Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


L'IVA zero per al llibre garanteix l'accés universal a la cultura
cedro29/7/2015



(Foto:lr)
 
L'Associació Internacional d'Editors (IPA, per les seves sigles en anglès) i la Federació Europea d'Editors (FEP) reclamen l'exempció de l'IVA per als llibres, sense distingir el format ­imprès o digital­ en què aquests vagin a consumir-se. Des d'aquest col·lectiu consideren que només així seria possible garantir l'accés universal a la cultura i contribuir en l'avanç de l'alfabetització digital.

Aquesta és la demanda que formulen després d'analitzar els resultats de l'estudi «VAT/GST on Books & I-books», realitzat per la IPA i la Federació d'Editors Europeus en 79 països de tot el món. Per defensar la seva petició, el director executiu de IPA, José Borghino, argumenta que el llibre «és un producte especial que ha de tractar-se com a tal», apuntat igualment a la seva importància estratègica, «especialment en l'àmbit educatiu». Segons ell, tal rellevància ja es demostra en aplicar un IVA reduït als llibres impresos.

No obstant això, entre les dades que llança l'informe, un especialment crida l'atenció: el 22 per cent dels països enquestats aplica la taxa nacional estàndard d'IVA per al llibre imprès, un percentatge que s'eleva fins al 69 per cent en el cas dels llibres electrònics.

Borghino lamenta que aquesta distinció estigui frenant el desenvolupament del mercat de llibres electrònics en general i especialment dels mercats de llengua no anglesa i llengües minoritàries. «En el nou entorn digital, on els consumidors esperen preus més baixos i els autors demanen més regalies, l'aplicació de majors taxes d'IVA en els llibres electrònics augmenta el seu preu relatiu, restringeix el seu mercat i va en contra de nombroses iniciatives per promoure l'alfabetització digital».

Aquesta descompensació, ressalten des de IPA, és especialment sensible en persones amb discapacitat, doncs sovint no tenen més remei que comprar la versió digital d'un llibre, que és més accessible a les persones amb discapacitat visual.

El mercat europeu
Quant als resultats al mercat europeu, destaquen les polítiques impositives de Dinamarca i Hongria. El primer per ser el que aplica la taxa més alta al llibre imprès: els danesos tributen un 25 per cent cada vegada que compren un llibre, sent a més l'únic en la Unió que no aplica l'IVA reduït. El cas hongarès crida l'atenció per situar-se com el país que més grava als llibres electrònics, amb una taxa del 27 per cent.

Des de la Federació d'Editors Europeus, Enrico Turrin, recorda que a Europa 26 dels 28 estats membres apliquen taxes reduïdes d'IVA als llibres impresos, «en reconeixement als beneficis culturals, socials i econòmics de la lectura i la circulació de llibres».

Considera que el lògic seria que el proper pas fos aplicar també aquesta reducció als llibres electrònics. En aquest sentit, reclama al Parlament Europeu que legisli en aquesta adreça per evitar sentències com la del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el passat mes de març va afirmar que el marc jurídic actual sobre els tipus reduïts exclou els llibres electrònics quan s'accedeix a través de descàrrega o streaming, que ja havien aplicat França i Luxemburg.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2