Divendres, 29 de març de 2024



Castellano  


Fernando Valls explica ‘Què és un microrelat?’
28/2/2011



Fernando Valls durant la seva conferència a l'ACEC (Foto:Carme Esteve)
 
En l’última sessió del cicle Encontres 080, que coordina Albert Tugues, el professor i investigador Fernando Valls, en la seva conferència “Què és un microrelat?”, va introduir la història d’aquesta nova forma literària caracteritzada per la seva brevetat, analitzant els seus orígens, el seu posterior desenvolupament i la seva qualitat. L’acte es va organitzar a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès, el passat 24 de febrer.

Com a antecedents literaris del microrelat escrit en castellà, Valls va citar Azul…, de Rubén Darío, així com les proses breus de Juan Ramón Jiménez. Dins del microrelat contemporani, va fer una referència especial a Kafka, tot i que va assenyalar que “ens falta encara un estudi en profunditat sobre com es va originar i desenvolupar el microrelat en les literatures alemanya i francesa” (dins d’aquesta última, va mencionar el llibre Gaspard de la Nuit, d’Aloysius Bertrand, i els poemes en prosa de Baudelaire, entre d’altres).

Pel que fa la seva poderosa presència a Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic i a Argentina, va citar els microrelats de Julio Torri (alguns dels quals es van llegir i projectar a la pantalla), el Confabulario, de Juan José Arreola, les famoses històries breus de Monterroso i altres autors més recents, com Ana María Shua. Pel que fa al microrelat en la literatura espanyola contemporània, Fernando Valls va mencionar el “fonamental” Crímenes ejemplares, de Maux Aub (encara que publicat a Mèxic); Los niños tontos, d’Ana María Matute; així com la narrativa breu de José Jiménez Lozano, Luis Mateo Díez, José María Merino, els “articuentos” de Juan José Millás, les històries mínimes de Javier Tomeo, Andrés Neuman, entre d’altres. També va indicar  la forta presència de l’estètica del microrelat en els autors més joves. Va apuntar alhora el risc que suposa, per a aquesta “forma breu” de la literatura, tant la velocitat d’escriptura –per la brevetat del text– com la lectura ràpida, poc crítica, dels microrelats, aquest nou gènere literari que s’expandeix i es confirma amb força al llarg dels segles XX i XXI. 

Com és ja habitual en les sessions dels Encontres 080, després de l’exposició i la lectura de Fernando Valls, es va obrir un debat molt viu amb el nombrós públic que va assistir a l’acte.

La propera sessió del cicle Encontres 080 serà el proper 14 d’abril, amb José Florencio Martínez, que parlarà de la seva experiència com a poeta i autor de proses breus com el microrelat.


Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2