HAZTE SOCIO
Català - Castellano
Guillermo Martínez guanya el Nadal amb una fantasia sobre l'Alícia de Carroll. El dramaturg Marc Artigau s'alça amb el Pla gràcies a la novel·la 'La vigília'
Noticia anterior
Noticia siguiente
Guillermo Martínez guanya el Nadal amb una fantasia sobre l'Alícia de Carroll. El dramaturg Marc Artigau s'alça amb el Pla gràcies a la novel·la 'La vigília'
ACEC  7/1/2019L 'escriptor Guillermo Martínez (Bahía Blanca, Argentina, 1962) ha obtingut el Premi Nadal de Novel·la amb la seva obra Los crímenes de Alicia. Ambientada en l'univers d'Alícia en el país de les meravelles, Martínez situa la trama en una germandat que porta per nom el de l'autor de la celebèrrima novel·la, Lewis Carroll, i on passen crims misteriosos. El professor de lògica Arthur Seldom i un jove estudiant de matemàtiques uneixen forces per investigar què passa. És un relat que recorda una anterior obra seva, Los crímenes de Oxford.


Per a Marc Artigau, guanyador del Pla, rebre un premi no és una cosa nova. Gairebé totes les seves obres teatrals i bona part de la seva poesia venen acompanyades de distincions. L’autor ha conreat la novel·la juvenil i el ‘thriller’ al costat de Jordi Basté. Fa tan sols uns mesos, el setembre passat, tots dos van publicar la novel·la Els coloms de la Boqueria, protagonitzada pel detectiu creat per tots dos, que, casualment, es diu també Martínez, Albert Martínez.  Amb La vigília tria un nou camí.  Així, el protagonista de la novel·la, Raimon, escriu contes per a la ràdio –un detall que Artigau extreu de la seva pròpia experiència– i viu amb el seu germà Blai, un noi una mica inestable. Un dia rep la proposta d’exercir d’escrivent de la biografia d’una dona gran, cosa que el portarà a descobrir el que amaga aquesta oferta, pel que sembla gens innocent.


La dotació del Nadal, 18.000 euros, no arriba ni de lluny a les cotes econòmiques del Planeta, el grup editorial que l’acull des de 1990, tot i que en general, tret d’excepcions, el premi sol venir acompanyat d’una més inqüestionable solvència literària. En aquesta ocasió, el jurat ha estat integrat pels escriptors Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i l’editor Emili Rosales, i les obres presentades ascendeixen a un total de 343 originals, mentre que la dotació del Pla, un premi dirigit a qualsevol tipus de prosa, ja sigui ficció o no ficció, és de 6.000 euros. El jurat del Pla –Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch– va triar l’obra guanyadora per aclamació.

Artículos relacionados :

Noticia anterior
Noticia siguienteCarrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat