Català - Castellano
DARSE DE ALTA
Mor Giuseppe Tavani, el primer filòleg italià que va ser catedràtic de català
Noticia anterior
Noticia siguiente
Mor Giuseppe Tavani, el primer filòleg italià que va ser catedràtic de català
ACEC  24/3/2019



E l Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat va infor­mar ahir en un comu­ni­cat de la mort del filòleg italià Giu­seppe Tavani (Roma, 1924). Tavani va ser el pri­mer catedràtic de cata­lanística a Itàlia i va ser guar­do­nat amb la Creu de Sant Jordi (1997) pel seu tre­ball en pro de la llen­gua cata­lana. La seva tasca ha dei­xat a Itàlia una estela de estu­di­o­sos que van des­co­brir el català gràcies a la seva feina.


 

El filòleg també va ser merei­xe­dor per la seva tasca del premi inter­na­ci­o­nal Ramon Llull (2004). Aquest guardó, en reco­nei­xe­ment a la tasca de difusió de la llen­gua cata­lana a l’estran­ger, el va rebre de les mans de l’ales­ho­res pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pas­qual Mara­gall. Tavani va ser un gran defen­sor de la llen­gua cata­lana tant pel que fa als àmbits docents com en d’altres de caràcter més social i popu­lar.


 

El filòleg, un dels roma­nis­tes ita­li­ans més pres­ti­gi­o­sos, va ser soci fun­da­dor i vice­pre­si­dent de l’Asso­ci­a­zi­one Ita­li­ana di Studi Cata­lani i va con­sa­grar-se a la recerca de la poe­sia medi­e­val i la poe­sia moderna ita­li­ana, cata­lana, por­tu­guesa i his­pa­no­a­me­ri­cana. Catedràtic de filo­lo­gia romànica de la Uni­ver­si­tat La Sapi­enza de Roma, Tavani va ser també el vice­pre­si­dent de l’Asso­ci­ació Inter­na­ci­o­nal de Llen­gua i Lite­ra­tura Cata­la­nes.


 

La dele­gació del govern català a Itàlia ha lamen­tat i expres­sat en un mis­satge a Twit­ter el con­dol per la mort de Tavani i ha expli­cat que és “un honor” poder aco­llir el fons bibli­ogràfic del filòleg, amb més d’un miler d’exem­plars.





Artículos relacionados :

    No hay artículos relacionados
Noticia anterior
Noticia siguiente


Carrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat