Dijous, 2 de febrer de 2023Castellano  


Presentació de l'Any Montserrat Abelló
acec2/2/2018(Foto:)
 
Impulsat per la Institució dels Lletres Catalans al costat dels hereus de l'escriptora i la col·laboració d'una cinquantena d'entitats i institucions, l'objectiu de l'Any és aconseguir que l'imaginari, la vida i l'obra de la poeta estigui molt present en els mesos vinents, quan s'organitzaran en tota Catalunya conferències, recitals, exposicions i una jornada acadèmica el 29 de novembre.

Montserrat Abelló (Tarragona, 1918-Barcelona, 2014) va ser autora d'una dotzena de llibres i d'una trentena de traduccions, d'autores com Iris Murdoch, Sylvia Plath, Anne Sexton o Margareth Atwood, alhora que va contribuir a difondre a l'estranger l'obra d'autors catalans com Salvador Espriu i Mercè Rodoreda.

Va viure la República, la Guerra Civil i l'exili -va residir una vintena d'anys a Xile- fins que va tornar a Catalunya en 1960 i, especialment, després de complir els 80 anys, va obtenir les màximes distincions literàries catalanes i era habitual que participés en actes i recitals.

Laura Borràs ha sostingut que va ser algú que, en els seus 96 anys de vida, "va tenir una presència pública molt important i era, a més, molt propera i jovial". Durant els mesos vinents, a partir de l'acte que se celebrarà avui en el seu Tarragona natal, es treballarà perquè també es tradueixi la seva obra a altres llengües, després que ja hi hagi poemaris seus en castellà o croat. Els eixos de l'any giraran, per tant, entorn de la poesia, la traducció i "el feminisme i el compromís amb el país".

Amb un pressupost de la Institució dels Lletres Catalanes d'uns 40.000 euros, l'Any comptarà, així mateix, amb aportacions de les diferents entitats col·laboradores com la nova Biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona.

Un dels actes destacats serà el recital que s'organitzarà el dia vinent 8 de febrer a la Biblioteca de Catalunya, titulat "La Cartografia del desig Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló. Les arrels d'una amistat", que dibuixarà un mapa imaginari entre ambdues escriptores. Així mateix, la seva obra estarà present en festivals com el de Poesia del Mediterrani de Mallorca, la Setmana de la Poesia de Barcelona i el Festival de Poesia de Sant Cugat.

I hi haurà una exposició itinerant en la qual s'aprofundirà en la seva trajectòria vital i literària i el 29 de novembre, en l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), una jornada acadèmica amb ponències i propostes de comunicacions sobre l'obra poètica i la traducció de Montserrat Abelló.

En el marc de l'Any s'impulsarà, d'altra banda, l'edició de l'antologia de la traducció de poesia de Margaret Atwood, un treball inèdit però que va deixar acabat abans de morir. Un altre acte que destacar és un concert que s'organitzarà amb tots els artistes que han posat música als seus versos i es treballarà perquè en acabar l'Any el seu llegat, dipositat a la Biblioteca de Catalunya, pugui ser accessible per als investigadors i per a treballs de tesis.
 


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2