Dissabte, 20 d'abril de 2024



Castellano  


Els autors reben els diners corresponents als drets d’autor per préstec bibliotecari
26/11/2009

Espanya se situa molt per sota de la resta de països europeus, que recapten xifres d'entre 2 (Finlàndia) i 22 (França) milions d'euros per aquest concepte

CEDRO acaba de repartir 489.978,26 euros entre els escriptors i traductors pel préstec dels seus llibres en les biblioteques públiques espanyoles durant el 2007. Es tracta de la primera vegada que es remunera al nostre país els autors pel préstec de les seves obres, un dret que es va establir a la Llei del Llibre, la Lectura i les Biblioteques ara fa dos anys, però que encara està lluny de les quantitats recaptades en altres països europeus per aquest concepte. I si aquesta xifra és realment petita, la recaptació del 2009 es reduirà a 279.607 euros, ja que no han abonat els pagaments corresponents la majoria d’organismes titulars de les biblioteques públiques espanyoles.

Aquesta quantitat, que es repartirà entre 21.668 autors tant d’Espanya com d’altres països, procedeix del pagament que el Ministeri de Cultura va fer a principis de 2008 per a fer-se càrrec dels préstecs de 2007, tot i que la regulació legal d’aquest dret determina que són les administracions o institucions titulars de les biblioteques de municipis amb més de 5.000 habitants les que estan obligades a realitzar aquest pagament. Fins que s’aprovi un real decret, aquesta quantitat és de 20 cèntims per obra adquirida per a ser prestada. Els diners recaptats per CEDRO també procedeixen dels pagaments efectuats el 2008 per diferents institucions, com el Govern Foral de Navarra o la Fundación Germán Sánchez Ruipérez, per tal de remunerar els préstecs d’aquest exercici, tal com informa el butlletí electrònic del Centro Español de Derechos Reprogràficos (CEDRO Informa, 56).

El repartiment de la quantitat recaptada s’ha basat, expliquen des de CEDRO, en la informació detallada de les obres prestades i la quantitat de préstecs de l’any 2007, que l’entitat ha obtingut de les conselleries de Cultura d’11 comunitats autònomes. Pel que fa al sistema de repartiment, cada autor ha percebut una quantitat determinada en funció del nombre de préstecs de les seves obres, i els beneficiaris són els que estan registrats a CEDRO amb aquesta finalitat, perquè són membres de l’entitat o perquè han sol·licitat individualment o col·lectivament les quantitats que els poguessin correspondre. En aquest últim cas es troben els 9.800 autors representats per l’entitat britànica Authors' Licensing and Collecting Society i l’entitat francesa SOFIA, encarregades de distribuir aquests drets als seus països. També cal recordar que el 20% de la recaptació total s’ha destinat a activitats assistencials, com estableix el reglament de repartiment.

Menys diners l’any 2009

Tot i aquesta bona notícia, cal lamentar que l’any 2009 només han pagat les quantitats que els corresponen per aquest concepte el Ministeri de Cultura, el Govern de Navarra i la Comunitat de Madrid (en aquest cas pels préstecs del 2008 efectuats en biblioteques públiques depenents de l’administració autonòmica), mentre que les comunitats d’Aragó i Múrcia han assumit el pagament en nom dels ajuntaments dels seus territoris. Per això, la recaptació de l’any 2009 per a tots els autors serà de només 279.607 euros. CEDRO i l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, que està present en la Comissió de Préstec Bibliotecari de l’entitat, segueixen treballant perquè es compleixi aquest dret i també perquè hi hagi un nivell de remuneració més digne, tal i com existeix en altres països europeus. França, per exemple, va recaptar en l’últim exercici 22,6 milions d’euros per aquest concepte; Dinamarca, 20 milions; Holanda, 16,5 milions i, fins i tot, un país com Finlàndia, amb una població notablement inferior a l’espanyola (5 milions d'habitants), va arribar als 2,5 milions d’euros.

- Veure reglament de CEDRO de repartiment de préstec.
- Veure respostes a preguntes freqüents sobre aquest repartiment.
- Si vostè és soci de CEDRO, accedeixi a l'Àrea de Socis del web de l'entitat per a veure quina quantitat li correspon.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2