Dimecres, 1 de febrer de 2023Castellano  


Nova retallada en la compensació per còpia privada per a autors i editors de llibres
cedro25/10/2015(Foto:ld)
 

El passat 26 d'octubre es va fer pública l'Ordre Ministerial que determina la quantia de la compensació per còpia privada de 2014 que correspon als sectors del llibre, la música i el cinema. En aquesta ordre, el Govern redueix un 22 per cent la compensació assignada als autors i editors del sector editorial.

L'Executiu ha establert en cinc milions d'euros la compensació que correspon als titulars de drets del sector del llibre, la música i el cinema per la còpia privada de les seves obres. D'aquesta quantitat total, el Govern li ha assignat al llibre un 22,61 per cent mentre que l'any passat va ser un 28,98 per cent i un 40 per cent en 2012, sent el nombre de còpies similars.

Aquesta compensació, a més d'arribar mitjançant pagaments directes als autors i editors, serveix, tal com estableix la Llei de Propietat Intel·lectual, per finançar la funció social que desenvolupa la nostra Entitat. Aquesta labor, a la qual se li dedica el 20 per cent d'aquesta recaptació, inclou tant les ajudes assistencials que ofereix CEDRO als escriptors, traductors i periodistes com les activitats de formació, promoció i assistència que duu a terme en col·laboració amb les associacions professionals dels col·lectius autors i editorial.

Fins a 2012 aquesta compensació era abonada per les empreses fabricadores i importadores dels dispositius que permeten la reproducció privada d'obres protegides, com ocorre als països de la Unió Europea les legislacions de la qual preveuen aquest límit al dret d'autor. No obstant això, al desembre de 2011 el Govern va eximir d'aquest pagament en concepte de drets d'autor a aquestes empreses i que la compensació fos sufragada per l'Estat a través dels pressupostos generals.

CEDRO recorrerà aquesta Ordre Ministerial, com ja ho va fer amb les quals regulaven les quanties de 2012 i 2013. Així mateix la nostra Entitat va denunciar en 2012, davant la Unió Europea, la regulació espanyola en matèria de còpia privada per no ajustar-se al que es disposa en les directives i jurisprudència corresponent.

A més el sistema de còpia privada espanyol ha estat qüestionat pel Tribunal Suprem, i a la fi de setembre de 2014 va plantejar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea dues qüestions sobre aquest sistema. La primera, si s'ajusta a la normativa europea que aquesta compensació sigui abonada a través de Pressupostos Generals de l'Estat, i la segona, si és adequat vincular aquesta remuneració a la capacitat pressupostària del moment.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2