Diumenge, 29 de gener de 2023Castellano  


Mor el poeta Francesc Garriga Barata als 82 anys
acec4/2/2015(Foto:Proa)
 
Francesc Garriga Barata, Sabadell 1932, Llicenciat en Germàniques per la Universitat de Barcelona, visqué a l'Amazònia en la seva joventut, quan formava part de l'orde dels franciscans caputxins, que després deixà. 

Professionalment es dedicà a l'ensenyament de les Humanitats, especialment al Col.legi Sant Gregori de Barcelona, on molts dels que en foren alumnes  es consideren deixebles seus (Francesc Fontbona, Joan Fontcuberta, Josep Bracons, Xavier Bosch) i altres que no foren alumnes d'ell el seguiren com a poetes (Carles Camps i Mundó, Manel Forcano).

Exercí la crítica d'art i dirigí l'edició castellana de l'acurada revista d'art FMR. També va tenir una destacada participació a programes culturals del Canal 33 de la Televisió de Catalunya, on mostrà el vast camp dels seus interessos.

La seva contribució a la poesia ha estat indiscutible, no només perquè ha configurat una obra concisa i coherent, així com poderosíssima, durant més de 50 anys. Sinó també perquè aquesta obra magnífica i emocionant ha sabut arrelar entre els més joves, que ara mateix el consideren un referent ineludible.

La seva obra poètica passà un llarg purgatori, en part pel seu positiu allunyament de les tendències de poesia social hegemòniques els anys seixanta, que tant varen marcar la línia oficial de la poesia catalana, i també lamentablement per la seva marginació geogràfica. Fins que no publicà a Columna i a Proa no començà a ser de mica en mica reconegut i premiat (Jocs Florals de Barcelona).

Francesc Garriga morí el 4 de febrer de 2015 a Sant Cugat del Vallès als 82 anys a causa d'una malaltia pulmonar, quan estava a punt de publicar el seu tretzè poemari.    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2