors aquests tres últims que “utilitzaven la poesia satírica per criticar-se entre ells”. Una altra de les conclusions de la trobada va ser que “els poetes exclusivament humoristes no existeixen”.

La propera sessió del cicle Encontres 080 tindrà lloc el 13 de gener de 2009 i, amb la participació de Miquel de Palol i Pura Salceda, tractarà sobre la poesia eròtica.

Galeria fotogràfica

Properes activitats

L’ACEC continua la seva programació cultural d’aquest mes de desembre el proper dilluns, 15, a les 19.30, amb la presentació del llibre Temblor del árbol, de Teresa Ortiz, a càrrec d’Àngels Cardona i Josep Anton Soldevilla.

El 18 de desembre, abans de la pausa nadalenca, Antoni Colom i Alejandro Gómez Franco, oferiran la sisena sessió del taller de literatura i psicoanàlisi, que, sota el títol, “La creació literària i el concepte d’autor”, tornarà a desplegar les diferents maneres d’aproximació a la intersecció entre literatura i psicoanàlisi. L’acte se celebrarà a les 20 hores i tindrà continuïtat, com cada mes, al bloc: http://escrituraypsicoanalisis.blogspot.com.

El mes de gener, per altra banda, ve marcat per la presentació de llibres, de diferents gèneres i autors. Així, dilluns 12, a les 19.30 hores, l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès acollirà la presentació de Fiebre i ciudad, d’Andreu Navarra (Diógenes Internacional Ediciones), a càrrec d’Eduardo Moga i Isabel Huete.

Lluís Martí serà l’encarregat, el dia 19, de presentar l’obra de Francisco Zaragoza El murmullo de las aguas bravas (Editorial Hipálage); i dilluns 26 de gener, a la mateixa hora, David Castillo presentarà La feria de los sentidos (Maikalili Edicions), de Mercedes Sánchez.

 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info