Dimecres, 1 de febrer de 2023Castellano  


Vuit claus sobre la situació de la premsa a Espanya
cedro6/1/2016(Foto:lr)
 

L'Associació d'Editors de Diaris Espanyols (AEDE) ha presentat recentment el Libro Blanco de la Premsa, un estudi anual en el qual s'analitza en profunditat la situació d'aquest sector al nostre país en 2014. L'informe revisa la premsa d'informació general, l'econòmica, l'esportiva i els suplements des de diferents punts de vista: empresarial, tecnològic, legal… A continuació resumim breument les conclusions de l'informe:

1. Els subscriptors s'estalvien un 13,1 per cent

Preu mitjà de la subscripció: 424,41 euros, gairebé dos punts per sobre dels resultats de l'any anterior. Aquesta dada suposa una bonificació per als abonats d'un 13,1 per cent (1,19 euros enfront d'1,37). En el cas de la subscripció a la versió digital del diari, la mitjana del cost és de 5 euros. Aquesta possibilitat solament l'ofereixen tres grups: Llaura, Unitat Editorial i Godó, que la va incorporar aquest mateix any.

2. Repunta la inversió publicitària

Després d'uns anys marcats per la crisi, el sector és optimista i espera que es mantingui la tendència de 2014, quan es va registrar un increment del 5 per cent en la inversió publicitària. Els sectors que més van augmentar la inversió van ser el de serveis privats, seguit de distribució i l'energètic. Aquest últim, no és un sector especialment inversor segons l'informe, però va créixer mig punt sobre les seves dades.

3. El tercer país de la Unió Europea amb més títols

En 2014 es van publicar a Espanya un total de 106 capçaleres, als quals cal sumar les edicions provincials, regionals i lingüístiques, la qual cosa porta a una xifra total de 260. Aquests 106 títols situen al nostre país com el tercer de la Unió Europea en nombre de capçaleres. Per davant solament estan Alemanya, amb 349, i Itàlia, amb 109. Per províncies, Barcelona, la Corunya i València van ser les que més publicacions van registrar, amb 19, 18 i 18, respectivament.

4. Creixen els lectors «exclusivament digitals»

Les dades reflectides en el Libro Blanco de la Prensa revelen que en 2014 es va incrementar en gairebé un milió el nombre de lectors que asseguren llegir únicament la premsa en versió digital. Aquesta xifra suposa un augment del 20,4 per cent respecte a 2013.

5. Els lectors digitals, més fidels a la lectura diària

En l'estudi es recull una apartat sobre els hàbits de lectura. Prenent com a referència un període de 30 dies, resulta que un 68,1 per cent dels lectors de premsa digital la van llegir diàriament. Si s'atén als de premsa en paper, la xifra es redueix fins al 47,9 per cent.

6. Més de 3 exemplars a la setmana, però menys temps

Segons l'informe, per les mans dels qui llegeixen premsa impresa passen una mitjana de 3,42 exemplars, una xifra similar a la de l'estudi anterior. El que sí que ha variat és el temps que es dedica a la lectura. En aquesta edició, la mitjana és de 37,1 minuts, un menys que en 2013.

7. Un periòdic per cada 8 lectors

El nivell de rotació d'un diari, és a dir, la relació entre el volum de lectures i els exemplars difosos, indica que l'índex en 2014 es va situar en 7,6 lectors per cada exemplar, una xifra similar a la de 2013 i 6 desenes superior a la de 2012.

8. L'audiència dels dominicals segueix caient

Pel que fa als suplements que acompanyen als diaris cada diumenge, l'estudi d'AEDE indica que la seva audiència segueix la tendència a la baixa d'anys anteriors. Així, en 2014 els lectors van caure gairebé 2 punts, passant de 14,6 per cent en 2013 a 12,8 en 2014. També es va reduir el temps que es destina a la seva lectura de 44,1 minuts va passar a 43,2.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2