Català - Castellano
¡Asóciate!
‘El viatge al passat’, de Stefan Zweig
Noticia anterior
Noticia siguiente
‘El viatge al passat’, de Stefan Zweig
  11/5/2025



U na novel·la segons els editors de 1984 breu, intensa i d’una delicadesa feridora · L’autor condensa temes recurrents a la seva obra: la pèrdua, el pas del temps, la fragilitat dels ideals davant la realitat i la tragèdia de la història europea

Dimecres arribarà a les llibreries El viatge al passat, de Stefan Zweig (Edicions de 1984), en una traducció de Ramon Monton. La novel·la és la història dels retrobaments amb regust amarg entre un home i una dona que es van estimar i que creuen que encara s’estimen. Un home jove, pobre i mogut per una “voluntat fanàtica” s’enamora de la dona del seu ric benefactor, però l’envien uns quants mesos a Mèxic per a una missió de confiança. La Gran Guerra esclata. Ells no es tornen a veure fins nou anys més tard. L’amor ho pot resistir tot? El desgast del temps, la traïció, una tragèdia?

De la seva extensa obra, Edicions de 1984 també ha publicat: La confusió de sentiments, La dona i el paisatge, Els prodigis de la vida i Amerigo: La crònica d’un error històric.

Stefan Zweig (Viena, 1881 – Petrópolis, Brasil, 1942) va ser poeta, dramaturg, novel·lista, assagista i biògraf austríac. D’origen jueu, va néixer en una família acomodada i va estudiar filosofia a la Universitat de Viena. Exiliat al Brasil, el 1942 es va suïcidar juntament amb la seva segona dona, convençut que l’Alemanya nazi guanyaria la guerra i sotmetria el món als seus ideals.
Laura Baena i Josep Cots, responsables d’Edicions de 1984, expliquen de l’obra:
“Hi ha llibres que arriben a les nostres mans amb la força d’un missatge contingut durant dècades. El viatge al passat, de Stefan Zweig, és una d’aquestes obres: breu, intensa i d’una delicadesa feridora. Publicada pòstumament, aquesta novel·la és una peça clau per a entendre el combat interior d’un dels grans escriptors europeus del segle XX davant la devastació moral i emocional provocada per la guerra. En l’obra, l’amor i el temps xoquen com dues forces irreconciliables, i l’individu esdevé testimoni i víctima d’una Europa que s’autodestrueix.

Zweig, amb la seva prosa neta i carregada de clarividència, ens situa davant una pregunta que avui encara ressona amb una actualitat inquietant: ¿és possible tornar, intactes, a l’amor del passat? Aquesta és una història de reencarnació amorosa fallida, però també una denúncia subtil i desesperada d’un món que ha perdut el nord. L’autor no moralitza; observa, dissecciona, i deixa que el silenci dels seus personatges ens interpel·li. A més, la publicació pòstuma del text fa que s’entengui sovint com una mena de testament literari breu, on l’autor condensa temes recurrents a la seva obra: la pèrdua, el pas del temps, la fragilitat dels ideals davant la realitat i la tragèdia de la història europea.

Republicar avui El viatge al passat és una invitació a mirar enrere sense nostàlgia i a entendre que el cor humà, com la història, sovint avança amb passos que desconeixem. En un moment històric marcat pels exilis, les ruptures i la recerca desesperada d’un sentit, aquesta novel·la breu però fonda ens ofereix una lectura incòmoda i necessària.”


Vilaweb




Artículos relacionados :

    No hay artículos relacionados
Noticia anterior
Noticia siguiente


Carrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat