Dimecres, 1 de febrer de 2023Castellano  


Mor el gran historiador Pedro Voltes
16/3/2009Pedro Voltes (Foto:Llibert Teixidó. La Vanguardia)
 
L’historiador, escriptor i periodista Pedro Voltes, soci d’honor de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), va morir el passat 11 de març, als 83 anys d’edat. Amb més de vuitanta llibres publicats, Voltes serà recordat per les seves aportacions a la historiografia i per ser un dels grans divulgadors de la història al nostre país.

Pedro Voltes (Reus, 1926) era doctor en Filosofia i Lletres i en Dret i llicenciat en Ciències Econòmiques, Ciències Polítiques i Ciències de la Informació. Des de 1968 fins la seva jubilació, l’any 1991, va ser catedràtic de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona, i també va impartir classes a la Universitat Helmut Schmidt d’Hamburg i a la Universitat de Catalunya. A més, va exercir de periodista a Ràdio Barcelona i al diari La Vanguardia, on va col·laborar-hi com a redactor durant molts anys, i va divulgar temes històrics a través de Televisió Espanyola. Era membre de la Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras i de la Real Academia de la Historia, i la seva obra va rebre prestigioses distincions.

A banda dels més de vuitanta llibres que té publicats sobre història i ciències socials, Voltes va redactar i editar un gran nombre de publicacions de la història de Barcelona des de l’Institut Municipal d’Història, així com també els Cuadernos de Historia Económica de Cataluña, amb vint-i-un volums. Va ser autor, entre d’altres obres, de biografies de Cristòfor Colom, Otto von Bismarck, els reis Felip V, Ferran VI, Carles III i Ferran VII i són coneguts sobretot els seus estudis sobre el govern de l’arxiduc Carles d’Àustria a Barcelona durant la Guerra de Successió i també els que fan referència a la hsitòria de l’economia espanyola durant els segles XIX i XX. Altres llibres que va publicar són: Rarezas y Curiosidades de la Historia de España; Asombros y sustos de la Historia de España; Embajadas curiosas; Historia inaudita de España (6 edicions); El Reverso de la Historia, en quatre volums; i Furia y Farsa del siglo XX, una recopilació de records i opinions sobre l’Espanya actual.

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya va nomenar Pedro Voltes, juntament amb 30 socis més, soci d’honor de l’entitat, en un acte celebrat el 12 de desembre de 2007.

La mort de Pedro Voltes a La Vanguardia.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2