Divendres, 27 de gener de 2023Castellano  


Vanesa Casanova recull el Premi Ángel Crespo exaltant la funció de la traducció
12/12/2013(Foto: Carme Esteve i Pla)
 

La traductora i professora Vanesa Casanova va recollir ahir el Premi Ángel Crespo durant la Nit de l’Edició, celebrada en un acte a l’auditori de la Pedrera, que va aplegar un ampli ventall del món de les lletres catalanes: autors, editors, llibreters i representants institucionals es van reunir en la tradicional cita anual del sector. Casanova va voler compartir el guardó amb companys de professió, l’autor i l’editorial. El premi reconeix la seva traducció de Ransom (Rescate), de David Malouf, editada l’any passat en castellà per Libros del Asteroide, després d’haver guanyat premis com el John D. Critricos Prize 2009 o ser finalista a l’IMPAC International Dublin Literary Award 2011.

Vanesa Casanova –que va venir de Saragossa amb motiu del guardó– va exhibir complicitat, simpatia i humilitat en el moment de recollir el premi, que li va lliurar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. A l’estrada també hi era el Secretari d’Estat de Cultura, José Maria Lassalle; el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Xavier Mallafré, i el president de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, Miquel de Palol. 

Durant la seva breu, però intensa i sincera, intervenció, Casanova va adaptar la frase de Fernando Pessoa “L’art consisteix en fer sentir als altres el que nosaltres sentim, en alliberar-los d’ells mateixos, proposant-els-hi la nostra personalitat a través d’aquest alliberament personal” a la funció de la traducció. Aquesta cita li va permetre recordar la figura d’Ángel Crespo, traductor al castellà precisament del Libro del desasosiego on Pessoa recull aquest pensament.

L’acte de lliurament del Premi Ángel Crespo va realitzar-se per primer cop en el marc de la Nit de l’Edició, que ha abandonat el tradicional sopar de temps millors per un acte més auster, però carregat de simbolisme. La Nit va lliurar el vint-i-vuitè Premi Atlàntida al reconegut músic Jordi Savall i va premiar també la flamant llibreria la Impossible i les sòlides trajectòries de Laie i La Central. L’acte, com és habitual, també va reconèixer les firmes editorials que han complert 25 i 50 anys.

La trobada va estar marcada per les dificultats que travessa el món editorial, amb una especial incidència als danys causats per la pirateria. El conseller Ferran Mascarell va reclamar fermesa i va mostrar col·laboració a José Maria Lassalle en la lluita contra la pirateria. El president del Gremi també va incidir en aquesta necessitat, va celebrar les recents sentències contra universitats i portals per no respectar els drets d’autor i va confiar que la nova Llei de Propietat Intel·lectual sigui una eina útil per a combatre aquesta lacra.Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2