Divendres, 29 de març de 2024



Castellano  


Raúl Gabás guanya el XIV Premi Ángel Crespo
23/11/2011



Raúl Gabás (Foto:ACOPOS)
 
Raúl Gabás ha estat el guanyador del XIV Premi de Traducció Ángel Crespo, atorgat per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, CEDRO i el Gremi d’Editors de Catalunya, per la traducció de l’alemany de l’obra Romanticismo. Una odisea del espíritu alemán, de Rüdiger Safranski, publicada per Tusquets Editors. El guardó, dotat amb 6.000 euros, li serà lliurat avui, dimecres 23 de novembre, a les 20 hores, en un acte a l’Ateneu Barcelonès.

El premi, que recorda el mestratge intel·lectual i literari d’Ángel Crespo (Ciudad Real, 1926 – Barcelona, 1995) i la seva vinculació a l’ACEC des de llur fundació l’any 1986, és un dels guardons de traducció més importants en llengua castellana. El Jurat del Premi ha estat format per la vídua d’Ángel Crespo, Pilar Gómez Bedate, Luisa Cotoner, Fernando Valls, Lluís Maria Todó, Oliver Strunk i Carlos Vitale, com a secretari.

En l’edició d’enguany, en ser any imparell, podien optar al premi traduccions al castellà d’obres d’assaig, de pensament o de caràcter científico-tècnic. Un any més, destaca en aquesta convocatòria l’alt nivell de les obres presentades, entre les quals hi havia traduccions d’Alex Ross, J. M. Coetzee, Vita Sackville-West, Roberto Calasso i William Archer, entre d’altres.

Els guanyadors del premi en edicions anteriors han estat: Monika Zgustová (2010), Selma Ancira (2009), Ana Becciu (2008), Bozena Zaboklicka y Francesc Miravitlles (2007), Carlos Vitale (2006), Olivia de Miguel (2005), Adan Kovacsics (2004), Anne-Hélène Suárez-Girard (2003), Javier Albiñana Serain (2002), Juan Luis Vermal (2001), Carmen Martín Gaite (2000), Andrés Sánchez Pascual (1999) i Carlos Manzano (1998).


Raúl Gabás
Raúl Gabás Pallás (Benasc-Cerler, Osca, 1934) ha estat catedràtic de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona durant molts anys, i ara n’és professor emèrit. Va obtenir el doctorat a Munic amb la investigació Escatología protestante en la actualidad (1961) i a la de Barcelona amb l’estudi La unidad de la razón en Habermas (1977). També ha impartit cursos a Salamanca, Buenos Aires i Caracas, ensenyant com a matèries fonamentals: Estètica, Teoria crítica, Història de la filosofia contemporània, Heidegger i El temps. Entre les obres que ha publicat hi ha: Escatología protestante en la actualidad (1964); Jürgen Habermas, Dominio técnico y comunidad lingüística, Ariel, Barcelona 1980; Estética. El arte como fundamento de la sociedad, Humanitas, Barcelona 1984; Lo bello se enseña en Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Filosofia 2004; Curso básico de filosofía estética, Unican, Santander 2008; La moralidad pública, Universidad Andrés Bello, Caracas 2009;  Historia de la filosofía del siglo XX, Barcelona Herder 2011. És traductor, entre d’altres, de les biografies de Heidegger, Nietzsche i Schiller, escrites per R. Safranski, de l’Enciclopedia de Obras de Filosofía, de Franco Volpi, de l’Estética de Hegel, de ¿Qué significa pensar?, de Heidegger, i de la Historia de la opinión pública, de Wilhelm Bauer.

Romanticismo. Una odisea del espíritu alemán
Amb la barreja de saviesa i amenitat característiques en aquest autor, Rüdiger Safranski traça en aquesta obra la biografia del Romanticisme a través del retrat i de l’anàlisi d’autors com Herder, Fichte, Schelling, Hoffmann o Schiller. A continuació explora la pervivència fins a l’actualitat de l’actitud romàntica, que, en paraules de Novalis, consisteix a conferir al que és ordinari un sentit més elevat: al que és conegut, dignitat de desconegut, i al que és finit, una aparença d’infinit. L’autor il·lustra els multiformes avatars d’aquest romanticisme tant en obres de músics (Wagner), filòsofs (Nietzsche, Heidegger) o escriptors (Rilke, Mann), com en la política degenerada del nazisme o en els ideals radicalitzats del Maig del 68.

Currículum de Raúl Gabás


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2