Dijous, 13 de maig de 2021Castellano  


Mor Jorge Wagensberg als 69 anys
acec5/3/2018(Foto:)
 

Jorge Wagensberg va estudiar física a la Universitat de Barcelona, en la qual es va llicenciar en 1971 i va doctorar en 1976. Des de 1981 és professor de Teoria dels processos irreversibles en la facultat de Física de la UB. També és membre fundador de la European Museum Academy i ha publicat diversos llibres de divulgació científica. En 2005 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per la concepció del Cosmocaixa i en 2007 amb la Creu de Sant Jordi, tots dos guardons concedits per la Generalitat de Catalunya. En 2010 va ser nomenat Doctor Honoris causa per la Universitat de Lleida.

 

Compromès amb la divulgació científica, en 1991 va acceptar la direcció del Museu de la Ciència de Barcelona, que seria l'embrió d'un dels centres més innovadors del món, l'actual Cosmocaixa, amb seus a Barcelona i Madrid, i fins a l'any 2014 va ser el director científic de la Fundació La Caixa. El projecte de l'Hermitage Barcelona, impulsat per Ujo Pallarés i Valery Yaroslavskiy, li va oferir en 2013 la direcció museológica del futur museu.

 

Des de llavors, Wagensberg ha col·laborat intensament a definir i projectar com havia de ser la seu de l'Hermitage a Barcelona i ha treballat per elaborar una proposta museogràfica encaminada a fusionar art i ciència, com una gran àgora que fos un punt de trobada per a l'estímul del coneixement. Les persones que durant els últims anys han treballat amb ell li han definit com "una persona sàvia i generosa" i "una figura cabdal".

 

Com a científic, Wagensberg també va ser president d'ECSITE (European Collaborative for Science Technology) entre 1993 i 1995 i, des de 2010, era membre fundador d'EMA (European Museum Academy). En aquest afany que mai ocultava per divulgar la ciència, era un col·laborador habitual dels mitjans de comunicació i escrivia regularment en diversos diaris i revistes.

 

Wagensberg és autor d'assajos periodístics, d'una vintena de llibres i un centenar de treballs de recerca sobre termodinàmica, matemàtica, biofísica, microbiologia, paleontologia, entomologia, museologia científica i filosofia de la ciència. La Fundació La Caixa" ha lamentat la pèrdua de Wasensberg, al que ha destacat per ser "un divulgador extraordinari i un intel·lectual inspirador".   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2