Dijous, 18 d'abril de 2024



Castellano  


El Tribunal de l' UE declara il·legal el sistema de còpia privada espanyol
cedro9/6/2016



(Foto:ue)
 
El Tribunal de Justícia de l'Unió Europea (TJUE) ha fet pública avui la Sentència en la qual estableix que el sistema de compensació per còpia privada d'Espanya és contrari a la normativa europea.

Luxemburg contesta amb aquesta fallada al Tribunal Suprem espanyol que, a la fi de setembre de 2014, li va plantejar dues qüestions sobre aquest sistema. La primera de les preguntes és si s'ajusta a la normativa europea que aquesta compensació sigui abonada a través de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), i la segona, si és adequat vincular aquesta remuneració a la capacitat pressupostària del moment.

Magdalena Vinent, directora general de CEDRO, considera que aquesta sentència «és una victòria per als socis de la nostra Entitat. En primer lloc, moral, i esperem que, com és lògic, també econòmica en un futur pròxim».

Així mateix ha posat l'accent que «la decisió del Govern en 2011 de suprimir de forma arbitrària aquest sistema ha fet un gran dany al sector del llibre del nostre país». Ha subratllat, a més, que «cal tenir en compte que en aquest moment gairebé el 90 per cent de la recaptació de CEDRO per als titulars provenia d'aquesta compensació».

Des del punt de vista de Vinent aquesta sentència «ens situa a Europa, ja que confirma els principis bàsics sobre còpia privada ja establerts en altres sentències del Tribunal de Luxemburg, que ja s'estan aplicant en la majoria dels països».

La supressió del «cànon digital»

El 30 de novembre de 2011 el Govern va suprimir de forma inesperada el sistema de compensació equitativa per còpia privada, vigent des de 1993 a Espanya.

El nou sistema substituïa el que públicament es coneix com a «cànon digital» —abonat per empreses que fabricaven i distribuïen equips, suports i dispositius que permetien la realització de còpies privades d'obres protegides— per un pagament a càrrec dels PGE.

L'any 2011 la compensació per còpia privada estava valorada en uns 100 milions d'euros per als titulars del llibre, la música i el cinema, dels quals a CEDRO li corresponia un terç d'ells aproximadament.

Amb el nou sistema l'Executiu assigna cada any en PGE un total de 5 milions d'euros a repartir entre els tres sectors. En l'últim any la quantitat assignada pel Govern al sector del llibre ha estat de 990.000 euros.

Conseqüències de la supressió del «cànon digital»

La dràstica baixada d'aquesta compensació va afectar directament a la remuneració que rebien els titulars de drets dels llibres. De la mateixa forma, va suposar un enorme minvament en la funció social que desenvolupa CEDRO.

La llei estableix que les entitats de gestió han de dur a terme activitats de formació, promoció i assistència a favor dels seus representats amb el 20 per cent d'aquesta compensació. La decisió del Govern en aquesta matèria va suposar una retallada en aquesta funció. En el cas de CEDRO, de comptar amb un pressupost anual de gairebé 4 milions d'euros ha passat a un de 180.000 euros.

La directora general de la nostra Entitat explica que «la reducció d'aquesta compensació va suposar també afeblir el sistema de protecció de la propietat intel·lectual del sector del llibre».

Una llarga batalla en els tribunals

Després d'aquesta Sentència del Tribunal de Luxemburg correspon als tribunals espanyols resoldre els abundants recursos presentats pels titulars de drets, a través de les seves entitats de gestió, contra totes les normes dictades sobre aquesta matèria des de 2012. En concret CEDRO cada any ha impugnat les diferents ordres ministerials i resolucions d'execució que el Govern i la Secretaria d'Estat de Cultura han promulgat per desenvolupar aquest sistema, que ara el TJUE ha declarat que no s'ajusta a la normativa europea.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2