Dissabte, 28 de gener de 2023Castellano  


Ha mort l'escriptor Víctor Mora als 85 anys
fvm18/8/2016(Foto:vm)
 

Nascut a Barcelona i de formació autodidacta (va deixar l'escola als onze anys), va aprendre llegint llibres d'aventures i còmics. A vint anys va ser contractat per l'editorial Bruguera com a redactor i traductor on va crear, entre d’altres, els personatges de còmic d’el Capitán Trueno i el Jabato que li donaren fama arreu de l’Estat. Narrador de primera línia, la primera novel·la publicada per Mora fou Els plàtans de Barcelona que, en no superar el filtre de la censura, va veure la llum a París en francès el 1966 (i fins al 1972 no es publicaria en català). Amb aquesta obra inicià la trilogia que completa amb París flash-back (1978) i El tramvia blau (1985). El mateix any 1966 publica narracions a El cafè dels homes tristos (premi Víctor Català, 1965). Tota la seva obra esdevé un retrat del segle XX des d’una òptica progressista i sense concessions. Mora ha estat traduït a diverses llengües (alemany, búlgar, castellà, francès, hongarès, portuguès, romanès, rus i txec). 

En el vessant polític, va militar en el PSUC, fet que el va dur a la presó el 1957 i a l'exili a França entre 1963 i 1968. L'any 1991 el Govern francès el va nomenar Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres. El 1997 se li va concedir la Creu de Sant Jordi.

La vila de l’Escala acull la Fundació Víctor Mora, constituïda fa deu anys, amb els objectius de preservar, difondre i propiciar l'estudi de l'obra de Víctor Mora en totes les seves vessants. Enguany, el premi de narrativa breu Víctor Mora arribarà a la seva 18a edició. A més, Víctor Mora va ubicar al castell carolingi de Sant Martí d'Empúries (l'Escala), la llar del mateix Capitán Trueno.

El mes de maig de 2001 l'ACEC va publicar en el número 14 de ''Cuadernos de Estudio y Cultura" les ponències presentades en l'acte d'homenatge que l'ACEC li va retre a Víctor Mora.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2