Dissabte, 28 de gener de 2023Castellano  


Quina és la tolerància dels joves a la pirateria?
cedro16/1/2018(Foto:)
 
Un informe recent reflecteix que la tolerància a la pirateria augmenta en l'adolescència, alhora que destaca la necessitat d'una bona formació que fomenti el respecte al treball creatiu d'un país. Ambdues idees s'extreuen de la tercera edició de l'estudi realitzat per La Coalición -de la qual CEDRO forma part- i La Liga sobre la percepció que els alumnes de Primària i Secundària tenen sobre la propietat intel·lectual.

Han participat en aquest informe gairebé 2.000 estudiants de 5è. i 6è. de Primària i 1er. i 2on. d'ESO, d'entre 10 i 13 anys, de 108 col·legis i instituts de diverses comunitats autònomes.

Una de les preguntes que es va formular als nois va ser: «Consideres que descarregar-te música, llibres, pel·lícules, sèries, esports/futbol o jocs piratejats és negatiu?». Un 81,07%  dels nens de 10 anys va contestar que sí, en canvi la xifra disminueix al 66,30% als 13 anys.

Sembla que, com exposa aquest estudi, «la tolerància cap a la pirateria és un fenomen en augment a partir de l'adolescència» i un «hàbit après a l'edat adulta». Així mateix, l'informe posa de manifest que la meitat dels alumnes de la mostra no és capaç de diferenciar si un contingut és «pirata».

Perjudica moltes persones la pirateria?

Segons aquesta anàlisi, un 6% dels menors de 10 a 13 anys pensa que la pirateria en internet no perjudica a ningú. No obstant això, un 62%  opina que perjudica moltes persones i el 32%  restant considera que damnifica a «algunes persones».

La importància de la formació

D'aquest estudi es desprèn la necessitat de formar sobre propietat intel·lectual des d'edats primerenques i la importància que té l'actitud que observin els nois en els seus iguals, així com l'exemple que reben dels adults del seu entorn.

En aquest àmbit formatiu, des de fa dotze anys, CEDRO desenvolupa el programa Es de libro, dirigit a la comunitat educativa de Secundària i Batxillerat. Aquesta iniciativa ajuda als professors a millorar determinades competències dels seus alumnes en el ple respecte als drets de propietat intel·lectual.

Fonamentalment Es de libro, que compta amb la col·laboració de la Fundación SM, permet treballar les competències vinculades amb la gestió de la informació i l'ús de la tecnologia. Des que vam engegar aquesta iniciativa ja s'han involucrat més de 30.000 alumnes de tota Espanya i més de 3.200 professors.

En aquesta línia de treball, CEDRO i NBC Universal s'està impulsant la implantació d'un taller formatiu sobre propietat intel·lectual, dirigit a professors de Primària i Secundària. La fi última d'aquest projecte és capacitar al professor perquè generi entre els seus alumnes els coneixements, actituds i habilitats necessàries per a un aprenentatge responsable amb la creació i els drets d'autor.
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2