Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


Mor González Ledesma (Barcelona 1927-2015)
acec2/3/2015(Foto:CD)
 

Creador de l'inspector Méndez, en 1983 amb Expediente Barcelona, va ser un dels millors escriptors de la novel·la negra barcelonins.

Advocat, escriptor i periodista, va començar a treballar en l'editorial Bruguera com a escriptor de guions per a la revista Pulgarcito i escrivia novel·les per encàrrec sota el pseudònim de Silver Kane. Amb  aquest nom va publicar més de 600 novel·les de l'Oest i policíaca. Enrique Montiel i Rosa Alcázar van ser uns altres dels pseudònims que va utilitzar. Com a periodista va treballar en El Correo Catalán, va ser redactor cap de La Vanguardia i president del Tribunal d'Ètica Periodística de Catalunya, i en aquesta faceta va obtenir el premi de periodisme El Ciervol i el premi Ciutat de Barcelona de cinema.

En 1948, amb Sombras viejas, va obtenir el seu primer guardó: el Premio Internacional de Novela de Plaza y  Janés, concedit per un jurat en el qual estaven Somerset Maugham i Walter Starkie, el llibre no es va publicar, ja que la censura va ratllar al seu autor de "rojo" i "pornógrafo''. També va ser víctima de la censura la seva segona novel·la, Los Napoleones, i ambdues no van poder veure la llum fins al cap de la mort de Franco, durant la transició política.

El comissari Méndez va ser el protagonista de sis llibres: Las calles de nuestros padres (1989), Crónica sentimental en rojo (1984), La dama de Cachemira, Historia de Dios en una esquina (1991), El pecado o algo parecido (2002) i Una novela de barrio (2007). Amb aquesta sèrie va obtenir el Premi Planeta en 1984 per Crónica sentimental en rojo, el Premi Internacional Dashiell Hammet (2002) per Pecado o algo parecido, el Premi a la millor novel·la estrangera a França per La Dama de Cachemira, l'I Premi Internacional de Novel·la Negra RBA per Una novela de barrio (2007) i el Premi Pepe Carvalho en 2007, que li va concedir BCNegra en reconeixement a la seva trajectòria en el gènere.

L'any passat, va sortir a la venda, El adoquín azul, una novel·la curta en la qual relata el cas d'una víctima de la brigada polític-social del franquisme.

En el 2013 es va publicar Peores maneras de morir, últim lliurament de Méndez, envellit i passejant per una ciutat que gairebé no reconeix, intentant resoldre un cas de tràfic de blanques.

González Ledesma va obtenir distincions com la Creu de Sant Jordi. La vetlla serà avui a partir de les tres de la tarda en el tanatori de Sant Gervasi, on demà, a la una, se celebrarà el funeral.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2