Diumenge, 29 de gener de 2023Castellano  


De totes les efemèrides que viurem al llarg del 2019, no hi ha dubte que la més important serà la del centenari del naixement de l'home més enigmàtic de la literatura internacional: J.D. Salinger. També se celebrarà el centenari dels naixements de Dolors Monserdà i Joan Brossa, així com el bicentenari del de Joan Ramis.
acec1/1/2019(Foto:)
 

De totes les efemèrides que viurem al llarg del 2019, no hi ha dubte que la més important serà la del centenari del naixement de l'home més enigmàtic de la literatura internacional: J.D. Salinger. De fet, als Estats Units ja es preparen noves edicions dels seus llibres, dues pel·lícules basades en la seva vida (El rebelde del centeno  i  Mi año con Salinger) i una exposició de manuscrits a la Biblioteca Pública de Nova York. A Espanya, les seves obres reapareixeran publicades en Alianza amb les portades redissenyades.


També complirien cent anys dos autors imprescindibles en la nostra cultura: Iris Murdoch i Primo Levi. De la primera es publicarà un assaig, La soberanía del bien (Taurus), que romania inèdit en castellà. Es tracta d'una reflexió filosòfica en la qual l'autora defensa la importància del Bé com a motor de totes les accions humanes. L'editorial Lumen també retrà homenatge a l'escriptora publicant tres de les seves novel·les més importants: El mar, el mar, El sueño de Bruno i El Príncepe Negro. Quant a PrimoLevi, Península commemorarà l'aniversari del seu naixement publicant Yo, quien os habla, conversa mantinguda per l'autor amb Giovanni Tesio en 1987 amb la intenció que fos el germen d'una biografia autoritzada que mai va arribar a publicar-se.


D'igual manera, serán importants els fastos pel bicentenari del naixement del gran poeta estatunidenc Walt Whitman. Per a celebrar-ho, l'editorial Galàxia Gutenberg publicarà, en edició bilingüe a càrrec d'Eduardo Moga, l'epopeia Hojas de hierba, en la qual l'autor va cantar el naixement dels Estats Units i el seu desenvolupament com a nació. Altres aniversaris menys rodons seran els vuitanta anys de la publicació de Homenaje a Cataluña, clàssic de George Orwell del qual l'editorial Debate publicarà una versió gràfica a càrrec d'Andrea Lucio i Jordi de Miguel, i els vint-i-cinc de El primer hombre, obra d'Albert Camus que Tusquets traurà al mercat una edició especial.


Entre els aniversaris que celebrarem en la nostra pròpia casa, no hi ha dubte que el més destacat serà el de Pere Calders, de qui es commemoraran els vint-i-cinc anys de la seva mort. No obstant això, no hi hauran massa edicions de nou encuny, ja que l'any passat ja van sortir els títols més interessants. De fet, Rosa dels Vents va publicar els seus dos volums de Contes i Comanegra el seu llibre de microcontes Contes portàtils. També se celebrarà el centenari dels naixements de Dolors Monserdà i Joan Brossa, així com el bicentenari del de Joan Ramis.


I no hem d'oblidar a aquest intel·lectual que, encara que no sigui recordat pels seus llibres, segueix en el cor de tots els espanyols: Miguel Gila. L'humorista va néixer a Madrid en 1919 i va morir a Barcelona en 2001. Per a commemorar la seva arribada al món, Blackie Books publicarà El libro de Gila, que contindrà material inèdit fins avui.

 

Álvaro Colomer   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2