Dilluns, 2 d'agost de 2021Castellano  


El nou cànon digital per còpia privada no acaba de satisfer el sector reprogràfic
15nal21/12/2007

La proposta d'ordre ministerial exclou les impressores i redueix la tarifa compensatòria en els equips multifunció

Els ministeris de Cultura i d'Indústria han presentat, amb sis mesos de retard, a les entitats de gestió de drets d'autor la seva proposta per establir el llistat d'aparells digitals gravats amb un cànon compensatori per còpia privada. Aquest esborrany definitiu de l'ordre ministerial, segons la directora del Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO), Magdalena Vinent, "no s'ajusta a la realitat dels dispositius que són capaços de reproduir o emmagatzemar obres de text".

El llistat presentant pel govern no inclou les impressores, reclamació feta per CEDRO des de fa temps. A més, redueix d'un 47% el cànon en les impressores multifuncionals d'injecció de tinta, que passaria dels 15 euros actuals als 7,75 euros, i d'un 33% per a les impressores làser, que passaria dels 15 als 10 euros.

Per contra, per primera vegada a la història, el cànon inclou la participació de CEDRO en equips i aparells polivalents (DVD, CD i gravadores de CD i DVD). Aquesta ampliació, però, no compensarà les pèrdues que tindrà CEDRO i els autors per la reducció del cànon pel que fa als equips multifuncionals i la no inclusió de les impressores. Pel que fa als escànners, el Govern manté el seu cànon de 9 euros per unitat.

El responsable del gabinet jurídic de CEDRO, Javier Díaz de Olarte,   ha mostrat en una conversa amb El Quinzenal de l'ACEC la seva perplexitat davant la "injustícia" que suposa per als autors i els editors de llibres que "les impressores segueixin exemptes d'aquesta compensació per còpia privada" i assegura que el sector reprogràfic "deixarà d'ingressar un percentatge considerable" per drets de còpia privada amb la reducció de les quantitats d'altres aparells.

Tot i així, Vinent reconeix "l'esforç del Ministeri de Cultura per aconseguir una compensació justa per als autors i editors de llibres i publicacions periòdiques", i recorda que "durant alguns moments de la negociació han pesat més els interessos de la indústria tecnològica que els dels creadors". En aquest sentit, Díaz de Olarte adverteix que els autors "perdran la seguretat que tenien fins ara", ja que cada dos anys es revisarà aquesta ordre ministerial i això implica que cada dos anys serà una lluita per aconseguir que els seus drets no siguin trepitjats.

L'ordre ministerial, que l'Executiu preveu que entri en vigor a mitjan de gener i que es revisarà d'aquí un any, s'inclou en la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual que va entrar en vigor el 29 de juliol de 2006. Haurà de ser aprovada posteriorment pel Ministeri d'Economia i el Consell de Consumidors i Usuaris. Es tracta d'una mesura per compensar als creadors pels ingressos que deixen de rebre arran de les còpies digitals d'ús privat. La quantitat del cànon, però, es paga una vegada, quan es compra el producte. En el cas del sector reprogràfic, CEDRO només recapta els cànons aplicats a les fotocopiadores, els escànners i els equips multifuncionals i distribueix aquests diners entre tots els autors, invertint-ne una part en accions socials i pel desenvolupament cultural del país.

Llistat de suports, equips i aparells subjectes al pagament de la compensació per còpia privada i les quantitats aplicables:   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2