Dimecres, 7 de juny de 2023Castellano  


Carme Riera: «A Espanya la propietat intel·lectual està sent abandonada a la seva sort»
efe27/4/2017(Foto:cedro)
 
Amb motiu de la presentació de la primera edició del premi CEDRO, que ha recaigut en l'escriptor madrileny Lorenzo Silva, Carme Riera, presidenta d'aquesta entitat d'autors i editors, ha afirmat que des del 2015 no reben la remuneració corresponent a les còpies de les seves obres, una quantitat que xifren en «40 milions d'euros per any» i que porten reclamant des del 2012.

En aquest sentit, Riera ha recordat l'acord signat entre CEDRO i CRUE Universitats Espanyoles, pel qual «pràcticament» totes les universitats han començat a remunerar als autors i editors per l'ús de còpies de fragments dels seus llibres als campus virtuals, però ha incidit en la necessitat d'«un acord similar per a tots els nivells de l'ensenyament reglat no universitària».

Així, la presidenta de CEDRO ha instat al Govern al fet que utilitzi de forma «decidida i fins a les seves últimes conseqüències» la legislació vigent en la lluita contra la pirateria. «En països com Alemanya o França es valora el caràcter estratègic de la propietat intel·lectual, però a Espanya aquesta àrea està sent abandonada a la seva sort», ha puntualitzat.

Per a Silva, qui ha ressaltat que el premi està atorgat pels seus companys autors i editors, la situació actual dels drets d'autor a Espanya denota una «falta d'intel·ligència i salut moral col·lectiva». En aquest sentit, el madrileny ha tornat a destacar la necessitat de crear una «biblioteca pública digital» com una de les vies per facilitar l'accés als lectors amb pocs recursos als llibres de manera gratuïta, així com per dissuadir-los de la descàrrega il·legal.

«La meva reflexió sobre els lectors que tenen recursos i duen a terme descàrregues il·legals no és amable», ha puntualitzat Silva al mateix temps que ha destacat com Portugal és capaç d'implantar mecanismes que lluitin contra la pirateria. «Espanya no està sent prou intel·ligent i decent», ha dit l'escriptor, qui ha recordat com el llibre amb el qual va guanyar el Planeta, La marca del meridiano, estava disponible en versió «audioguia» tan sols set hores després que sortís a la venda. Però també ha explicat com des de la seva pàgina web ofereix diversos llibres de forma gratuïta, però encara així la gent «els pirateja».


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2