Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


Presentació del Premio Anagrama de Ensayo 2015 ''¡Divinas! Modelos, poder y mentiras'' de Patrícia Soley-Beltran
acec23/6/2015



(Foto:ae)
 

Dia 25 de juny a les 19,30 hores
Patrícia Soley Beltran presenta
¡Divinas! Modelos, poder y mentiras
Premio Anagrama de Ensayo 2015
La Central de Callao
Postigo de San Martín 8 Madrid

Una trajectòria vital imprevista porta a Patrícia Soley-Beltran d'exercir com a maniquí a estudiar la seva primera professió des del punt de vista sociològic. El resultat és aquesta agosarada recerca acadèmica, personal i política que radiografia la figura de les models mitjançant una anàlisi interdisciplinària rigorosa però no exempt de sentit de l'humor. Des dels primers dubtes juvenils –ser Rita Hayworth o ser un intel·lectual francès?–, l'obra es planteja com una novel·la de formació guiada per un qüestionament intrèpid: per què una estètica d'acord amb els cànons resulta avantatjosa en uns entorns i sospitosa en uns altres? Estan culturalment renyides la bellesa física i la intel·ligència? És la ment a la masculinitat el que la feminitat al cos? Per què les indústries de la moda i el luxe es consideren frívoles quan mobilitzen a milions de persones i de dòlars a tot el món? És el culte al cos el ritual més conspicu d'un sistema pseudorreligiós de creences?

Mitjançant un periple universitari i geogràfic governat per una insaciable curiositat, l'autora duu a terme un estudi del cos que desentranya els mecanismes de la construcció social de la identitat i de les relacions de poder.

Divinitzada i imitada, l'estètica «model» es descobreix així com una identitat normativa «de disseny», ambaixadora del neocolonialisme visual i d'altres formes de poder «tou» exercides des de la seducció.

Divinas! està plantejat com un joc de miralls que reflecteix els testimoniatges de models internacionals davant la mirada d'una insider en una indústria hermètica, i evidencia el contrast entre l'autèntic backstage de la moda i les seves atractives imatges. El glamur es revela com la litúrgia del capitalisme, que s'apropia de la iconografia i la retòrica religioses per desplegar formes espectaculars de dominació.

Lluny del puritanisme i sense ànim de condemna, aquest assaig investiga com es fabrica el desig amb la finalitat d'oferir claus que informin el nostre consentiment i la nostra participació en el xou.

L'alfabetització visual que proposa Soley-Beltran aprofundeix en el nostre inconscient i desafia llocs comuns relacionats amb l'ètica i l'estètica, la transgressió i la norma, el cos i el coneixement, l'amor, la sexualitat i els afectes. El desencantament de la màgia fashion transforma la nostra percepció i ens insta a revisar les nostres maneres de veure, sentir i pensar.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2