Divendres, 27 de gener de 2023Castellano  


Els escriptors i editors catalans renoven els contractes d’explotació de les obres
8/6/2009Guillem-Jordi Graells, Montserrat Conill i Antoni Comas signant l'acord (Foto:Joan Roca)
 
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) han signat un acord històric amb el Gremi d’Editors de Catalunya per tal de renovar, després de vint anys sense fer-ho, els actuals models de contracte entre escriptors i editors. Els acords signats entre els dos col·lectius signifiquen un gran pas en la defensa dels drets d’autor i, sobretot, el principi de futures negociacions.

El contracte-marc establert entre els autors i els editors catalans inclou la renovació de tres models de contractes ja existents, el d’edició, el de traducció i el de traducció a tant alçat, però amb millores substancials en la seva redacció; i també dos contractes nous: el d’obra col·lectiva i el d’obra d’encàrrec. L’establiment o renovació d’aquests contractes suposa una adequació a la situació actual, ja que els models contractuals havien quedat totalment obsolets.

Paral·lelament, un dels assoliments més importants és la creació d’una Comissió Paritària, representada pel gremi d’editors i per les associacions d’escriptors, que s’encarregarà de fer el seguiment d’aquests contractes, actualitzar-los permanentment i resoldre les divergències que puguin sorgir en la seva interpretació.

Entre les millores, cal destacar, entre d’altres, que es tingui en compte la cessió a tercers per part dels editors dels drets d’una obra, amb consentiment dels autors i traductors; l’encàrrec de traduccions; el dret preferent de l’editor per a les modalitats d’edició contractades i el retorn a l’escriptor de les que no siguin explotades efectivament; els drets de l’editor en l’obra d’encàrrec; la incorporació dels canvis que les noves tecnologies imposen; etc.

Els nous models de contracte que ara es proposen seran de gran utilitat per a autors i editors en les seves relacions contractuals. L’ACEC, l’AELC i el Gremi d'Editors de Catalunya han dut a terme les negociacions, que s’han celebrat durant dos anys, a través d’una comissió formada pels més alts representants i els responsables jurídics d’aquestes entitats. Per part de l’ACEC els encarregats d'aquestes negociacions van ser Montserrat Conill, José Luis Giménez Frontín i Antonio Tello.

En l’acte de signatura d’aquests acords, els presidents de les tres entitats implicades –Guillem-Jordi Graells (AELC), Montserrat Conill (ACEC) i Antoni Comas (Gremi d’Editors de Catalunya)– van manifestar la seva satisfacció per haver participat en les negociacions i haver arribat a “bon port” i van coincidir en la necessitat d’actualitzar els contractes “després de vint anys”. Conill va ressaltar la importància de José Luis Giménez-Frontín en l’assoliment dels acords amb el Gremi d’Editors i Graells també va tenir paraules de record per a ell destacant la seva tasca en la taula de negociació.

Consulteu els nous contractes


La notícia en alguns mitjans de comunicació:


Autors i editors acorden nous contractes (Avui)

Escritors y editores pactan un nuevo modelo de contrato (El País)

Escriptors i editors renoven el contracte d’explotació de les obres (El Punt)

Ja tenim acord (El Mundo)

Escriptors i editors renoven el contracte de fa vint anys per incloure l'explotació digital i l'obra per encàrrec (ACN)

Acord per renovar el contracte d'explotació de les obres literàries (3cat24)

Acord "històric" entre editors, escriptors i traductors (E-Notícies)
Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2