Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


Carme García i Parra, socia de l'ACEC, ha guanyant una de les Beques d'Escriptura Montserrat Roig d'ajut a la creació literària
acec26/3/2017



(Foto:)
 
Ahir 20 de març, el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha donat a conèixer els noms dels 20 autors que han rebut la beca d’escriptura Montserrat Roig d’ajut a la creació literària, convocades per primera vegada per l’Institut de Cultura, en el marc de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO.
Els autors becats, que realitzaran el projecte durant el 2017, són Víctor Balcells, Oriol Canosa, Daniel Fernandez, Albert Forns, Carme García i Parra, Víctor García, Alicia Kopf, Violeta Kovacsics, Albert Lladó, Eduard Márquez, Núria Martínez-Vernis, Francesc Meseguer, Cristina Morales, Manuel Pérez, Víctor Obiols, Jordi Portals, Sebastià Portell, Martí Sales, Katherine Slusher i Pilar Romera.

Convocades per primera vegada, les beques tenen l’objectiu de pal·liar la falta d’ajuts directes als creadors literaris. Es destinen a projectes que tinguin relació amb la ciutat de Barcelona i impulsar textos que projectin la imatge literària de la ciutat al món. A més, també neixen amb la voluntat de retre homenatge a l’escriptora barcelonina Montserrat Roig, de la qual el passat 2016 es va celebrar el 25è aniversari de la seva mort. L’acte ha comptat amb la presència de Joaquim Sempere, que va ser parella de l’escriptora. Sempere ha destacat que “Montserrat Roig va tenir la voluntat i la tenacitat de viure de la literatura –cosa que no era fàcil-, i també ella va comptar amb un ajut quan va escriure l’assaig d’investigació Els catalans als camps nazis.

La selecció dels guanyadors s’ha fet a través d’una convocatòria oberta i han estat atorgades a escriptors residents a Barcelona amb un projecte d’escriptura de ficció –poesia, narrativa, dramatúrgia- i no-ficció –assaig i periodisme- que tenen relació amb la ciutat de Barcelona, en un sentit ampli.

A l’acte també hi ha participat Marina Espasa, coordinadora de l’oficina tècnica del programa ‘Barcelona, Ciutat de la Literatura UNESCO’, que ha explicat que la selecció dels vint guanyadors ha anat a càrrec d’un comitè de selecció independent format per un editor, Joan Riambau, una llibretera, Montserrat Porta, i un escriptor, Jordi Puntí.

Entre els vint becats, catorze són autors de ficció. Per sexes, hi ha 13 homes i 7 dones (la mitjana d’edat és de 42 anys), que han obtingut la beca per projectes que escriuran en català (12), castellà (7) i anglès (1). Aquest darrer projecte és obra de l’escriptora nord-americana Katherine Slusher Dickinson (1965), escriptora i investigadora establerta a Barcelona que ha publicat extensament sobre temes relacionats amb la fotografia i l’art contemporani.

Les beques, dotades amb un import de 3.000€ per a cada un dels autors, es realitzaran en diferents espais de la ciutat com són la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, el MUHBA Vil·la Joana Casa Verdaguer de la Literatura, el MUHBA Plaça del Rei, la Biblioteca de Catalunya, la Reial Acadèmia de Bones Lletres, la Fundació Antoni Tàpies, la Sala Beckett, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, la Fundació Joan Miró i la Biblioteca Nou Barris.

El programa de Ciutats de la Literatura UNESCO treballa amb l’objectiu que la literatura sigui un motor de desenvolupament i progrés a les ciutats. Dins el programa de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO s’inclou com a eix d’acció el suport al sector del llibre, la creació literària i als autors.

Carme Garcia i Parra
Metge de professió amb exercici a Barcelona. Va codirigir la Revista Médico Homeopática de Barcelona de l'any 1989 al 1999. Ha estudiat Narrativa en la Escola d’ Escriptura de l'Ateneu Barceloní de l'any 2006 al 2010. És integrant des de l'any 2009 del grup literari “Los Margaritos

Primer premi de Narrativa 2007 de l'Associació de Col·legis de Metges de Catalunya. Primer premi de Narrativa 2011 de l'Associació de Col·legis de Metges de Catalunya. Finalista del Concurs de microrrelatos en català de l'Ateneu Barceloní. Finalista del Concurs Cosecha Eñe 2011. És autora de Os espero a casa
(Antologia de Contes), Voces en círculo (Novel·la), La carne que nos lleva (Antologia de Contes). El ojo de la serpiente és la seva segona novel·la.




   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2