Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


Atlánticas. Travesías entre Uruguay y España 26 i 27 de novembre
acec12/11/2014



(Foto:Manolo Torres)
 

En 2013, Concha García publica a Barcelona un llibre de viatges sobre Montevideo (La lejanía. Cuadernos de Montevideo). Al seu torn, a Uruguai i en 2006, Andrea Blanqué havia publicat una novel.la que desenvolupava una història d'anades i voltes entre Montevideo i Barcelona (Atlántico, 2006). També al territori de la novel.la, Mercedes Estramil va explorar, en els últims anys, el mite del viatge a Espanya, amb sorprenents resultats (Hispania Help, 2009). Abans i sempre, és possible reconèixer tipus d'escriptures que adonen de mobilitats, zones frontereres, geografies mixtes: migracions, trasllats familiars, exilis, fugides i cerques aventureres.

En aquestes línies, destacarem en aquesta trobada l'obra inclassificable de Cristina Peri Rossi i presentarem una antologia de Selva Casal -nascuda a Montevideo de pare espanyol i la família del qual va estar estretament lligada a Galícia- preparada per Concha García i Silvia Guerra, aquesta última , al seu torn, amb dues obres publicades a Espanya. Al marge de les xarxes de lectures mútues propiciades pel viatge dels llibres i les vies editorials, múltiples formes de creació contemporània travessen fronteres i viatgen creant públics transatlàntics de recepció simultània, gràcies a la tecnologia i les possibilitats virtuals d'internet, que liqua acceleradament les pertinences locals.

Aquesta trobada es dóna per comesa reflexionar sobre aquests creus entre territoris i representacions simbòliques, sobre els llocs, les pertinences, les idees de centralitat i subalternidad, no només en clau geopolítica, sinó també en clau de gènere, incursionando en una zona encara poc explorada, com és la significació del viatge en la història particular de les dones a l'últim segle i les seves possibilitats literàries. L'intercanvi d'experiències i interpretacions permetrà repensar diferents formes del viatge a partir de la lectura i l'anàlisi crítica, posant especialment en joc dos territoris en diàleg (Uruguai i Espanya), i aprofitant aquest eix d'interès entorn del com repensar la construcció de la subjectivitat en la diferència.

Programa de actividades

Miércoles 26 de noviembre
Hora 17. Apertura de las Jornadas:
Travesías: movimientos hacia lo ajeno, movimientos hacia lo propio.
María de los Ángeles González

Hora 17.30. España en el horizonte: Viajes literarios. Mesa redonda con las escritoras Andrea Blanqué y Mercedes Estramil

Pausa café

Hora 18.30. De Facebook, inviernos y medusas. Lectura poética de Lourdes Peruchena (Udelar, CFE).

Hora 19.00. Presentación del libro Y lo peor es que sobrevivimos, de Selva Casal Presentan: Concha García/Silvia Guerra.

Jueves 27 de noviembre

Hora 17. No quiero volver con las sienes marchitas, del exilio a la recámara en la escritura de CPR. Claudia Pérez (Udelar)

Pausa café

Hora 18. Las “otras” del 900: Artificios del silencio y el pudor. María Bedrossian (Udelar)

Hora 18.40. Plasticidad autofigurativa en La lejanía, de Concha García. Virginia Lucas (CFE)

Hora 19.20. Presentación de La lejanía: Cuadernos de Montevideo, Concha García (España). Presenta: Eleonora Basso (Udelar)

 

Centro Cultural de España en Montevideo
Rincón 629
Montevideo



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2