Dijous, 13 de maig de 2021Castellano  


Dones sense ciutat, dies 19 i 20 de desembre
Acec19/12/2017(Foto:)
 

Christine de la Pizan (1364-1430) autora de La Ciudad de las Damas, utopia que descriu un territori lliure i igualitari per a les dones, va ser una escriptora tan avançada que, sis-cents anys més tard de la publicació de la seva obra, el reconeixement social i la plena igualtat que va imaginar, és encara avui un objectiu pendent i, en alguns països, gairebé inassolible.

Les revolucions socials i econòmiques, els avanços tecnològics i científics no han estat suficients per eliminar la subordinació de les dones en un món androcèntric. Els fets demostren que la igualtat de drets i, en conseqüència, el tracte que reben les dones és una frontera real que frena i limita el seu desenvolupament i progrés. Les dues terceres parts d'analfabets al planeta són dones, un terç de països manca de lleis que les protegeixin de la violència domèstica i a Europa, la taxa de feminicidis i agressions sexuals no disminueix, malgrat les polítiques d'igualtat. Necessitem fòrums de debat per aprofundir i analitzar els estereotips que assenyalen la divisió entre conductes masculines i femenines, atributs socials assignats als gèneres i que condiciona les expectatives i la vida de la meitat de la població mundial.

La perspectiva de gènere implica no utilitzar la diferència sexual per justificar la posició depenent de les dones. Marcar la destinació per raons d'anatomia i biologia és un abús intolerable.

Dones sense ciutat pretén rescatar a la dona creadora d'altres èpoques, debatre sobre les dificultats i obstacles d'escriptores en l'actualitat, donar-les veu i construir un camí conjunt de llibertat i igualtat.

Recollim el testimoni de Christine de la Pizan, escriptora i filòsofa, perquè el seu discurs es construeix, per primera vegada en la història, sobre la consciència i defensa del seu gènere.

Des de l'ACEC proposem desvetllar l'aportació literària d'autores que han creat amb la seva obra l'edifici de la literatura més universal, la que connecta l'experiència viscuda i la imaginació per signar un pacte comunicatiu amb les seves lectores, reivindiquem la literatura que confirma a la dona en la seva identitat lliure i igual, sense altres restriccions que les nascudes de la seva voluntat.

PROGRAMA

19 de desembre
18,30
Presentació de les Jornades ''Dones sense ciutat''
Marga Iriarte

18,45
Mª.  Ángeles Cabré
 ''Elles: de protagonistes de la ficció a protagonistes de la realitat"

19,15
Mª.  Cinta Montagut
"Prendre la paraula" Dones poetes, l'escriptura contra el silenci

20,00
Debat i lectura de textos

20 de desembre
18,30
Eugenia Tusquets
''Creació artística i desafiament social, desvetllar l'ocult''

19:00
Anna Bofill
“Creació doble: una experiència personal”


19,30
Marina Durany
''L'experiència creativa, trencar els límits''

20,00
Debat i lectura de textos

20,30
Clausura de les jornades

Coordinació: Marga Iriarte, Ma. Cinta Montagut i Eugenia Tusquets

 

 

 

 

 

 


    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2