Dissabte, 4 de febrer de 2023Castellano  


Encontres 080 parla de poesia visual i conceptual
17/5/2011Gustavo Vega, Valentí Gómez i Oliver i Albert Tugues (Foto:Carme Esteve)
 
L’Encontre 080 celebrat el passat 16 de maig, dins la programació de Barcelona Poesia 2011, es va centrar en “Altres poètiques (poesia visual, poesia conceptual)”, a través de les intervencions de Gustavo Vega, Valentí Gómez i Oliver i Albert Tugues (coordinador), presentats per Miquel de Palol.

Valentí Gómez i Oliver va traçar un esquema per a mostrar la relació entre paraula i imatge en la seva obra poètica, un poètica conceptual, de “concepte satíric de la realitat”, va indicar Tugues. A continuació, va oferir una lectura dels seus poemes, entre ells 69 versos en record de Cirlot, i va mostrar al públic els quaderns originals on l’autor experimenta amb poemes i dibuixos, que complementa en el mateix espai, en la mateixa pàgina, “fent així més visual el contingut poètic del text”.

Gustavo Vega, d’altra banda, va iniciar el públic en l’origen i història de la poesia visual, remuntant-se a les figures i cal·ligrames de les cultures antigues, clàssiques, que ja utilitzaven la imatge per donar més visibilitat al contingut estètic, fins arribar als temps moderns amb els cal·ligrames poètiques d’Apollinaire i els experiments dadaistes i surrealistes. Després de llegir el poema Decir(te) i altres mostres de “poesia textual”, va aparèixer a la pantalla una selecció de la seva poesia visual, grafoplàstica, ideogràfica, cal·ligràfica, etc. També va donar a conèixer la seva poesia fonetista mitjançant una performance de sons inarticulats, purs, o acompanyats de paraules i sorolls de martell que marcaven o aturaven el ritme del recital, amb intervencions també de la veu de Gómez i Oliver fent de contrapunt sonor a la performance de Vega.

Per acabar l’acte, Valentí Gómez i Oliver va llegir un collage d’imatge i poesia dedicat a Mallarmé, precursor d’aquest gènere de poesia que dóna identitat visual, valor iconogràfic a les paraules, situant-les en l’espai del poema a manera d’imatges. Una poesia que, mitjançant la imatge d’objectes descontextualitzats i afegint lletres o paraules fragmentades, “modifica l’estructura convencional del text i reinventa una altra forma de poesia”, segons van resumir els tres participants. “D’aquesta manera es creen altres poètiques –va dir Tugues– com la poesia visual de Gustavo Vega i la poesia conceptual de Valentí Gómez i Oliver”. Obert al diàleg amb els assistents a l’acte, hi van participar, entre d’altres, Marga Clark, Isona Passola, Benet Rossell, Josep Anton Soldevila, Goya Gutiérrez, José Florencio Martínez i Oriol Sàbat.

El proper Encontres 080, sobre la relació entre poema en prosa i microrelat, que es va haver d'ajornar en el seu dia, se celebrarà el 21 de juny, i comptarà amb la presència de José Florencio Martínez, que parlarà de la seva experiència com a poeta i autor de microrelats.


Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2